Οι «κερδισμένες» της μεταγραφικής περιόδου
Από αλλού περιμέναμε τα «μπαμ» σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, από αλλού τα βρήκαμε. Η Παρί τάραξε τα νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό ντόμινο εκατομμυρίων. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, θα μπορούσαν να ξοδευτούν ακόμη περισσότερα χρήματα αν υπήρχε λίγος ακόμα χρόνος. Ο χορός των χρημάτων κατέληξε σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς ποτέ ξανά δεν είχαν ξοδευτεί συνολικά τόσα χρήματα για μεταγραφές.
Δείτε, λοιπόν, στο FourFourTwo ποιες ομάδες κατέγραψαν το μεγαλύτερο κέρδος στα top 5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (στην κορυφή της λίστας συνολικά βρίσκεται η Μπενφίκα, στης οποία τα ταμεία έμειναν 122 εκατ. ευρώ).
1. Μονακό
Για να λέμε την αλήθεια δύσκολα θα μπορούσε να είναι άλλη στην κορυφή της λίστας. Οι Μονεγάσκοι έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πουλήσουν για εξωφρενικά ποσά και να μην χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Και στα ποσά που εξετάστηκαν εδώ δεν περιλαμβάνονται χρήματα για τον Μπαπέ, καθώς αυτά θα μπουν στα ταμεία του συλλόγου το επόμενο καλοκαίρι. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι δουλειές που έκανε η Μονακό είναι εντυπωσιακές.
Πούλησε τους Μεντί και Μπερνάρντο Σίλβα στην Μάντσεστερ Σίτι για συνολικά 107,5 εκατ. ευρώ, ενώ έλαβε άλλα 40 από την Τσέλσι για τον Μπακαγιόκο. Αυτές ήταν οι μεγάλες πωλήσεις, όμως δεν ήταν οι μοναδικές. Σεν Μαξιμέν (Νις), Ζερμέν (Μαρσέιγ), Ντιαλό (Μάιντς), Ζαν (Τουλούζ) και Ντιράρ (Φενέρμπαχτσε) έφεραν άλλα 30 εκατ. ευρώ. Και είπαμε, δεν περιλαμβάνονται τα 145 που θα πάρει αρχικά το καλοκαίρι του 2018 από την Παρί για τον Μπαπέ.
Οι τρύπες που έκλεισαν αρκετές. Ο Μπαλντέ αποκτήθηκε για 25 εκατ. ευρώ (+5 σε μπόνους) από την Λάτσιο, ο Τιέλεμαν για 25 από την Άντερλεχτ, ο Κονγκολό για 15 από την Φέγιενορντ, ο Γιόβετιτς για 11 από την Ίντερ, ο Ντιακαμπί για 10 από την Ρεν, ο Μεϊτέ για 8 από την Λιλ και ο Μπουλά για 3 από την Μπαρτσελόνα. Γκασπάρ (Λυών), Γκεζάλ (Λυών) και Μπενάλιο (Βόλφσμπουργκ) αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι. Το κέρδος, λοιπόν, ανήλθε στα 80,5 εκατ. ευρώ.
2. Ρεάλ Μαδρίτης
Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά ξεχάστε (τουλάχιστον για αυτό το καλοκαίρι) των μεγάλων επενδύσεων. Ο Ζιντάν δεν ήθελε πολλά, καθώς ήδη δυσκολεύεται να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής στην επίθεση, ενώ θα εμπιστευθεί τους Μαρογιάλ και Βαγιέχο, που επέστρεψαν από δανεισμούς σε Βόλφσμπουργκ και Άιντραχτ αντίστοιχα, να δώσουν κάποιες λύσεις.
Οι Μαδριλένοι, λοιπόν, πούλησαν τον Μοράτα στην Τσέλσι για 62 εκατ. ευρώ, τον Ντανίλο στην Μάντσεστερ Σίτι για 30, ενώ ο δανεισμός του Χάμες στην Μπάγερν έφερε στα ταμεία για φέτος 7,5. Χρήματα βγήκαν τόσο από την πώληση του Ντίας στην Λυών (8 εκατ. ευρώ) όσο και από εκείνες των Γιορέντε (στην Σοσιεδάδ για 7 εκατ. ευρώ) και Μπουργκού (στην Αλαβές για 3 εκατ. ευρώ). Τέλος, δανεικός δόθηκε ο Κοεντράο (Σπόρτινγκ), ενώ ως ελεύθερος αποχώρησε ο Πέπε (Μπεσίκτας).
Την ίδια στιγμή οι μοναδικές αγορές ήταν εκείνες των Τεό για 30 εκατ. ευρώ από την Ατλέτικο και Θεμπάγιος για 16,5 από την Μπέτις. Έτσι, στα ταμεία της βασίλισσας έμειναν 76,5 εκατ. ευρώ, ποσό που τη φέρνει στη δεύτερη θέση.
3. Λυών
Από τη στιγμή που ο Λακαζέτ αποφάσισε να αποχωρήσει ήταν δεδομένο ότι οι λιονέ θα έβαζαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία τους και θα ήταν πιο άνετοι στην αγορά. Όταν, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι αντικαταστάτης του θα ήταν ο Ντίας, ήταν δεδομένο ότι θα έμενε και κέρδος.
