Ο Μέντες και οι Λύκοι
Η ιστορία θέλει τους δυο τους να γνωρίζονται στα πορτογαλοϊσπανικά σύνορα. Ο Ζόρζε Μέντες, ιδιοκτήτης τότε νυχτερινού κλαμπ, είχε αρχίσει να συναντά ποδοσφαιριστές που σύχναζαν στο μαγαζί του. Ένας από αυτούς ήταν ένας τερματοφύλακας της Γκιμαράες, ο οποίος είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Βίλα Ρεάλ για να πάρει παιχνίδια. Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντος. Ονειρευόταν τότε, το 1995, να παίξει στην Πόρτο κι από εκεί να ψάξει τον δρόμο του για το ισπανικό πρωτάθλημα. Ο Μέντες πίστευε ότι ο ενδιάμεσος της Πόρτο δεν χρειαζόταν. Πήρε έτσι το αμάξι του και οδήγησε μέχρι την Κορούνια. Περίμενε καρτερικά μέχρι να βρει την ευκαιρία. Και όταν του παρουσιάστηκε, μίλησε στον πρόεδρο της Ντεπορτίβο, Αουγούστο Θέσαρ Λενδόιρο για τον Νούνο. Και τον έπεισε! «Το συναίσθημα που βάζει στα πράγματα, ο τρόπος που μεταδίδει τις πληροφορίες, δεν μπορείς να του πεις όχι». Έλεγε μετά ο διοικητικός ηγέτης της Ντέπορ.
Ο Μέντες δεν πήρε ούτε πεσέτα ως προμήθεια, όμως μπήκε για τα καλά στον κόσμο των μεταγραφών και έγινε αχώριστος φίλος του Νούνο, ο οποίος το 2010 πέρασε και από την Ελλάδα ως βοηθός του Φερέιρα στον Παναθηναϊκό, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα το όνομα του «έπαιξε» για τον Ολυμπιακό. Ρίο Άβε, Βαλένθια, Πόρτο. Ο Εσπίριτο Σάντο ακολούθησε έναν προπονητικό δρόμο σε ομάδες που βρίσκονται για τα καλά στις ζώνες επιρροής του εκπροσώπου του. Άξαφνα, βρέθηκε στην Championship για τους Γουλβς. Η μετακίνησή του ήταν μια ακόμα ένδειξη για το επιθετικό παιχνίδι του Πορτογάλου ατζέντη στην αγγλική ομάδα και τις παρτίδες με τους Κινέζους ιδιοκτήτες της.
Οι «Λύκοι» είχαν προπονητή, ο οποίος μάλιστα μετρούσε μόλις έξι μήνες στο σύλλογο. Ο Πολ Λάμπερτ όμως τον Μάιο, όταν και έθεσε εν αμφιβόλω το μέλλον του στην ομάδα, ζήτησε εγγυήσεις ότι δεν θα του επιβάλλουν παίκτες. Οι φήμες πως ο Μέντες είχε ήδη αναλάβει τον καλοκαιρινό σχεδιασμό είχαν φουντώσει. Είχε ήδη προχωρήσει σε προσθήκες πελατών του στην αγγλική ομάδα, όπως αρχικά ο δανεισμός και εν συνεχεία η μεταγραφή έναντι 13 εκατομμυρίων του Έλντερ Κόστα. Οι ιδιοκτήτες δεν επιβεβαίωσαν ποτέ πως έχει ενεργό ρόλο στο σύλλογο. Θα ήταν άλλωστε, εκτός από αντιδεοντολογικό και παράνομο.
Η FA αναφέρει ξεκάθαρα πως οι μεσάζοντες και οι οργανισμοί τους «δεν πρέπει να έχουν συμφέρον στους συλλόγους» και οι σύλλογοι «δεν πρέπει να έχουν συμφέροντα ή επιχειρηματικές σχέσεις με οργανισμούς ατζέντηδων». Ο εκτελεστικός διευθυντής Λόρι Ντάρλιμπλ ξεκαθάρισε ότι ο Μέντες δεν είναι υπεύθυνος μεταγραφικού σχεδιασμού, ωστόσο δεν μπορούσε να αρνηθεί πως ο Πορτογάλος είναι «γνωστός συνεργάτης» του Κινέζου ιδιοκτήτη και «κάποιος που λόγω της φιλίας του με την ιδιοκτησία, δίνει συμβουλές και γνώμες». Ο Ντάρλιμπλ αντικατέστησε τον Μόξι, ο οποίος έφυγε έπειτα από 16 χρόνια στο σύλλογο καθώς δεν ήθελε να «καπελώνεται». Προφανώς, όπως και ο Λάμπερτ, δεν ήταν τρελός.
Η σχέση ήταν γνωστή από όταν ανακοινώθηκε η πώληση του συλλόγου έναντι 45 εκατομμυρίων στον όμιλο Φοσούν, υπήρχε σε όλα τα ρεπορτάζ. Επίσης, είναι γνωστές και οι επιχειρηματικές επαφές. Ο εκπρόσωπος του Ρονάλντο πούλησε ποσοστό της Gestifute, της περίφημης εταιρείας του, στην Foyo Culture and Entertainment, θυγατρική της Fosun. Σύμφωνα με τον Guardian, ήταν εκείνος που πρότεινε το πρότζεκτ των Γουλβς με τους Κινέζους, σε συνεργασία με τον Πίτερ Κένιον, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Οι δύο τους είχαν εμπλακεί σε εταιρεία εκμετάλλευσης δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών.
Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο, που οδήγησε τη Βαλένθια στην τέταρτη θέση της Πριμέρα και πέρυσι πάλεψε με την Πόρτο για το πρωτάθλημα, τόνισε ότι παρότι ο ίδιος και το επιτελείο του είχαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, η πρόκληση του να δουλέψει στην Αγγλία ήταν εκείνη που τον οδήγησε στο Γούλβεχαμπτον. Όταν ρωτήθηκε για την επιρροή του ατζέντη του, απάντησε: «Είμαι πελάτης του καλύτερου μάνατζερ στον κόσμο. Κάνω τη δουλειά μου. Κάνει τη δουλειά του».
Η προσπάθεια να κρύψουν άπαντες τη σχέση, αποπνέει μια ενοχή για κάτι που... φωνάζει από μακριά. Ακόμα και στους παίκτες του Μέντες που έχουν πάρει οι Γουλβς, όπως ο Έλντερ Κόστα και ο Καβαλέιρο, στην αναγκαστική δημοσίευση των στοιχείων των μεταγραφών από την Ομοσπονδία υπεύθυνοι φαίνονται οι Κάρλος Οσόριο ντε Κάστρο και Βαλντίρ Καρντόσο. Ο πρώτος είναι δικηγόρος και έχει εκπροσωπήσει νομικά αρκετές φορές την εταιρεία του Πορτογάλου. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο Guardian, αρνήθηκε να αναφερθεί επί του θέματος και αρκέστηκε να σημειώσει πως έχει πάρει μέρος και σε άλλες μεταγραφές, από άλλους ατζέντηδες. Ο δεύτερος, φέρεται να είναι συνεργάτης της Gestifute. Στη φετινή μεταγραφή του Ρόντερικ Μιράντα από τη Ρίο Άβε, ομάδα επιρροής του Μέντες, οι άνθρωποι του συλλόγου αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν για το αν ο super agent βρίσκεται πίσω της. Δεν φαίνεται μέχρι τώρα σε καμία μεταγραφή.
Είναι πιθανόν οι Γουλβς, που πέρυσι τερμάτισαν στη 15η θέση, να βελτιωθούν αγωνιστικά με τον «συμβουλευτικό» ρόλο του υπερ-ατζέντη. Παρουσίασαν πέρυσι λιγότερα έξοδα σε προμήθειες σε μάνατζερ και φέτος μπορεί να γίνει το ίδιο. Όμως, ακόμα κι αν η FA νίπτει τας χείρας της αφού τα παραθυράκια είναι πολλά, πόσο ηθικό και ποδοσφαιρικά λογικό είναι ένας μάνατζερ να κάνει κουμάντο σε έναν σύλλογο; Πόσο υγιές μπορεί να είναι μια ομάδα να εμπιστεύεται το μέλλον της στα συμφέροντα ενός επαγγελματία των μεταγραφών; Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως στο επόμενο μεγάλο deal δεν θα πάρει τον αγαπητό του φίλο από τον πάγκο και τους εκλεκτούς πελάτες του από το χορτάρι και θα πακετάρουν για άλλες πολιτείες;
Τα ρητορικά ερωτήματα δεν αφορούν για τους Γουλβς, που έχουν ιστορία, τρία Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, αλλά για οποιονδήποτε. Και εκτός από την τρέλα του ποδοσφαιρικού νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στο Νησί, υποδηλώνει για μια ακόμα φορά το που μπορούν να απλώσουν τα πλοκάμια οι μεγαλοατζέντηδες στο σύγχρονο παιχνίδι. Και υπάρχουν παραδείγματα πιο κοντινά από τα Δυτικά Μίντλαντς...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.