Ινκας με... Αργεντίνο μάγο!
Ένα ματς, μια πρόκριση και μια χώρα έτοιμη να βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει. Το Περού φιλοξενείται από την Αργεντινή και μπορεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής να εξασφαλίσει εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ρωσίας! Ο Ρικάρντο Γκαρέκα θέλει να ελέγχει τα πάντα και να μην αφήνει τίποτα στη μοίρα του. Ηταν σίγουρος ότι ο Χόρχε Σαμπαόλι είχε στείλει κατασκόπους για να παρακολουθούν τις προπονήσεις, γι’ αυτό ζήτησε και πήρε προστασία από την αστυνομία, που φρουρούσε τις εγκαταστάσεις και τα κτίρια γύρω από αυτές! Απαγόρευσε στους παίκτες του να κάνουν δηλώσεις οπουδήποτε αλλού, εκτός από το αθλητικό κέντρο για να μην κάνουν αποκαλύψεις σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στις προπονήσεις! Δεν είχε πάντως… άδικο. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Χόρχε Σαμπάολι προπονητής τότε της Χιλής, έστειλε έναν από τους βοηθούς του μεταμφιεσμένο σε… δημοσιογράφο για να παρακολουθήσει την προπόνηση του Περού.
«Η Αργεντινή έχει τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, αλλά δεν είναι ομάδα και αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα» τονίζει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός του Περού που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο, έτοιμο για την πρώτη πρόκριση σε Μουντιάλ έπειτα από 36 χρόνια! Πως έφτασαν όμως οι Περουβιανοί τόσο κοντά στον τεράστιο στόχο; Ο Γκαρέκα είναι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Όλη η προπονητική του καριέρα ήταν το πως να φτιάχνει μία καλή ομάδα με λίγα καλά... υλικά. Ο 59χρονος δεν ήταν ποτέ της... μόδας, ούτε στην πρώτη γραμμή, όμως είχε μία φιλοσοφία που άρχισε από την Ιντεπεντιέντε το 1997 και πήγε μετά στις μεγάλες ομάδες της Αργεντινής. Ο φορ με το παρατσούκλι Ελ Τίγκρε, ο αδύνατος, με μία καριέρα με αρκετές συμμετοχές σε Μπόκα Τζούνιορς, Ρίβερ, Βελέζ και Ιντεπεντιέντε και τρία χρόνια με την Αμέρικα Κάλι στην Κολομβία.
Η προπονητική του καριέρα άρχισε στην Ταγιέρες. Την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία, διακρίθηκε στο Σουνταμερικάνα, ενώ κατέκτησε το 1999 το Copa CONMEBOL και έγινε ο πρώτος Αργεντίνος από το Μπουένος Άιρες με τίτλο και διάκριση εκτός συνόρων.
Ο Γκαρέκα συνέχισε να κοουτσάρει, όμως οι τίτλοι ήρθαν ξανά το 2008 και στο Περού με την Ουνιβερσιτάριο! Το πρωτάθλημα ήταν αρκετό για να του ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην Αργεντινή. Εκεί κέρδισε τρία πρωταθλήματα με τη Βελέζ σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η Βελέζ αποδείχθηκε ένα ιδανικό σωματείο γι αυτόν. Με πειθαρχία, σοβαρότητα εκμεταλλεύθηκε το υλικό που είχε στα χέρια του και το εκτόξευσε. Μετά από έναν άσχημο χρόνο στην Βραζιλία με την Παλμέιρας ο Γκαρέκα ανέλαβε το Περού. Είχαν πάει στα ημιτελικά του 2011 με την προπονητική έμπνευση του Μαρκαριάν, όμως για την επόμενη τετραετία η ομάδα πήρε τον κατήφορο. Ο Γκαρέκα έκανε τους Περουβιανούς να συνέλθουν πάλι ως ομάδα και τους οδήγησε ξανά στα ημιτελικά.
