Κάιζερ: αυτός ο αυτοκράτορας (pics)

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Κάιζερ: αυτός ο αυτοκράτορας (pics)

bet365

O Φραντς Μπεκενμπάουερ έγινε 70 ετών και ο Γιώργος Καραμάνος αφιερώνει μερικές αράδες σε ένα από τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά μυαλά όλων των εποχών.

Δεν ήταν γρήγορος, ούτε δυνατός. Δεν ήταν τόσο καλός στον αέρα, ούτε έβγαζε τρελή ενέργεια στο χορτάρι. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η φύση δεν του είχε φερθεί γενναιόδωρα αναφορικά με τα σωματικά προσόντα που θα έπρεπε να διαθέτει ένας αθλητής στο ανώτατο επίπεδο. Και όμως ο Φραντς Αντόν Μπεκενμπάουερ κατάφερε όχι απλά να μετατρέψει σε πλεονεκτήματα όλες τις αδυναμίες του, αλλά στο φινάλε να αναδειχτεί ως ο σημαντικότερος Γερμανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Και αυτό συνέβη απολύτως χάρη στο εγκεφαλικό παίξιμο του που δεν είχε όρια.



Στα 18 του (1964) εμφανίστηκε πρώτη φορά στην 11άδα της Μπάγερν. Δεν ήταν όμως ένα οποιοδήποτε ματς, αλλά play off ανόδου κόντρα στην Ζανκτ Πάουλι. Ενα δικό του γκολ βοήθησε σε εκείνο το 4-0 που έστειλε τους Βαυαρούς για πρώτη τους φορά ever στη Μπουντεσλίγκα. Η ένδοξη ιστορία, η δική του και των Βαυαρών μόλις είχε ξεκινήσει να γράφεται με τις πλέον χρυσές βελονιές. Στα 21 του συστήθηκε στην υφήλιο ως καλύτερος νέος παίκτης στο Μουντιάλ του 1966 (το έχασε στον τελικό). Τότε έπαιζε ως deep lying playmaker καί τρέλανε κόσμο, σκοράροντας και τέσσερα γκολ στο τουρνουά.

Γενικότερα με τα Μουντιάλ είχε ιδιαίτερη σχέση από κάθε πόστο και δικαίως έχει ψηφιστεί από τη FIFA στην κορυφαία 11άδα όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αλλά και στο άθλημα γενικότερα. Κορυφαίος αμυντικός, αλλά και δεύτερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχτηκε και στο νικηφόρο Μουντιάλ του 1974. Σταδιακά είχε οπισθοχωρήσει ως λίμπερο και από εκεί οργάνωνε ακόμα πιο μαεστρικά το παιχνίδι. Σημαντικότερα βραβεία του σε ατομικό επίπεδο όμως ήταν οι δύο «Χρυσές Μπάλες» (1972, 1976) και οι δύο «Ασημένιες» (1974, 1975). Κανείς άλλος στην ιστορία της εν λόγω βράβευσης δεν μπήκε 10 φορές στην πρώτη πεντάδα. Εννοείται πως σάρωσε και στα εγχώρια βραβεία της Μπουντεσλίγκα, κάνοντας ένα σωρό ρεκόρ.


Η αρχή της ευρωπαϊκής κυριαρχίας της Μπάγερν

Πολύ μεγάλο μέρος της καριέρας του λοιπόν το πέρασε ως αμυντικός μέσος, αλλά ουσιαστικά ήταν ένας sweeper με μυαλό και χαρακτηριστικά 10αριού. Η τεχνική και ο τρόπος που αντιλαμβανόταν το παιχνίδι ήταν εξωπραγματικά για κάποιον που βρισκόταν στην άμυνα. Ενδεικτικό είναι ότι έβαλε σχεδόν 100 γκολ και μοίρασε άλλες τόσες ασίστ. Εκείνος ηγήθηκε της επανάστασης της Μπάγερν που εμφανίστηκε στα 60s και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα, αλλά και τα τρία σερί Πρωταθλητριών (1974-'76), το UEFA (1967) και το Διηπειρωτικό (1976).


Με τον Γιόχαν Κρόιφ έστησαν ένα από τα κορυφαία ζευγαρώματα αντιπάλων όλων των εποχών



Επίσης λίγο πριν το φινάλε του, πήρε ακόμα ένα πρωτάθλημα με το Αμβούργο και τρία στις Η.Π.Α, όπου βρέθηκε στον Κόσμο της Νέας Υόρκης στο πλευρό του Πελέ. Με την Εθνική (103 συμμ./ 14 γκολ) έφτασε εκτός από την κορυφή του Κόσμου (1974) και σε εκείνη της Ευρώπης (1972), χάνοντας στον τελικό του EURO το 1976. Δεν υπήρξε μόνο ο Κάιζερ του ποδοσφαίρου της πατρίδας του, αλλά σύμφωνα με την UEFA, είναι ο δεύτερος καλύτερος Ευρωπαίος του 20ού αιώνα!


Μέχρι και γραμματόσημο στο Κονγκό έγινε

 


Στο «ματς του αιώνα», τον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1970 με την Ιταλία, έπαιξε στην παράταση με βγαλμένο ώμο

Το θέμα βέβαια με τον Μπεκενμπάουερ ήταν ότι δεν έμεινε μόνο σε αυτά τα κεκτημένα. Το 1984 ανέλαβε την Εθνική Γερμανίας και δύο χρόνια αργότερα την οδήγησε στον χαμένο τελικό του Μεξικού. Θα έπαιρνε ωστόσο, την εκδίκηση του από τον Ντιέγο Μαραντόνα το 1990 στην Ιταλία. Τότε που θα γινόταν ο δεύτερος μετά τον θρυλικό Βραζιλιάνο, Μάριο Ζαγκάλο, που θα σήκωνε την παγκόσμια κούπα ως ποδοσφαιριστής και προπονητής.





Ως άρχοντας του πάγκου θα έπαιρνε ακόμα και το Σαμπιονά με τη Μαρσέιγ (1991), πριν επιστρέψει για την αγαπημένη του Μπάγερν και σηκώσει πρωτάθλημα (1994) και UEFA (1996). Θα ακολουθούσε η ανάληψη της προεδρίας του συλλόγου, στα χρόνια του οποίου στήθηκε το project της «Αλιάνζ Αρένα». Ούτε εκεί σταμάτησε όμως. Εγινε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ της χώρας του (2006), έπειτα τηλεσχολιαστής και τώρα στα 70 του απλά απολαμβάνει το παιχνίδι από απόσταση. Ενα παιχνίδι που υπηρέτησε από κάθε πόστο όσο λίγοι και που του χάρισε τόση αίγλη, φινέτσα και μεγαλείο...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος