«Πόλεμος» κατά της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου
Το γερμανικό ποδόσφαιρο παραμένει το πιο φιλικό προς τους οπαδούς σε σχέση όχι μόνο με τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα, αλλά και με τα περισσότερα στον πλανήτη. Η σεζόν, όμως, ξεκίνησε με διαμαρτυρία των οπαδών κατά της Ομοσπονδίας όχι μόνο στα γήπεδα της Bundesliga, αλλά και στων μικρότερων κατηγοριών. Οι αλλαγές δεν αρέσουν καθόλου στους οπαδούς, που αποφάσισαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα.
Η απειλή του κανόνα «50+1», οι ώρες έναρξης των αγώνων, που αρχίζουν να ξεφεύγουν από το παραδοσιακό, τα προσωπικά εισιτήρια, οι συλλογικές ποινές, η είσοδος επενδυτών σε πολλούς συλλόγους, η παγκοσμιοποίηση με τις προετοιμασίες σε άλλες ηπείρους, ακόμη και ο «επιφανειακός» τρόπος διασκέδασης κατά τη διάρκεια των ημιχρόνων κάποιων αγώνων έχουν αφήσει την αίσθηση τους οπαδούς ότι τα πάντα αλλάζουν προς την πλευρά της «εμπορευματοποίησης». Και αυτό ήταν κάτι για το οποίο το γερμανικό ποδόσφαιρο μπορούσε να είναι υπερήφανο. Οι παραδόσεις πάνω από όλα.
Τον περασμένο Μάιο οι οπαδοί της Ντιναμό Δρέσδης είχαν ταξιδέψει για το ματς με την Καρλσρούη με στρατιωτικές στολές και ένα μήνυμα: «πόλεμος στην Ομοσπονδία». Και το Σαββατοκύριακο σχεδόν σε όλα τα γήπεδα το μήνυμα ήταν ίδιο: «αντε γ@μ... Ομοσπονδία». Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ράινχαρντ Γκρίντελ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, είχε απευθύνει έκκληση για διάλογο και ένα νέο ξεκίνημα με τους οπαδούς. «Θα πρέπει να αποκηρύξουμε τη βία. Πρέπει να χτίσουμε εμπιστοσύνη, να λύσουμε τις διαφορές μας και να θέσουμε τα όρια», τόνισε και ανακοίνωσε ότι προς το παρόν οι συλλογικές τιμωρίες τίθενται υπό αναβολή. Η λίγκα αμέσως εξέδωσε δική της ανακοίνωση, στηρίζοντας τις θέσεις του Γκρίντελ.
Ένα από τα παραδείγματα αυτού του είδους της τιμωρίας ήταν το κλείσιμο της Südtribüne στο Ντόρτμουντ για τα επεισόδια στο ματς με την Λειψία, η οποία παραμένει ένας λόγος κόντρας με την Ομοσπονδία. Κανένας δεν μπορεί να δεχθεί τον τρόπο που λειτουργεί αν είναι οπαδός άλλης ομάδας. Δεν είναι ο ίδιος ο σύλλογος της RB το πρόβλημα, αλλά το σύστημα που αντιπροσωπεύει και το οποίο της επέτρεψε να υπάρχει με τη σημερινή της μορφή.
Ο κανόνας «50+1» ήδη έχει σπάσει σε δύο περιπτώσεις. Τους προηγούμενους μήνες η Ομοσπονδία αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό και, πλέον, σε συλλόγους όπου ένας επενδυτής έχει τουλάχιστον 17 χρόνια «εξαιρετικής προσφοράς», ο σύλλογος του ανήκει. Έτσι, Χόφενχαϊμ και Αννόβερο έγιναν οι πρώτοι σύλλογοι, που παρότι δεν ξεκίνησαν ως ομάδες τοπικών εταιρειών (Λεβερκούζεν, Βόλφσμπουργκ) ανήκουν πλέον και με τη βούλα στους Χοπ και Κιντ.
Τον Ιούνιο η Ομοσπονδία έκανε ακόμη ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς αποφάσισε να επιτρέψει στην εθνική ομάδα της Κίνας U20 να αγωνιστεί στην τέταρτη κατηγορία! Οι Κινέζοι θα πληρώσουν 30.000 ευρώ για κάθε παιχνίδι και το επιχείρημα της Ομοσπονδίας είναι ότι αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν τους υπόλοιπους συλλόγους. Στον τελικό του Κυπέλλου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο ημίχρονο οι αποδοκιμασίες ήταν τόσες, που η γερμανική τηλεόραση αποφάσισε να κλείσει τα μικρόφωνα. Ούτε οι οπαδοί της Μπάγερν πήραν με καλό μάτι αυτό που έγινε στο ημίχρονο του αγώνα με την Φράιμπουργκ, που έδινε μάχη για την έξοδο στο Champions League. «Ήταν ασέβεια για τον αντίπαλο», είπε κοφτά ο Ρόμπεν και η κριτική στον Τύπο ήταν τεράστια για τη διοίκηση των Βαυαρών.
«Είναι ώρα αυτά να σταματήσουν. Είναι ώρα να σκεφτούμε», τόνισε ο Γκρίντελ. «Είμαστε σοβαροί όταν ζητάμε διάλογο με τους οπαδούς». Οι οπαδοί είδαν τις δηλώσεις του με σκεπτικισμό. Και δικαίως. Γνωρίζουν ότι σε πολλά από τα ζητήματα που διαφωνούν έχουν ήδη χάσει τον πόλεμο. Τώρα, ήρθε η ώρα να προλάβουν τα υπόλοιπα. Και από αυτόν τον πόλεμο θα χάσει η ίδια η Ομοσπονδία, καθώς οι περισσότεροι σύλλογοι αναγνωρίζουν ότι το επίκεντρο είναι οι οπαδοί, όχι οι «πελάτες». Και εκείνοι που δεν το κάνουν έχουν ήδη βρεθεί στο περιθώριο...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.