Η μπάλα χρόνια δεν κοιτά
Πριν από δύο χρόνια, ο «Άγιος Ίκερ» της Μαδρίτης έφευγε σχεδόν... τελειωμένος ποδοσφαιρικά από την Ρεάλ. Οι γκέλες είχαν μπει στο ρεπερτόριό του, ενώ είχε ήδη κλείσει τα 34 χρόνια του. Η Πόρτο δεν έχασε την ευκαιρία και απέκτησε ως ελεύθερο τον Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια είναι πραγματικός «κέρβερος» κάτω από τα δοκάρια των Πορτογάλων. Έτσι, λίγες ημέρες αφότου έσβησε τα 36 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων του (γεννημένος στις 20/5/2981) ήρθε η πρόταση της Λίβερπουλ για την απόκτησή του, σύμφωνα με ισπανικό δημοσίευμα. Σίγουρα, η θέση του τερματοφύλακα επιτρέπει σε έναν ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία, ακόμη και σε προχωρημένη – αθλητικά – ηλικία, όμως και στο παρελθόν έχουν υπάρξει κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις παικτών, που δεν ήταν γκολκίπερ. Πήραν μεταγραφή αφότου έκλεισαν τα 30 και έκαναν τη διαφορά στη νέα τους ομάδα, ακόμη και στη δύση της καριέρας τους.
Κλοντ Μακελελέ
Το «μηχανάκι» στη μεσαία γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης δε... χωρούσε στους galacticos του Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο πρόεδρος της «βασίλισσας» άφησε τον Γάλλο να φύγει το καλοκαίρι του 2003, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δε θα μας λείψει ο Μακελελέ». Η Τσέλσι δεν άφησε το μαδριλένικο... δώρο να πάει χαμένο, κάνοντας δικό της τον 31χρονο αμυντικό μέσο. Ο Κλοντ Μακελελέ ήταν βασικός και αναντικατάστατος στο Στάμφορντ Μπριτζ για τα επόμενα πέντε χρόνια, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Αγγλίας. Ωστόσο, ο καριέρα του Γάλλου χαφ δεν ολοκληρώθηκε στα 36, αφού σε εκείνη την ηλικία πήρε μεταγραφή για την Παρί Σεν Ζερμέν. Στο Παρκ Ντε Πρενς έμεινε για τρία χρόνια και μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του, στα 39, ο Μακελελέ ήταν βασικός και αναντικατάστατος στη μεσαία γραμμή.
Γκαμπριέλ Μπατιστούτα
Πιστός «στρατιώτης» της Φιορεντίνα τη δεκαετία του ’90, που είχε ένα τεράστιο αγωνιστικό απωθημένο. Να κατακτήσει τη Serie A. Ο σπουδαίος Αργεντινός επιθετικός εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία του να αποχωρήσει από την Φλωρεντία, για λογαριασμό ομάδας που έχει σαν στόχο το Scudetto, το 1999. Τελικά, πείστηκε να παραμείνει στο Αρτέμιο Φράνκι για άλλη μία σεζόν. Οι «βιόλα» έμειναν μακριά από το κυνήγι του τίτλου και ο 32χρονος «Μπατιγκόλ» πήρε το 2000 μεταγραφή για την Ρόμα, με το ποσό να αγγίζει τα 70 εκατομμύρια λιρέτες. Στην πρώτη του χρονιά στην «αιώνια πόλη», ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα σημείωσε 20 τέρματα στο πρωτάθλημα και οδήγησε τους «τζιαλορόσι» στην κατάκτηση του τίτλου, για πρώτη φορά έπειτα από το 1983.
Ντιέγκο Μιλίτο
Το «φονικό» του ένστικτο τον ακολουθούσε, σε όποια ομάδα κι αν αγωνιζόταν. Από την Ρασίνγκ στην πατρίδα του, μέχρι την Τζένοα (δις) και την Σαραγόσα στην Ευρώπη. Ώσπου, το 2009, η Ίντερ κατέβαλε το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ στην Τζένοα, προκειμένου να κάνει δικό της τον 31χρονο Αργεντινό “killer”. Και δεν μετάνιωσε για την επιλογή της. Ο Μιλίτο σημείωσε συνολικά 30 γκολ μέσα στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα των «νερατζούρι», οδηγώντας την ομάδα του Μουρίνιο στην κατάκτηση του τρεμπλ. Μάλιστα, ήταν ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε και τα δύο τέρματα της Ίντερ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Μπάγερν. Στο Μεάτσα, ο “Principe” έμεινε μέχρι τα 35 του.
Αντρέα Πίρλο
Το μεγαλύτερο «έγκλημα» στη σύγχρονη ιστορία της Μίλαν. Μετά από μία δεκαετία στο Σαν Σίρο, όπου είχε κατακτήσει όλους τους τίτλους σε Ιταλία και Ευρώπη, ο Ιταλός μέσος κρίθηκε πως δεν είχε να προσφέρει κάτι περισσότερο στους «ροσονέρι». Στα 32 του, η Μίλαν τον άφησε ελεύθερο, κάνοντας – άθελά της – το μεγαλύτερο δώρο στη μισητή της αντίπαλο, Γιουβέντους. Η «Μεγάλη Κυρία» απέκτησε ως ελεύθερο τον «μαέστρο» και γύρω του έχτισε όλη την ομάδα. Τέσσερα χρόνια έμεινε στο Τορίνο ο Πίρλο, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα και φέρνοντας ξανά τους «μπιανκονέρι» στην ελίτ της Ευρώπης.
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Τι να πει κανείς για αυτό το θαύμα της φύσης; Ακόμη και τώρα στα 36 του, αυτός εξακολουθεί να φωνάζει «παρών», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στον πρόσφατο τραυματισμό του στο γόνατο, οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τέλος στην καριέρα του, όμως... ποιος ρώτησε τον Ζλάταν γι’αυτό; Το περασμένο καλοκαίρι, ο 35άρης Ιμπραΐμοβιτς πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μέχρι να τραυματιστεί ήταν – με διαφορά – ο καλύτερος παίκτης της. Ωστόσο και στην προηγούμενη ομάδα του, την Παρί Σεν Ζερμέν, είχε πάει σε μεγάλη ηλικία. Ήταν 31 ετών και μέσα σε τέσσερα χρόνια, οδήγησε τους Παριζιάνους σε ισάριθμα πρωταθλήματα. Φέτος, που έφυγε, η Παρί έχασε τον τίτλο...
Τσάμπι Αλόνσο
Το περασμένο Σάββατο αγωνίστηκε για τελευταία φορά, λέγοντας «αντίο» στο ποδόσφαιρο στα 36 του χρόνια. Τελευταίος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Μπάγερν Μονάχου, στην οποία πήρε μεταγραφή πριν από τρία χρόνια. Το 2014, ο Ισπανός αμυντικός μέσος ήταν αισίως στα 33 και παρά το γεγονός πως προερχόταν από μία γεμάτη σεζόν, η Ρεάλ Μαδρίτης έκρινε πως δεν είχε να της προσφέρει κάτι περισσότερο. Έτσι, η ισπανική ομάδα είπε «ναι» στην πρόταση των Βαυαρών, με τον Τσάμπι Αλόνσο να αποδεικνύει πως δεν είχε έρθει το τέλος ακόμη. Στα τρία χρόνια παραμονής του στο Μόναχο, ο Ισπανός είχε μ.ο. 39 συμμετοχές/σεζόν με την Μπάγερν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.