Ο φόβος του λάθους
Το ματς στο Ντόρτμουντ έχει τελειώσει. Ήταν η χειρότερη μέρα για τους οπαδούς της Σάλκε. Όχι μόνο γιατί είδαν τους αντίπαλούς τους να τους κλέβουν τα πανό, ούτε για το γεγονός ότι υπήρξε μικρή συμπλοκή με την αστυνομία. Ήταν κυρίως γιατί η ομάδα τους έχασε με κατεβασμένα τα χέρια.
Το «σημαντικότερο παιχνίδι της χρονιάς», όπως το χαρακτήρισε ο τεχνικός διευθυντής των μπλε, Χορστ Χελντ, βρήκε την Ντόρτμουντ να κάνει 31 τελικές προσπάθειες και την Σάλκε 3. Αμφότερες οι επιδόσεις είναι ρεκόρ από την στιγμή που μπήκαν στη ζωή της Bundesliga αναλυτικά στατιστικά από το 1992. Οι αποδοκιμασίες μετά το τελευταίο σφύριγμα ήταν έντονες. Χειρονομίες, βρισιές, απογοήτευση.
Ο Ντι Ματέο ξέρει πολύ καλά να κρύβει τα συναισθήματά του και να διατηρεί την ψυχραιμία του. Στη συνέντευξη τύπου, όμως, μετά το «ντέρμπι της ντροπής», όπως το χαρακτήρισε για την Σάλκε η Bild, ήταν τελείως αποπροσανατολισμένος. «Θα πρέπει να εξετάσουμε αν δεν πρέπει να αλλάξουμε κάτι θεμελιώδες. Πρέπει να δούμε αν πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό το σύστημα», σχολίασε ο Ιταλός, που απολογήθηκε για την εμφάνιση της ομάδας του και ανέλαβε μερίδιο ευθύνης. «Ήταν συνολικά απογοητευτική εμφάνιση. Ακόμη και από μένα».
Οι οπαδοί είχαν ήδη ετοιμάσει πανό για την προπόνηση της Δευτέρας. «Versager» και «Tönnies raus!», «Losers» και «Τένις φύγε!» ήταν κάποια από αυτά. Άλλωστε ο τελευταίος είχε τη φαεινή ιδέα να κάνει πριν από λίγες ημέρες μία απίστευτη πρόταση, την οποία αποκάλυψε η Bild. «Η πώληση μετοχών δεν είναι επιλογή για τη Σάλκε», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος των μπλε. «Έχουμε δείξει ότι η Σάλκε έχει τεράστια οπαδική βάση. Έχουμε 132.000 μέλη. Αν αυτά τα μέλη πλήρωναν ας πούμε εθελοντικά από 1.000 ευρώ, τότε θα αποπληρώναμε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των 171 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας και άλλα 25 από τους τόκους». Άντε τώρα να τους το ξαναπεί μετά το ντέρμπι…
Τελικά, μετά από πρόταση του Ντι Ματέο η προπόνηση της Δευτέρας έγινε την Κυριακή, κυρίως για να συζητήσουν για τους λόγους της αποτυχίας και το ρεπό μεταφέρθηκε μία ημέρα αργότερα. «Μετά από τέτοιο παιχνίδι είναι σημαντικό να αδειάσουμε το μυαλό μας και ελπίζουμε ότι θα κάνουμε μία δήλωση το Σάββατο», σχολίασε ο Χέγκερ, που μαζί με τους Βέλενροϊτερ, Νόιστεντερ και Χέβεντες ήταν οι μοναδικοί που διασώθηκαν από το ναυάγιο.
Παρόλα αυτά, την Τρίτη οι οπαδοί βρέθηκαν στην προπόνηση, για να δείξουν την απογοήτευσή τους. «Ντροπή», έγραφε ένα από τα πανό, ενώ οι άνθρωποι της ασφάλειας έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, καθώς μετά από 5’ με δική τους παρέμβαση τα πανό κατέβηκαν.
Μέσα στην εβδομάδα άλλαξαν πολλά. «Έχουμε πολλά να αναλύσουμε. Δε φταίει το σύστημα», ήταν η νέα δήλωση του Ντι Ματέο, παρά το γεγονός ότι όλοι στο Γκελζενκίρχεν θέλουν να βρει νέες ιδέες. Πιο επαναστατικές από το «ποδόσφαιρο στη ναφθαλίνη», όπως έγραψε η Welt για το πλάνο της Σάλκε, με την Ruhr Nachrichten να ζητάει επειγόντως αλλαγές.
«Αναλύσαμε τα πάντα. Ένα 10%, όμως, παραμένει ανεξήγητο», σχολίασε ο Χελντ. Πριν το ντέρμπι ο Κλοπ είχε χαρακτηρίσει την ομάδα του Ντι Ματέο «μηχανή αποτελεσμάτων», όμως είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα και αυτή η διαπίστωση, πλέον, μετά το θετικό ξεκίνημα δεν ισχύει με μόλις μία ισοπαλία στα 4 τελευταία ματς. Ένα ντέρμπι μπορεί να σε στείλει στον παράδεισο ή στην κόλαση και οι μπλε βρίσκονται σχεδόν από το πουθενά ξανά σε δύσκολη θέση.
Ο ίδιος ο Χελντ χαρακτήρισε «θαύμα» το 0-0 μέχρι το 60’, ενώ στη συνέχεια μίλησε για «συλλογική αποτυχία». Κανένας δε θα διαφωνήσει με το τελευταίο, όμως πολλές φορές η ρεαλιστική προσέγγιση σκοτώνει τη φαντασία και τον ενθουσιασμό των οπαδών. Σύσσωμος ο τοπικός Τύπος έσπευσε να κάνει τη διαπίστωση ότι το σύστημα δεν ταιριάζει στη Σάλκε. Όχι γιατί δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά γιατί δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του συλλόγου.
Με τον Ντι Ματέο οι μπλε έχουν 1,7 βαθμούς κατά μέσο (σε μικρό δείγμα) σε σχέση με τους 1,1 του Κέλερ. Ο Ιταλός έχει να αντιμετωπίσει και τους τραυματισμούς δημιουργικών παικτών όπως οι Ντράξλερ, Φαρφάν και Γκορέτσκα, όμως στο ντέρμπι προτίμησε να θυσιάσει τον Μάιερ, μόνο και μόνο γιατί ο νεαρός μέσος έχει πιο εύκολο το λάθος από τους υπόλοιπους. Φυσικά, το τίμημα δημιουργικά ήταν τεράστιο.
Ο αμυντικός προσανατολισμός οδηγεί σε παθητικό ποδόσφαιρο. Είναι κανόνας. Αν το παιχνίδι σου βασίζεται απλά στην αποφυγή του λάθους, στην αποφυγή του ρίσκου, τότε η καταστροφή είναι πολύ πιο εύκολο να έρθει. Ίσως ο Ντι Ματέο να μην χρειάζεται να αλλάξει σύστημα. Θα πρέπει, όμως, ο ίδιος να δώσει ελευθερία στους παίκτες του και να αλλάξει τις ιδέες του, προκειμένου να απελευθερώσει μία ομάδα γεμάτη ταλέντο. Είναι άδικο ο φόβος του λάθους να χαρακτηρίζει τη Σάλκε.
Μέσα σε όλα αυτά βάλτε και την απογοήτευση που ακούει στο όνομα Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ. Μεταγραφή 10 εκατ. ευρώ, από τους πιο ακριβοπληρωμένους στην Bundesliga με ετήσιο μισθό 8 εκατ. ευρώ και από ουσία τίποτα. Στο πρότζεκτ των μπλε με πολλούς νεαρούς έμοιαζε ιδανικός ηγέτης. Φυσικά, όταν κάνεις πλάνα ο Θεός γελάει και κάπως έτσι φαίνεται ότι η σχέση των δύο πλευρών θα φτάσει σε άδοξο τέλος.
Πέρυσι, ο Κέλερ είχε την ιδέα να τραβήξει πιο πίσω τον 28χρονο Γκανέζο και εκείνος έμοιαζε να απελευθερώνεται στον δεύτερο γύρο. Φέτος, όμως, μία από τα ίδια. Ο Ντι Ματέο με τις πολλές απουσίες τον χρησιμοποίησε μέχρι και στην κορυφή της επίθεσης, όμως το αποτέλεσμα είναι άκρως απογοητευτικό. Στις αρχές του Φεβρουαρίου η Bild είχε αποκαλύψει ότι θα πουληθεί στο τέλος της σεζόν (το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2016). Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι ο Μπόατενγκ είναι σχεδόν ξένο σώμα, ότι οι σχέσεις με τους συμπαίκτες του είναι τυπικές και ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον Φεντερίκο Παστορέλο να του βρει ομάδα.
Λίγες ημέρες μετά το ίδιο έγραψε και το Kicker, με την Σάλκε να έχει θέσει την τιμή στα 4-5 εκατ. ευρώ, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τη χασούρα. Το μοναδικό σχόλιο του Χελντ για τις φήμες είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση… Στην ουσία επιβεβαίωσε ότι αν έρθει, θα την αποδεχθεί χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όταν προσλήφθηκε ο Ιταλός είχε πολυδιαφημιστεί από τους μπλε το γεγονός ότι μαζί του θα έρθει και η ηρεμία. «Αυτός ο σύλλογος δεν έχει ηρεμία εδώ και 100 χρόνια», είχε πει ο Ντι Ματέο στην παρουσίασή του, όπου προσπάθησε να κατευνάσει τις αμφιβολίες για το στυλ παιχνιδιού και τις ιδέες του. «Οι ομάδες μου μπορούν να παίξουν και επίθεση», ήταν τα λόγια του, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Τρεις ήττες σε τέσσερα ματς είναι ικανά να φέρουν τα πάνω κάτω.
Η πολλή τακτική στην Γερμανία κάποιες φορές έχει αντίθετα αποτελέσματα, σε μία λίγκα που το παιχνίδι είναι πέρα για πέρα ελεύθερο. Ο Ντι Ματέο έχει χρόνο μπροστά του να το συνειδητοποιήσει και να αναπροσαρμόσει τις ιδέες του. «Πλέον είναι θέμα χαρακτήρα», τόνισε Χελντ, όμως αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Ιταλός έχει προλάβει να περάσει τη φιλοσοφία του, να διαμορφώσει τον χαρακτήρα που οραματίζεται, όχι όμως να δώσει και νέα ταυτότητα. Αυτήν που ψάχνει για χρόνια η Σάλκε...
Αν ο Χελντ, που γνωρίζπει ότι ακόμη μία αποτυχία πιθανότατα θα του στοιχίσει και τη θέση του, καθώς έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2016, είπε και κάτι σωστό ήταν σε συνέντευξή του μεσοβδόμαδα στη γερμανική έκδοση του Goal. «Κάποια στιγμή θυμάμαι ότι δεχόμασταν κριτική για το γεγονός ότι δεν είχαμε ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο. Σε σύγκριση με σήμερα που έχουμε συγκεκριμένο σύστημα και τρόπο παιχνιδιού. Το πλάνο μας είναι ξεκάθαρο. Αυτό που απασχολεί τους ανθρώπους είναι η εφαρμογή αυτού του πλάνου», σχολίασε. Και η εφαρμογή επιδέχεται μεγάλης βελτίωσης.
Follow me @entanovasilis
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.