30 Νοεμβρίου 1872: Το ποδόσφαιρο στη σέντρα
Στο ευρύ κοινό το όνομα Τσαρλς Άλκοκ πιθανότατα δε λέει τίποτα. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο χρωστάει πολλά στο συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος ήταν μέλος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας το 19ο αιώνα. Το 1871, δημιούργησε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, το κύπελλο Αγγλίας, όμως πριν από αυτό, τον απασχολούσε κάτι πιο σημαντικό. Πως θα καταφέρει να διαδώσει το σπορ σε όλο τον κόσμο. Από το 1870 υπήρχε στο μυαλό του η ιδέα της διοργάνωσης ενός διεθνούς αγώνα. Έτσι, πήρε την απόφαση να απευθύνει πρόσκληση σε Σκωτσέζους ποδοσφαιριστές, ώστε να πάρουν μέρος σε φιλική αναμέτρηση επί αγγλικού εδάφους.
Όπερ και εγένετο, καθώς στις 5 Μαρτίου του 1870, στο στάδιο Oval του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε αναμέτρηση μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Το τελικό σκορ ήταν 1-1 και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη τέσσερις αγώνες, όλοι στην αγγλική πρωτεύουσα. Υπήρχε, όμως, μια σημαντική λεπτομέρεια, την οποία δεν είχε προβλέψει ο Άλκοκ και στάθηκε αρκετή για να αλλάξει την ιστορία. Οι περισσότεροι Σκωτσέζοι που συμμετείχαν στα συγκεκριμένα παιχνίδια δεν ήταν γηγενείς. Είχαν καταγωγή από τη χώρα, όμως είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λονδίνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις στη Σκωτία και να μην αναγνωριστούν ως επίσημοι οι προηγούμενοι πέντε αγώνες.
Παρά την αρνητική εξέλιξη, ο Τσαρλς Άλκοκ επέμεινε στην υλοποίηση της ιδέας του και αυτή τη φορά το έκανε με πιο επίσημο τρόπο. Μέσω της αγγλικής ομοσπονδίας, απηύθυνε νέα πρόσκληση για φιλικό αγώνα μεταξύ των δύο χωρών. Και επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ποδοσφαιρική ομοσπονδία στη Σκωτία, η πρόσκληση πήγε στην κορυφαία ομάδα της χώρας, Queen’s Park. Και μάλιστα, υπήρχε μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες. Αυτή τη φορά το παιχνίδι θα γινόταν στη Γλασκώβη. Ο σκωτσέζικος σύλλογος είπε το πολυπόθητο «ναι» και η αναμέτρηση ορίστηκε για τις 30 Νοεμβρίου 1972.
Τόπος διεξαγωγής του ματς ήταν το Hamilton Crescent, το οποίο δεν ήταν γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά γήπεδο κρίκετ. H ομάδα της Σκωτίας απαρτιζόταν αποκλειστικά από ποδοσφαιριστές της Queen’s Park, ενώ η Αγγλία είχε παίκτες από εννέα διαφορετικούς συλλόγους. Τέσσερις χιλιάδες φίλαθλοι πλήρωσαν από ένα shilling (νόμισμα της εποχής στη Μεγάλη Βρετανία) και βρέθηκαν στις δύο το μεσημέρι στις εξέδρες του γηπέδου, προκειμένου να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Ωστόσο, η ομίχλη που είχε καλύψει την περιοχή, καθυστέρησε την έναρξη του ματς κατά είκοσι λεπτά.
Οι παίκτες της Σκωτίας αγωνίστηκαν με μπλε φανέλες και εκείνοι της Αγγλίας με λευκές, σε μία αναμέτρηση που έγινε σε βαρύ αγωνιστικό χώρο, λόγω της βροχής που έπεφτε για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Το χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν οι ντρίμπλες και οι πολλές ατομικές προσπάθειες, με τους Σκωτσέζους να έχουν μεγαλύτερη ομοιογένεια ως ομάδα, καθώς αγωνίζονταν όλοι στον ίδιο σύλλογο. Οι Άγγλοι ισορρόπησαν το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, όμως το πολυπόθητο γκολ δεν ήρθε ποτέ για καμία από τις δύο ομάδες. Το ματς έληξε 0-0, όμως παρά την επιθετική αφλογιστία, έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος επίσημος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.