Πώς ο Μάρκο Σίλβα αποστόμωσε τους Άγγλους

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Πώς ο Μάρκο Σίλβα αποστόμωσε τους Άγγλους

bet365

Η Χαλ έκανε μια ακόμα εντυπωσιακή νίκη και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την απίθανη αντεπίθεση που ξεκίνησε με την πρόσληψη του Μάρκο Σίλβα και έχει κάνει την παραμονή να φαντάζει πιο ορατή από ποτέ.

«Ακόμα κι εγώ θα μπορούσα να κατακτήσω το Πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Δεν κάνω πλάκα. Το έχουν κατακτήσει 107 φορές τα τελευταία 106 χρόνια. Τι ξέρει για τη Χαλ; Τι ξέρει για την Premier League; Τι ξέρει γενικά;», αναρωτιόταν ο πρώην άσος της Άρσεναλ και νυν σχολιαστής Πολ Μέρσον από τον «αέρα» του Sky Sports όταν η Χαλ αποφάσισε να προσλάβει έναν 39χρονο Πορτογάλο για να σώσει τη χρονιά. Ο Φιλ Τόμπσον, από την πλευρά του, σιγόνταρε. «Σε αφήνει άναυδο το ότι πήραν κάποιον σαν αυτόν. Συμφωνώ, σε φέρνει σε αμηχανία όταν σκέφτεσαι το ότι υπάρχουν τόσοι εκεί έξω που ξέρουν για την Premier League, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Εκείνος δεν έχει ιδέα. Το ότι πήρε αυτή τη δουλειά μόνο από το βιογραφικό του του ήρθε ως μάνα εξ' ουρανού».

Απόψεις σαν τις παραπάνω κυριαρχούν σε αρκετά μεγάλο μέρος των «παλιών καραβανών» του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι «Τίγρεις» όμως αποφάσισαν να τις αψηφήσουν. Να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη, αλλά να λειτουργήσουν περισσότερο ποδοσφαιρικά, περισσότερο σύγχρονα. Έδωσαν λοιπόν την αποστολή... αυτοκτονίας στον πρώην μάνατζερ του Ολυμπιακού.

Περίπου τρεις μήνες μετά, ο Μάρκο Σίλβα συμπλήρωσε 40 σερί εντός έδρας ματς χωρίς ήττα, με τέσσερις ομάδες. Στα πρώτα του δέκα ματς είχε ήδη περισσότερους πόντους από ότι ο Φίλαν στα διπλάσια. Έβγαλε την καταδικασμένη στον πρώτο γύρο Χαλ από τη ζώνη του υποβιβασμού έπειτα από 165 μέρς και συμπλήρωσε επτά νίκες, με 18 γκολ υπέρ και 7 κατά. Από τη μέρα που ανέλαβε, έχει συγκεντρώσει 17 βαθμούς. Μόνο η Τότεναμ, η Τσέλσι και η Έβερτον έχουν περισσότερους σε όλο το πρωτάθλημα! Έχει μαζέψει δηλαδή περισσότερους πόντους από τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι. «Ο Μάρκο Σίλβα ντρόπιασε το αγγλικό ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο», σχολίασε δεικτικά ο Λουκ Έντουαρντς στην Telegraph, αποτυπώνοντας έτσι τον τρόπο που ο Πορτογάλος βούλωσε ξανά τα στόματα των σχολιαστών. Όπως το είχε κάνει ο Ποκετίνο το 2014, που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Άντκινς στη Σαουθάμπτον και οι Άγγλοι έσπευσαν να τον καταδικάσουν πριν τον δουν. Πλέον, όλοι πίνουν νερό στο όνομά του.

 

Εν αρχήν ην οι μεταγραφές

Ο Μάρκο Σίλβα ήξερε πως για να εφαρμοστούν γρήγορα τα πλάνα του και να αλλάξει η ομάδα με τον τρόπο που ο ίδιος οραματιζόταν, χρειαζόταν επιπλέον παίκτες. Ταχύτητα και δύναμη σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα εξτρέμ, η επίθεση και το κέντρο. Οι διοικούντες τις «Τίγρεις» ήταν αποφασισμένοι να κινηθούν βάσει του σχεδίου του και να ανοίξουν την κάνουλα, εφόσον εξασφάλιζαν κάποια έσοδα. Οι πωλήσεις των Λίβερμορ και Σνόντγκρας έφεραν 17 εκατομμύρια και πλέον η αγορά ήταν στην διάθεσή του. Ο Γκροσίσκι, ο Χένρικσεν, ο Εβάντρο, ήρθαν με μεταγραφές. Δόθηκαν χρήματα για τους δανεισμούς του Ρανόκια και του Ελαμπντελαουί, ενώ ήρθαν δανεικοί επίσης οι Εντιαγέ, Νιάς και Μάρκοβιτς. Η Χαλ έγινε διαφορετική ομάδα. Ας δούμε για παράδειγμα το τελευταία ματς με τη Μίντλεσπρο. Το ματς ήταν στο 1-0 υπέρ της Μπόρο.

Η φάση της ισοφάρισης ξεκίνησε από αποφασιστικό κόψιμο του Εντιαγέ στο κέντρο, γρήγορη μετάβαση σε φάση επίθεσης και σκόρερ τον Μάρκοβιτς. Οι γηπεδούχοι είχαν τρεις παίκτες στην περιοχή την ώρα της σέντρας του αριστερού μπακ Ρόμπερτσον, ο οποίος ανέβηκε με τη μπάλα έχοντας τον Γκροσίτσκι μπροστά του να κρατά τον αντίπαλο αμυντικό. Ο Νιάς με ωραίο σουτ έδωσε προβάδισμα. Στο τρίτο γκολ, ο Ρανόκια με εξαιρετική μακρινή μπαλιά βρήκε τον Γκροσίτσκι στην κίνηση και εκείνος έβγαλε τον Ερνάντες απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Εντελώς νέες προοπτικές παιχνιδιού από παίκτες που από τις ομάδες τους έφυγαν ως αποτυχημένοι ή ανίκανοι να εκπληρώσουν τις υψηλές προσδοκίες (όπως στην περίπτωση του Μάρκοβιτς στη Λίβερπουλ), όμως στο KCOM βρήκαν την εμπιστοσύνη και τον χώρο για να δείξουν την αξία τους. Ο Σίλβα πόνταρε σε αυτό. Στη δίψα για διάκριση, στο έξτρα κίνητρο των ποδοσφαιριστών.

Η ψυχολογία άλλαξε και για τους παλιούς

Γνωρίζοντας τη δυσκολία του να αλλάξει την ψυχολογία σε μια ομάδα που έμοιαζε καταδικασμένη, ο Μάρκο Σίλβα δούλεψε πολύ με κάθε παίκτη ξεχωριστά. Πριν από κάθε ματς φροντίζει να είναι άπαντες απόλυτα προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουν και για τις αποστολές τους στον εκάστοτε αγώνα, ενώ βοήθησε κάποιους να ξαναγίνουν σημαντικοί. Ο Τομ Χάντλστοουν δεν έπαιξε στα τελευταία ματς λόγω τιμωρίας, ωστόσο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Μεταφέρει ιδανικά στον αγωνιστικό χώρο τις εντολές του προπονητή του και η ψυχολογία του έχει αλλάξει δραματικά.

Ο Σίλβα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τον Κλούκας σε ρόλο αμυντικού χαφ με αρκετή ελευθερία κινήσεων, όταν οι προκάτοχοί του τον έβαζαν αριστερά. Ο 26χρονος κάνει τρομερή δουλειά τόσο ανασταλτικά, όσο και στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ανεβαίνει συχνά για να συνδέσει τις γραμμές, δίνει ρυθμό και βοηθάει σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Επίσης, ο Μαγκουάιρ δείχνει διαφορετικό πρόσωπο στο πλάι του Ρανόκια, έχει γίνει περισσότερο σταθερός και συγκεντρωμένος και έκανε τους οπαδούς της ομάδας του να... ζητούν από τον Σάουθγκεϊτ την κλήση του στην εθνική! Στο ματς με τη Γουέστ Χαμ, ο Ομοσπονδιακός προπονητής τον παρακολούθησε από κοντά.

Η διαχείριση σε προσωπικό επίπεδο των παικτών ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Ακόμα και όταν έχασε 4-0 από την Έβερτον, ο Μάρκο Σίλβα εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου χαμογελαστός, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τον τρόπο που έπαιξε η ομάδα του. Ο Πορτογάλος φρόντισε σε όλες τους τις δημόσιες τοποθετήσεις να δείχνει την πίστη προς την ομάδα, βγάζοντας ειλικρίνεια. Αυτό βοήθησε πολύ τα αποδυτήρια.