Ο Λακαζέτ πουλήθηκε για 53 εκατ. ευρώ στην Άρσεναλ, ο Τολισό για 41,5 στην Μπάγερν, ενώ ο Μαμάνα για 16 στη Ζενίτ. Αυτές ήταν και οι μεγαλύτερες πωλήσεις για τους λιονέ, που εισέπραξαν χρήματα και από τις παραχωρήσεις των Γκοναλόν (5 εκατ. ευρώ στη Ρόμα), Ρίμπους (1,75 εκατ. ευρώ στη Λοκομοτίβ Μόσχας) και κάτι ψιλά για τους δανεισμούς των Νταρντέρ στην Εσπανιόλ και Ενκουλού στην Τορίνο. Τα κενά στο ρόστερ κάλυψαν οι Τραορέ (10 εκατ. ευρώ από την Τσέλσι), Σεΐκ (10 εκατ. ευρώ από την Θέλτα), Ντίας (8 εκατ. ευρώ από την Ρεάλ), Μαρσέλο (7 εκατ. ευρώ από την Μπεσίκτας), Μεντί (5 εκατ. ευρώ από την Χάβρη), Μαρσάλ (4,5 εκατ. ευρώ από την Μπενφίκα) και Τετέ (4 εκατ. ευρώ από τον Άγιαξ) συν άλλα 2 που πλήρωσε για τον ετήσιο δανεισμό του Ντομπελέ στην Αμιέν (προβλέπεται οψιόν αγοράς στα 10). Αυτό μας αφήνει 69,05 εκατ. ευρώ στα ταμεία του συλλόγου.
4. Ντόρτμουντ
Ο προπονητής άλλαξε και μαζί άλλαξε αρκετά και το ρόστερ. Οι Βεστφαλοί είχαν ήδη φροντίσει να προσθέσουν εδώ και μήνες τους Νταούντ (Γκλάνμπαχ) και Τοπράκ (Λεβερκούζεν) στο ρόστερ, ενώ ακολούθησαν οι αγορές των Φίλιπ (Φράιμπουργκ), Γιαρμόλενκο (Ντιναμό Κιέβου), Τόλγιαν (Χόφενχαϊμ) και Σάντσο (Μάντσεστερ Σίτι) στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Το ποσό που ξόδεψαν ανέρχεται στα 82,73 εκατ. ευρώ. Έγινε ένα μικρό ξεσκαρτάρισμα, με τις πωλήσεις των Μπέντερ (Λεβερκούζεν), Γκίντερ (Γκλάντμπαχ), Μορ (Θέλτα), Στέντσελ (Φράιμπουργκ) και Μερίνο (Νιούκαστλ), ενώ στα ταμεία της Μπορούσια μπήκαν τώρα και τα χρήματα από την πώληση του Αντριάν Ράμος στην Κίνα. Βέβαια, η μεταγραφή που γέμισε τα ταμεία ήταν εκείνη του Ντεμπελέ στην Μπαρτσελόνα. Η Ντόρτμουντ έλαβε 105 εκατ. ευρώ, που μαζί με τα μπόνους μπορούν να φτάσουν στα 150! Βέβαια, από το πρώτο ποσό η Ρεν έχει να λάβει το 25%, οπότε το κέρδος μειώθηκε αρκετά και μπορεί να ανέβει ξανά στο μέλλον. Έτσι, προς το παρόν τα χρήματα που έμειναν στα ταμεία του συλλόγου είναι 57,77 εκατ. ευρώ. Και με τον Ομπαμεγιάνγκ να μένει...
5. Τορίνο
Ο Κάιρο το έχει κάνει... επιστήμη τα τελευταία χρόνια να πουλάει πανάκριβα και να αγοράζει φθηνά και τα κατάφερε και φέτος. Τα 20 εκατ. ευρώ της οψιόν του Μαξίμοβιτς, που πλήρωσε η Νάπολι, και η πώληση του Τζαπακόστα στην Τσέλσι για 28 εκατ. ευρώ στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου ήταν οι συμφωνίες που άλλαξαν τα δεδομένα. Οι Τορινέζοι εισέπραξαν και άλλα 12,5 εκατ. ευρώ από την Ρόμα για τον Πέρες, 10 από την Φιορεντίνα για τον Μπενάσι, 3,8 από την Λιντς για τον Γιάνσον, 2 από την Τζένοα για τον Ροσετίνι, 1,4 από την Ιντεπεντιέντε για τον Σίλβα και κάτι ψιλά για τους Ταχτσίδη (Ολυμπιακό), Κιόζα (Νοβάρα) και Ρόσο (Προ Βερτσέλι).
Οι αγορές των Λουάνκο (7 εκατ. ευρώ από την Σάο Πάουλο), Μπερενγκέρ (5,5 εκατ. ευρώ από την Οσασούνα), Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (2,6 εκατ. ευρώ από την Λέχια Γκντανσκ) κόστισαν αρκετά, αλλά όχι τόσα πολλά, ενώ χρήματα ξοδεύτηκαν και για τους δανεισμούς των Ρινκόν (3 εκατ. ευρώ από την Γιουβέντους), Νιανγκ (2 εκατ. ευρώ από την Μίλαν), Ανσάλντι (2 εκατ. ευρώ από την Ίντερ) και Ενκουλού (500 χιλιάδες ευρώ από την Λυών), με τους Σιρίγκου και Μπουρδίσο να υπογράφουν ως ελεύθεροι. Στο τέλος, λοιπόν, έμειναν στα ταμεία 56,5 εκατ. ευρώ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.