Ποτέ δεν του άρεσαν τα φώτα της δημοσιότητας. Ακόμα και τώρα που όλοι στο Περού τον αποθεώνουν, αυτός περπατά συνέχεια σε φτωχικές συνοικίες της Λίμα, πάει μόνος του στο σούπερ μάρκετ, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια επισκέπτεται ελάχιστα την Αργεντινή, μόνο για τα δυο του εγγόνια. Μπορεί να μη βγάζει ένταση, αλλά το αίμα του βράζει... Λίγες ημέρες πριν το ματς του Μπομπονέρα, ο ίδιος μιλά ήρεμα στους δημοσιογράφους σα να μη συμβαίνει τίποτα. Η Ομοσπονδία του Περού τον στηρίζει απόλυτα, παρά το γεγονός πως πέρσι την... άδειασε και στο Copa Centenario, στις Ηνωμένες Πολιτείες, άφησε εκτός Πιζάρο, Βάργκας και Ζαμπράνο. Διατηρεί τα τελετουργικά του αναλλοίωτα, φροντίζει τις λεπτομέρειες, αλλά δεν ξεπερνά τον εαυτό του στις εμμονές του. Δεν άλλαξε τίποτα από τις συνήθειες του, τους τελευταίους μήνες, όμως φρόντιζε να συνομιλεί με τους παίκτες του και να τους ζητά να είναι ήρεμοι και να έχουν θετική ενέργεια!
Στο Copa Centenario το Περού έριξε στο καναβάτσο τη Βραζιλία, πριν η τύχη του γυρίσει την πλάτη και αποκλειστεί στα πέναλτι από την Κολομβία στα προημιτελικά. Επειτα από δυο χρόνια στον πάγκο της ομάδας, οι Περουβιανοί είναι σε θέση να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του προπονητή τους. Την τελευταία φορά που το Περού βρέθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 1982 και η προοπτική να βρεθεί ξανά σε Μουντιάλ έχει προκαλέσει ντελίριο στη χώρα.
Ο διεθνής μέσος, Γιοτούν περιέγραψε το παιχνίδι στο Μπουένος Άιρες ως «το παιχνίδι της ζωής μας». Μάλιστα, ο γιατρός της ομάδας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ζητώντας από τους ποδοσφαιριστές να μην πιουν... νερό από αργεντίνικα χέρια, μόνο τα εμφιαλωμένα νερά που θα 'χει μαζί της η ομάδα. Οι Περουβιανοί θυμήθηκαν το... μύθο που λέει πως στο ματς του Μουντιάλ του 1990 μεταξύ της Αργεντινής και της Βραζιλίας ο Μπράνκο της Βραζιλίας ήπιε νερό που του προσέφερε το τιμ της αντιπάλου και δηλητηριάστηκε! Φυσικά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε αυτό...
Λίγες ώρες πριν τη σέντρα και στην Αργεντινή θυμήθηκαν μια απίθανη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Γκαρέκα! Προκριματικά Μουντιάλ 1985 και η Αλμπισελέστε υποδέχεται το Περού στον κρίσιμο αγώνα στο Μονουμεντάλ όπου θέλει μόνο βαθμό για να βρεθεί απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Αργεντινή προηγήθηκε, αλλά το Περού πήγε στα αποδυτήρια έχοντας κάνει την ανατροπή. Ο ρυθμός στην επανάληψη κομμένος και ραμμένος για τους φιλοξενούμενους, το γήπεδο νευρικό, αφού ο χρόνος κυλούσε εις βάρος τους. Στο 81ο λεπτό ο Πασαρέλα θα κατεβάσει υπέροχα τη μπάλα, αυτή θα βρει στο δοκάρι και ο Γκαρέκα με προβολή θα στείλει την Αργεντινή στον παράδεισο και το Περού στην κόλαση... Το παράδοξο ήταν πως ο λυτρωτής της Αλμπισελέστε δεν έγινε μέλος της αποστολής ένα χρόνο αργότερα! Οι κακές γλώσσες στο Περού λένε πως θέλει να πάρει εκδίκηση. Ο ίδιος χαμογελά…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.