Κύπελλο Κυπελλούχων: Η διοργάνωση μιας άλλης εποχής

Κύπελλο Κυπελλούχων: Η διοργάνωση μιας άλλης εποχής

bet365

Σαν σήμερα, πριν από 21 χρόνια, διεξήχθη ο τελευταίος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος αναπολεί τη διοργάνωση, που είχε σημαδέψει για τέσσερις δεκαετίες το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η Bundesliga επέστρεψε με Live Streaming* και προσφορές* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

19 Μαΐου 1999. Εκείνη την ημέρα, στο Βίλα Παρκ, έπεφτε η αυλαία μιας διοργάνωσης, που για 39 χρόνια άφησε το στίγμα της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ήταν δεύτερη στην ιεραρχία, πάνω από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και κάτω από το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η νίκη της Λάτσιο επί της Μαγιόρκα με 2-1 ήταν η τρανή απόδειξη πως το Κύπελλο Κυπελλούχων ήταν το τουρνουά, που είχαν δικαίωμα στην ελπίδα και οι ομάδες δεύτερης και τρίτης ταχύτητας. Για την ιταλική ομάδα ήταν η μοναδική κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία της, ενώ για τους Ισπανούς η μοναδική παρουσία σε τελικό. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει θεωρητικά και στο Europa League, ωστόσο η έλευση των ομάδων από το Champions League στη νοκ άουτ φάση έχει δυσκολέψει το έργο των μικρότερων.

Ευκαιρία για πορεία στους «μικρούς»
Όπως στην περίπτωση της Λάτσιο με τη Μαγιόρκα, έτσι και στα προηγούμενα χρόνια τις διοργάνωσης πολλές μικρότερες ομάδες είχαν την ευκαιρία για διάκριση. Το 1981, η Ντιναμό Τιφλίδας είχε κατακτήσει το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό (2-1) την Καρλ Τσάις Γένα από την ανατολική Γερμανία. Το Κύπελλο Κυπελλούχων έχουν κάνει δικό τους ομάδες, όπως η Σλόβαν Μπρατισλάβας, το Μαγδεμβούργο, η Αμπερντίν και η Μέχελεν, ενώ φιναλίστ έχουν υπάρξει η Ραπίντ Βιέννης, η ΜΤΚ, η Γκόρνικ, η Αούστρια Βιέννης, η Φερεντσβάρος, η Σταντάρ Λιέγης, η Λοκομοτίβ Λειψίας και η Άντβερπ. Κάποιοι σύλλογοι από τους παραπάνω είτε έχουν εξαφανιστεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη, είτε στη σημερινή εποχή δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν ψηλά. Μια δυνατότητα που τους έδινε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Η διοργάνωση που ποτέ καμία ομάδα δεν κατέκτησε δύο σερί χρονιές.

 

Ενδιαφέρον στο θεσμό του κυπέλλου
Το τέλος της διοργάνωσης οδήγησε σε αργό θάνατο και τα εγχώρια κύπελλα, που αποτελούσαν τη «δεξαμενή» των συμμετεχόντων. Όπως ήταν και η ονομασία του, στο Κύπελλο Κυπελλούχων αγωνίζονταν οι σύλλογοι, που ήταν κυπελλούχοι στη χώρα τους. Ή αν η ομάδα που κατακτούσε το κύπελλο, είχε πάρει και το πρωτάθλημα (που σημαίνει ότι θα αγωνιζόταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ), τότε το εισιτήριο για τη διοργάνωση έπαιρνε η φιναλίστ. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο ενδιαφέρον υπήρχε σε κάθε χώρα για να φτάσει μια ομάδα τουλάχιστον μέχρι τον τελικό. Αρκεί κανείς να θυμηθεί στη χώρα μας πως αγωνίστηκε ο Αθηναϊκός τη σεζόν 1991-92, απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ως φιναλίστ την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα.

Η «αγαπημένη» των Ελλήνων
Στο Κύπελλο Κυπελλούχων, εκτός του Αθηναϊκού, είχαν αγωνιστεί κι άλλοι μικρομεσαίοι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Πανιώνιος, η Καστοριά, αλλά και δύο ακόμη ομάδες της επαρχίας, ο ΟΦΗ και η Λάρισα. Και μάλιστα σε έξι περιπτώσεις, ελληνικοί σύλλογοι έχουν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά. Δύο φορές η ΑΕΚ (1996-97, 1997-98) και από μία ο ΠΑΟΚ (1973-74), η ΑΕΛ (1984-85), ο Ολυμπιακός (1992-93) και ο Πανιώνιος (1998-99). Αντιλαμβάνεται κανείς πως η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν... στα μέτρα των ελληνικών ομάδων και συχνά υπήρχαν βλέψεις για ακόμα ψηλότερα. Επίσης, τρεις φορές είχε διεξαχθεί τελικός στη χώρα μας. Το 1971 στο γήπεδο Καραϊσκάκη, το 1973 στο Καυτατζόγλειο και το 1987 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα