Ελεύθεροι και... «κύριοι»
Το περασμένο καλοκαίρι δε δίστασε να βγάλει από τα ταμεία της 90 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει δικό της τον Γκονζάλο Ιγκουαϊν. Την ίδια περίοδο, όμως, η Γιουβέντους αποκτούσε έναν ποδοσφαιριστή αντίστοιχης εγνωσμένης αξίας (ίσως και μεγαλύτερης βάσει τίτλων) χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ. Μετά από οκτώ χρόνια, διάστημα στο οποίο κατέκτησε τα πάντα με την Μπαρτσελόνα, ο Ντάνι Άλβες αποχώρησε από το Καμπ Νου. Οι «μπλαουγκράνα» τον άφησαν ελεύθερο και η «Μεγάλη Κυρία» δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τον έκανε κάτοικο Τορίνο για ένα χρόνο (οδεύει τώρα προς την Μάντσεστερ Σίτι), χωρίς να χρειαστεί να... βάλει το χέρι στην τσέπη. Όπως, άλλωστε, έχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν με world class players.
Φάμπιο Καναβάρο
Για την ακρίβεια, η Γιουβέντους έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα για τον Ιταλό αμυντικό. Το 2004, έδωσε στην Ίντερ 10 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Στην πρώτη θητεία του στο Τορίνο, όμως. Γιατί ο Καναβάρο αποχώρησε το 2006 (μετά το Calciopolis) με προορισμό την Ρεάλ Μαδρίτης. Στο Μπερναμπέου έμεινε για τρία χρόνια και το 2009, στα 36 του πλέον, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η «βασίλισσα» τον άφησε ελεύθερο και η Γιουβέντους δεν έχασε την ευκαιρία να τον αποκτήσει ξανά, αυτή τη φορά χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Στο Τορίνο έμεινε ένα χρόνο, φεύγοντας στη συνέχεια για την Αλ Αχλί, στην οποία και ολοκλήρωσε την καριέρα του.
Αντρέα Πίρλο
Το έχουμε γράψει και θα το γράφουμε μέχρι... τέλους. Ήταν το μεγαλύτερο «δώρο» που θα μπορούσε να φανταστεί η Γιουβέντους ότι θα δεχόταν από μία μισητή της αντίπαλο. Η Μίλαν θεώρησε τον Πίρλο «τελειωμένο» ποδοσφαιρικά το 2011, όταν ο «μαέστρος» ήταν 32 ετών. Τον άφησε ελεύθερο, με τη Γιουβέντους να μην αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη, σπεύδοντας να τον κάνει δικό της, χωρίς να χρειαστεί να δώσει ούτε ένα ευρώ. «Υπάρχει Θεός» ήταν το σχόλιο του Τζίτζι Μπουφόν στον συμπαίκτη του στην εθνική Ιταλίας, όταν ο ίδιος του ανακοίνωσε πως θα αγωνίζονται μαζί και στην Γιουβέντους. Τι έκανε στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στο Τορίνο ο Πίρλο; Δε χρειάζεται να το πούμε εμείς, η ιστορία μιλάει από μόνη της.
Πολ Πογκμπά
Στα 27 χρόνια παρουσίας του στο Όλντ Τράφορντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκανε ελάχιστα ποδοσφαιρικά λάθη. Ένα από αυτά ήταν στην περίπτωση του Πολ Πογκμπά. Ο τότε τεχνικός των «μπέμπηδων» δεν εκτίμησε ιδιαίτερα τις ικανότητες του Γάλλου χαφ και αφού η μεταξύ τους σχέση πέρασε από... χίλια κύματα, ο Πογκμπά έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2012. Στις 3 Αυγούστου, η Γιουβέντους τον έκανε δικό της με κάθε επισημότητα (ο Φέργκιουσον είχε κατηγορήσει – μεταξύ άλλων – τον Πογκμπά ότι είχε συμφωνήσει μαζί της εδώ και πολύ καιρό) κι από τότε ξεκίνησε η άνοδος για τον 19χρονο μέσο. Τέσσερα χρόνια μετά, στα 23 του πλέον, η Γιουνάιτεντ θέλησε να διορθώσει εκείνο το λάθος της, όμως χρειάστηκε να... ξηλωθεί για να τα καταφέρει. 105 εκατομμύρια έδωσε στην Γιουβέντους για να τον πάρει πίσω, με τη «Μεγάλη Κυρία» να... τρίβει τα χέρια της με το deal που έκανε για έναν παίκτη, για τον οποίο δεν είχε δώσει ούτε ένα ευρώ.
Σάμι Κεντίρα
«Μετά βαΐων και κλάδων» πήρε μεταγραφή το 2010 από την Στουτγκάρδη για την Ρεάλ Μαδρίτης. Στα πρώτα τρία χρόνια παρουσίας του στο Μπερναμπέου ήταν βασικός, όμως από τη σεζόν 2013-14 κι έπειτα οι συμμετοχές του μειώθηκαν δραματικά. Έτσι, το καλοκαίρι του 2015, η «βασίλισσα» άφησε ελεύθερο τον Γερμανό αμυντικό μέσο, με την Γιουβέντους να ανακοινώνει την απόκτησή του στις 9 Ιουνίου, ως έναν από τους αντικαταστάτες του Πίρλο, που μόλις είχε πει «αντίο». Κι αν στην πρώτη του σεζόν στο Τορίνο δεν είχε πολλές συμμετοχές στο αρχικό σχήμα, φέτος εκμεταλλεύθηκε την αποχώρηση του Πογκμπά και ήταν βασικός στη μεσαία γραμμή των «μπιανκονέρι».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.