Το «καταραμένο» Νο9
2 Αυγούστου 1999. Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, ο Νικολά Ανελκά άφηνε την Άρσεναλ και γινόταν ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης. Τη σεζόν που μόλις είχε περάσει, το Νο9 του συλλόγου αποδείχθηκε πραγματικός «κανονιέρης», καθώς σημείωσε 17 τέρματα στην Πρέμιερ Λιγκ και ήταν δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ωστόσο, σαν κάποια «κατάρα» να έχει πέσει στο συγκεκριμένο αριθμό, αφού από τότε κανείς ποδοσφαιριστής, που φόρεσε το 9 στην Άρσεναλ, δεν μπόρεσε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Φέτος, το Νο9 δόθηκε στον Λακαζέτ. Θα συνεχίσει την καταστροφική παράδοση ή θα καταφέρει να... ξορκίσει το κακό;
Νταβόρ Σούκερ (1999-2000)
Μετά από τρεις σεζόν στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ 1998 έκανε το αντίθετο δρομολόγιο με τον Νικολά Ανελκά. Άφηνε το Μπερναμπέου, προκειμένου να μετακομίσει στο Χάιμπουρι, παίρνοντας και τον αριθμό στη φανέλα του Γάλλου επιθετικού. Ωστόσο, ο Κροάτης δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να γίνει ο ηγέτης, που όλοι περίμεναν. Έμεινε μόλις μία σεζόν στην Άρσεναλ, σημειώνοντας μόλις οκτώ τέρματα στην Πρέμιερ Λιγκ, πριν αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2000 για την Γουέστ Χαμ.
Φράνσις Τζέφερς (2001-2004)
Μετά από μία σεζόν (2000-01) που κανείς παίκτης της Άρσεναλ δεν επέλεξε το Νο9 στη φανέλα, ο νεοαποκτηθής Φράνσις Τζέφερς ήταν ο επόμενος που διάλεξε το συγκεκριμένο αριθμό, το 2001. Η παρουσία των Ανρί και Βιλτόρ, αλλά και κάποιοι τραυματισμοί αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια για τον Τζέφερς, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια αγωνίστηκε σε μόλις 22 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ με τους «κανονιέρηδες», σημειώνοντας 4 τέρματα. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Έβερτον, ως δανεικός, ενώ το 2004 αποχώρησε οριστικά από την Άρσεναλ, για λογαριασμό της Τσάρλτον.
Αντόνιο Ρέγες (2004-2006)
Λίγο μετά τα 20α του γενέθλια, ο Ισπανός επιθετικός άφηνε την Σεβίλλη και έπαιρνε μεταγραφή για την Άρσεναλ, έναντι 17 εκατομμυρίων λιρών. Στο Λονδίνο έμεινε 2,5 χρόνια και μέσα στο διάστημα που φόρεσε τη φανέλα με το Νο9, ο Ρέγες σημείωσε 23 τέρματα σε 110 αγώνες. Ένας αριθμός, που μπορεί να φαίνεται ικανοποιητικός, όχι όμως για τον ποδοσφαιριστή που προοριζόταν για μελλοντικός αντικαταστάτης του Τιερί Ανρί. Παρά την πτωτική του πορεία, το 2006, ο Ισπανός επιθετικός επέστρεψε στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης.
Ζούλιο Μπαπτίστα (2006-2007)
Ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο με τον Ρέγες, αφού για να ολοκληρωθεί ο δανεισμός του Ισπανού στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μπαπτίστα έγινε ανταλλαγή στην Άρσεναλ. Και δεν πήρε μόνο τη θέση του προκατόχου του, αλλά και τον αριθμό στη φανέλα του. Ο Βραζιλιάνος έμεινε μόλις για μία σεζόν στο Εμιρέιτς, με τον Αρσέν Βενγκέρ να του δίνει αρκετές ευκαιρίες, όμως σε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, πέτυχε μόλις τρία τέρματα. Η πιο αξιοσημείωτη εμφάνισή του με τους «κανονιέρηδες» ήταν ένα παιχνίδι για το Λιγκ Καπ, κόντρα στην Λίβερπουλ, όπου σκόραρε τέσσερις φορές.
Εντουάρντο (2007-2010)
Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να είχε σπάσει την «κατάρα» του 9, αν δεν ήταν ο ίδιος... «καταραμένος». Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, με κροατικό διαβατήριο, πήρε μεταγραφή για την Άρσεναλ από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, το καλοκαίρι του 2007, έναντι 7,5 εκατομμυρίων λιρών. Αφού ξεπέρασε το πρώτο δύσκολο διάστημα προσαρμογής, άρχισε να βρίσκει τον εαυτό του και να σκοράρει, όμως στις 23 Φεβρουαρίου 2008 είχε ραντεβού με την ατυχία. Μόλις στο τρίτο λεπτό της αναμέτρησης με την Μπέρμιγχαμ, ο Μάρτιν Τέιλορ διέλυσε το αριστερό πόδι του Εντουάρντο, ο οποίος επέστρεψε στα γήπεδα μετά από ένα χρόνο. Ποτέ πάλι, όμως, δεν ήταν ο ίδιος παίκτης και το 2010 αποχώρησε για τη Σαχτάρ.
Τσου-Γιουνγκ Παρκ (2011-2012)
Με ένα μυστηριώδες τρόπο, η Άρσεναλ κατάφερε να «κλέψει» τον Κορεάτη επιθετικό μέσα από τα χέρια της Λιλ, το καλοκαίρι του 2011. Ωστόσο, αποδείχθηκε... πολύ κακό για το τίποτα, αφού ο Παρκ αγωνίστηκε μόλις σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος με τους «κανονιέρηδες» και αυτό ως αλλαγή στο 82’. Την επόμενη σεζόν δόθηκε δανεικός στην Θέλτα, αργότερα και στην Γουότφορντ, με τον Παρκ να αποχωρεί οριστικά από το Λονδίνο το 2014.
Λούκας Ποντόλσκι (2012-2015)
Η Άρσεναλ προσπάθησε να τον κάνει δικό της το χειμώνα του 2012, όμως τελικά τα κατάφερε το αμέσως επόμενο καλοκαίρι. Η πρώτη του σεζόν στο Εμιρέιτς ήταν ικανοποιητική, με τον Γερμανό επιθετικό να σημειώνει 11 τέρματα στην Πρέμιερ Λιγκ και συνολικά 16 σε όλες τις διοργανώσεις. Έχασε μεγάλο μέρος της δεύτερης σεζόν, λόγω τραυματισμού, και στη συνέχεια ξεκίνησε η πτώση. Ο χρόνος συμμετοχής του άρχισε να μειώνεται αισθητά, ώσπου στα μέσα της σεζόν 2014-15 παραχωρήθηκε στην Ίντερ, ως δανεικός και αργότερα με κανονική μεταγραφή. Συνολικά σημείωσε 31 γκολ, σε 82 παιχνίδια με την Άρσεναλ.
Λούκας Πέρεθ (2016-2017)
Τη σεζόν 2015-16 κανείς ποδοσφαιριστής δεν είχε επιλέξει το Νο9 στη φανέλα, με τον Ισπανό ποδοσφαιριστή να γίνεται κάτοχός της πέρσι τον Αύγουστο. Ο παλιός μας γνώριμος, από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ, δεν μπόρεσε να αποδώσει τα αναμενόμενα στην πρώτη του σεζόν στο Εμιρέιτς, σημειώνοντας μόλις ένα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Μετά και την παραχώρηση του 9 στον Λακαζέτ, ο Λούκας αναμένεται σύντομα να αποχωρήσει, επιστρέφοντας πιθανότατα στην πατρίδα του και την Λα Κορούνια.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.