Το κάστρο του Γιόρκσαϊρ

Στην πρεμιέρα, η Χαλ νίκησε την Πρωταθλήτρια Λέστερ στο KCOM. Στη συνέχεια ωστόσο συγκέντρωσε μόλις έξι βαθμούς σε εννιά ματς εντός έδρας. Με τον Σίλβα αυτό άλλαξε τελείως. Συνεχίζοντας το τρομερό σερί που «κουβαλούσε» από Εστορίλ, Σπόρτινγκ και Ολυμπιακό, συμπλήρωσε 40 ματς χωρίς ήττα εντός έδρας σε αγώνες πρωταθλήματος και 50 συνολικά σε εγχώριες διοργανώσεις. Έχει να ηττηθεί στο «σπίτι» του από τον Μάρτιο του 2014, σε ένα ματς με αντίπαλο τη Ρίο Άβε.

Οι 13 βαθμοί σε πέντε ματς εκτόξευσαν τις ελπίδες παραμονής, ενώ η ομάδα του νίκησε τη Σουόνσι και τη Μάντσεστερ Σίτι για τους θεσμούς των Κυπέλλων. «Έχουμε πει εδώ και καιρό πως τα εντός έδρας παιχνίδια είναι τεράστιας σημασίας για εμάς. Αν νικήσουμε όλα τα ματς στην έδρα μας, αυτό θα μας βοηθήσει να σωθούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελμοχαμεντί. Ο τρόπος που γύρισε το παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ δείχνει την απίστευτη ψυχολογία που έχει φέρει ο Ίβηρας, κάνοντας τους παίκτες να πιστεύουν μέχρι τέλους ότι στην έδρα τους δεν χάνουν από κανέναν. «Μας έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση να επιστρέψουμε στο δεύτερο μέρος. Δείξαμε ότι μπορούμε να παλέψουμε για κάθε διαθέσιμο βαθμό», πρόσθεσε ο Αιγύπτιος.

Τα στημένα και το στιλ

Το τέταρτο γκολ απέναντι στην Μίντλεσμπρο μπήκε με τον τρόπο που ήρθε η νίκη στο 85' στην προηγούμενη αναμέτρηση με τη Γουέστ Χαμ. Από στημένη φάση. Η φυγή του Σνόντγκρας προκάλεσε προβληματισμό στη συμπεριφορά στα αμυντικά και επιθετικά στημένα, όμως ο Μάρκο Σίλβα το δούλεψε πολύ και έχει καταφέρει στα δύο σημαντικότατα τελευταία ματς να βρει γκολ, ενώ σταδιακά βελτιώνει και την αμυντική συμπεριφορά σε στατικές καταστάσεις.

Ο 39χρονος δούλεψε πολύ στο τρανζίσιον, ώστε η ομάδα να εκμεταλλευτεί τις νέες τις προσθήκες και να φτάνει γρηγορότερα και με καλύτερες προϋποθέσεις στην αντίπαλη περιοχή και άλλαξε τον τρόπο ανάπτυξης και την γενικότερη νοοτροπία. Έφερε ταχύτητα και ποιότητα από τα άκρα, κινήσεις στο χώρο, κάθετο παιχνίδι και φυσικά ουσία. Αρκετές φορές το παιχνίδι της Χαλ έχει τις βάσεις του στον ρεαλισμό. Οι πόντοι όμως συγκεντρώνονται.

Ο Ρικ Σκέλτον, insider για την ομάδα και blogger για θέματα της Χαλ, μας εξηγεί: «Άλλαξε τα πράγματα από την πρώτη μέρα που ήρθε στο σύλλογο. Βελτίωσε τον τρόπο που η ομάδα πρεσάρει όταν δεν έχει την κατοχή, έδωσε έμφαση στις κάθετες πάσες, έστω ώστε πλέον δεν υπάρχει τόσο οριζόντια ανάπτυξη και γυρίσματα της μπάλας προς τα πίσω, ενώ δεν φοβάται να ανεβάσει υψηλότερα την άμυνά του για να μικρύνει το χώρο ανάμεσα στις γραμμές». Επίσης, παρότι η Χαλ έχει πλέον πιο ποιοτικούς παίκτες, ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού έχει ρίξει το βάρος στη συλλογική προσπάθεια, ώστε η ομάδα του να μην βασίζεται στο αν συγκεκριμένες μονάδες είναι σε καλή ημέρα, αλλά να έχει εναλλακτικές και πλουραλισμό.

Σχολαστικός και με πρόγραμμα

Τα τοπικά ρεπορτάζ ξεπέρασαν τα όρια του Γιόρκσαϊρ και έγιναν αντικείμενο σε μεγάλες εφημερίδες, όπως η Daily Mail, που έψαξαν να βρουν τι ακριβώς άλλαξε ο Σίλβα στην καθημερινότητα του συλλόγου. Το ρεπορτάζ λοιπόν στέκεται στις μικρές λεπτομέρειες που φρόντισε από την αρχή να ελέγξει. Όπως για παράδειγμα το ότι έκοψε από το επιδόρπιο τη μηλόπιτα και περιόρισε τις επιλογές στα φρέσκα φρούτα.Τις ημέρες των εντός έδρας αγώνων οι παίκτες συγκεντρώνονται από το πρωί στο γήπεδο και πηγαίνουν στο ξενοδοχείο για να γευματίσουν όλοι μαζί. Μετά το τέλος του αγώνα, επιστρέφουν με πούλμαν, όπως στα εκτός έδρας παιχνίδια, έτσι ώστε οι παίκτες να είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι και να δένονται περισσότερο ως ομάδα. Άλλαξε επίσης και τη λογική στα ρεπό.

Τακτική ευελιξία και κοουτσάρισμα

Ο Σίλβα δεν είναι κολλημένος σε συγκεκριμένες διατάξεις, προσαρμόζοντας το σύστημα στις ανάγκες του ρόστερ. Έτσι έχει αντιμετωπίσει παιχνίδια με 4-2-3-1 ή 4-3-3, ανάλογα με τη φάση του αγώνα, έχει ξεκινήσει με τρεις στην άμυνα, όπως στο ματς με τη Γουέστ Χαμ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί περισσότερο τον Ελ Μοχαμαντί.. Το σχήμα, παρότι επιθετικογενές, δεν «τσούλησε». Στο ημίχρονο έβγαλε τον Ντέιβις, έβαλε τον Γκροσίτσκι, άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2 και μαζί όλη την εικόνα της Χαλ. Απέναντι στην Σουόνσι και τη Μπέρνλι επίσης οι κινήσεις του Πορτογάλου από τον πάγκο επίσης βελτίωσαν την εικόνα της ομάδας. Με τους «Κύκνους» συγκεκριμένα, ο Νιάς μπήκε στο 63' και έβαλε τα δύο γκολ που χάρισαν τη νίκη.

Ο Σίλβα δεν φοβάται να ανακατέψει την τράπουλα και αποδεικνύει ότι δεν χάνει την διαχείριση ενός ματς όταν αυτό στραβώσει. Δείχνει τρομερά αντανακλαστικά από τον πάγκο και φροντίζει να έχει πάντα άσους στο μανίκι του, χρησιμοποιώντας τους ανάλογα με την εξέλιξη του κάθε αγώνα. Στην «τεσσάρα» επί της Μπόρο ουσιαστικά συνέχισε τα όσα είδε στο δεύτερο ημίχρονο με τους Χάμερς και δικαιώθηκε, χαρακτηρίζοντας την εμφάνιση ως την καλύτερη φετινή της ομάδας του.

Χαμηλά η μπάλα

Το πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ δρόμο και μερικά δύσκολα εκτός έδρας ματς, στα οποία η Χαλ ακόμα δείχνει να έχει τα θέματά της, αφού έχει πάρει μόλις έναν βαθμό στην εποχή Σίλβα. Συνεχίζει επίσης να δέχεται κάποια εύκολα γκολ, παρότι πρώτο του μέλημα ήταν να εξαλείψει την αμυντική αφέλεια και έχει βελτιώσει αρκετά τα πράγματα. Όμως ο Πορτογάλος κατάφερε να αλλάξει εντελώς το κλίμα και την καθημερινότητα στον σύλλογο του Γιόρκσαϊρ. Επανέφερε την πίστη σε όλο τον οργανισμό της ομάδας και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. O ίδιος κρατά τη μπάλα χαμηλά. Αν καταφέρει να κρατήσει τις «Τίγρεις» στην κατηγορία όμως, θα είναι δικαίως υποψήφιος για μάνατζερ της χρονιάς. Ένας προπονητής που γνώρισε την απαξίωση πριν καν αναλάβει, με παίκτες που κάποιοι βιάστηκαν να τους θεωρήσουν τελειωμένους. Την επόμενη φορά, μάλλον θα σκεφτούν περισσότερο πριν προβούν σε κρίσεις...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.