Όταν το χθες κοντράρεται με το σήμερα

Όταν το χθες κοντράρεται με το σήμερα

bet365

Ο πρώην «μπιανκονέρο» και νυν τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, είναι το κεντρικό πρόσωπο στο Κάρντιφ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις προπονητών, που αντιμετώπισαν σε τελικό πρώην ομάδα τους.

Την προηγούμενη φορά που οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 1998, ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους. Σήμερα, 19 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Μεγάλη Κυρία» εναντίον «βασίλισσας», με τον Γάλλο αυτή τη φορά να είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, πλέον, θέλει να πληγώσει την παλιά του ομάδα και να στεφθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Ευρώπης. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τελικού, πάντως, ο «Ζιζού» θα μπει σε μία λίστα προπονητών, οι οποίοι αντιμετώπισαν πρώην ομάδα τους σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τσάμπιονς Λιγκ

Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν-Γιουβέντους 2003)
Ο νυν τεχνικός της Μπάγερν ήταν στο τιμόνι της Γιουβέντους τη διετία 1999-2001, ένα διάστημα στο οποίο η «Μεγάλη Κυρία» έμεινε μακριά από την κορυφή στην Ιταλία. Το διαζύγιο ήρθε μετά την ολοκλήρωση της σεζόν 2000-01, με τον Αντσελότι να έρχεται σε συμφωνία με την Μίλαν τον Νοέμβριο του 2001, έπειτα από την απομάκρυνση του Φατίχ Τερίμ από τον πάγκο των «ροσονέρι». Στο Ολντ Τράφορντ, το 2003, Γιουβέντους και Μίλαν έγιναν οι δύο πρώτες ιταλικές ομάδες, που αναμετρήθηκαν σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, με τον «Καρλίτο» να πληγώνει την πρώην ομάδα του, κατακτώντας στα πέναλτι το τρόπαιο.

Γιουρόπα Λιγκ/Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Ντομίνγκος Πασιένσια (Πόρτο-Μπράγκα 2011)
Στα 13 του βρέθηκε στις ακαδημίες της Πόρτο, στην οποία αγωνίστηκε σχεδόν σε όλη του την καριέρα από το 1987 έως το 2001 (εξαίρεση η διετία 1997-1999 στην Τενερίφη). Στη συνέχεια βρέθηκε στο τεχνικό επιτελείο της δεύτερης ομάδας των «δράκων», πριν ανοίξει τα φτερά του για υψηλότερο επίπεδο. Το 2009 βρέθηκε στο τιμόνι της Μπράγκα, την οποία οδήγησε στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου και μετέπειτα στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ. Η πορτογαλική ομάδα έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισε την παλιά αγάπη του Ντομίνγκος Πασιένσια. Στον «εμφύλιο», η Πόρτο επικράτησε με 1-0.

Ντικ Άντβοκατ (Ζενίτ-Ρέιντζερς 2008)
Πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε για τρίτη φορά στην καριέρα του την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ολλανδίας. Ο Ντικ Άντβοκατ είναι από τους μεγαλύτερους «γυρολόγους» των πάγκων, με τον ίδιο να βρίσκεται στον πάγκο της Ρέιντζερς το 1998. Στα τρία χρόνια παραμονής του στην Σκωτία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Το 2001 αποχώρησε και πέντε χρόνια μετά ήρθε σε συμφωνία με την Ζενίτ, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του μοναδικού ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία της. Το 2008, η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του Άντβοκατ, Ρέιντζερς, την οποία και νίκησε με 2-0.

Χουάντε Ράμος (Εσπανιόλ-Σεβίλλη 2007)
Για ένα πολύ μικρό διάστημα βρέθηκε στο τιμόνι της Εσπανιόλ. Συγκεκριμένα, στο ξεκίνημα της σεζόν 2002-03, ο Ισπανός προπονητής κάθισε μόλις σε τρία παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας, χωρίς να καταφέρει να πάρει κάποια νίκη, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί. Τρία χρόνια μετά, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σεβίλλης, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων ΟΥΕΦΑ, το 2006 και το 2007. Στη δεύτερη επιτυχία, αντίπαλος στον τελικό ήταν η Εσπανιόλ, με την Σεβίλλη να νικά στα πέναλτι και τον Χουάντε Ράμος να παίρνει τη δική του «εκδίκηση».

Λουίτζι Σιμόνι (Ίντερ-Λάτσιο 1998)
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1974 στην Τζένοα και έντεκα χρόνια μετά βρέθηκε στο τιμόνι της Λάτσιο. Στο Ολίμπικο έμεινε μόλις μία σεζόν, πριν ξεκινήσει η περιπλάνησή του σε διάφορες ιταλικές ομάδες. Το καλοκαίρι του 1997, ο Μάσιμο Μοράτι του εμπιστεύθηκε την τεχνική ηγεσία της Ίντερ, που διέθετε τότε ποδοσφαιριστές, όπως ο Ρονάλντο, ο Ζαμοράνο, ο Τζορκαέφ και ο Σιμεόνε. Με τους «νερατζούρι», ο Σιμόνι έφτασε στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1998. Αντίπαλος στον τελικό ήταν η πρώην ομάδα του, Λάτσιο, την οποία κέρδισε με 3-0.

Γκέρνοτ Ρορ (Μπάγερν-Μπορντο 1996)
Η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε στην καριέρα του ήταν η Μπάγερν Μονάχου τη δεκαετία του ’70. Μετά από ελάχιστες εμφανίσεις με τους «Βαυαρούς», ο Γερμανός αμυντικός αναζήτησε αλλού την τύχη του, με την Μπορντό να αποτελεί στη συνέχεια το «λιμάνι» του. Στη γαλλική ομάδα, ο Ρορ έκανε και τα πρώτα του βήματα στην προπονητική και μάλιστα το 1996 έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Εκεί, ήρθε αντιμέτωπος με την Μπάγερν, η οποία με δύο νίκες κατέκτησε το τρόπαιο.

Κύπελλο Κυπελλούχων

Ααντ Ντε Μος (Μέχελεν-Άγιαξ 1988)
Ο παλιός μας γνώριμος, από την παρουσία του στην Καβάλα, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1982 στον Άγιαξ. Με τον «Αίαντα» κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ολλανδίας, πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους το 1985. Ένα χρόνο μετά, ο Ντε Μος μετακόμισε στο Βέλγιο, για λογαριασμό της Μέχελεν, την οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της. Το 1988, ο βελγικός σύλλογος κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, επικρατώντας στον τελικό της πρώην ομάδας του Ολλανδού τεχνικού. Η Μέχελεν νίκησε 1-0 τον Άγιαξ και στέφθηκε κυπελλούχος Ευρώπης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα