TOP-5: Κόκκινες κάρτες σε Μουντιάλ

TOP-5: Κόκκινες κάρτες σε Μουντιάλ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποβολών στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ρούντι Φέλερ – Φρανκ Ράικαρντ (1990)
Η «κοκορομαχία» τους στο Μουντιάλ της Ιταλίας έμεινε στην ιστορία. Δυτική Γερμανία και Ολλανδία αναμετρήθηκαν στη φάση των «16», με τους δύο ποδοσφαιριστές να αφήνουν γρήγορα τις ομάδες τους με δέκα παίκτες. Όλα ξεκίνησαν στο 21’, όταν ο Ράικαρντ έκανε ένα φάουλ στον αντίπαλό του, αντικρίζοντας την κίτρινη κάρτα. Πηγαίνοντας να πάρει θέση στη μεγάλη περιοχή, έφτυσε τον Φέλερ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στο διαιτητή. Ο Λουστάου, που δεν είχε δει τι έκανε ο Ολλανδός, έδωσε κίτρινη και στον Γερμανό. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, στην εκτέλεση του συγκεκριμένου φάουλ, ο Φέλερ έπεσε μέσα στη μεγάλη περιοχή, με τον Ράικαρντ να πηγαίνει έξαλλος από πάνω του, πιστεύοντας ότι προσπάθησε να κερδίσει πέναλτι. Αρχικά τράβηξε το αυτί του Φέλερ και στη συνέχεια τον πάτησε. Αν και ο Ολλανδός ήταν ο «θύτης» και ο Γερμανός το «θύμα», τελικά ο διαιτητής αποφάσισε να δείξει στους δύο κόκκινη κάρτα.

Ντέιβιντ Μπέκαμ (1998)
Για τη φάση των «16» του Μουντιάλ της Γαλλίας, Αγγλία και Αργεντινή διεκδικούσαν ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά. Στο 47’ ο Ντιέγκο Σιμεόνε έκανε ένα σκληρό μαρκάρισμα στο χώρο του κέντρου στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, με τον τελευταίο να χάνει την ψυχραιμία του και - όπως ήταν πεσμένος στο έδαφος – να κλωτσάει τον αντίπαλό του μπροστά στα μάτια του διαιτητή. Ο Νίλσεν έδειξε αμέσως την κόκκινη κάρτα στον Μπέκαμ, αφήνοντας την Αγγλία με δέκα παίκτες. Η Αργεντινή ήταν αυτή που προκρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με τον αγγλικό τύπο να ασκεί δριμεία κριτική στον Μπέκαμ για την αντίδρασή του, ρίχνοντας του ευθύνες για τον αποκλεισμό των «λιονταριών», ενώ είχαν υπάρξει απειλές ακόμα και για τη ζωή του. Ωστόσο, μετέπειτα, ο Σιμεόνε παραδέχθηκε ότι είχε προσπαθήσει να εκμαιεύσει την αποβολή του Μπέκαμ.

 

Γιόζιπ Σίμουνιτς (2006)
Κροατία και Αυστραλία έπαιζαν την πρόκριση στα νοκ άουτ, στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, με τον Σίμουνιτς να αντικρίζει στο 61’ την κίτρινη κάρτα. Στο 90’, ο Κροάτης αμυντικός είδε δεύτερη κίτρινη από τον Γκράχαμ Πολ, όμως ο Άγγλος διαιτητής δεν τον απέβαλλε. Τρία λεπτά μετά, ο Σίμουνιτς αντίκρισε και τρίτη κίτρινη κάρτα, με τον Πολ τελικά να του δείχνει κόκκινη και να τον στέλνει στα αποδυτήρια. Ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν ξανασφύριξε μέχρι το τέλος του Μουντιάλ, ενώ μετέπειτα ο ίδιος αποσύρθηκε από τις διεθνείς διοργανώσεις, εξαιτίας αυτή της «γκάφας». Ένα χρόνο μετά, ο Άγγλος ρέφερι, στην αυτοβιογραφία του, έγραψε πως στη δεύτερη κίτρινη κάρτα έγραψε στο μπλοκάκι του το Νο3 της Αυστραλίας (Κρεγκ Μουρ) και όχι της Κροατίας. Γι’ αυτό και έγινε αυτό το ιστορικό λάθος.

Ζινεντίν Ζιντάν (2006)
Η πιο γνωστή κόκκινη κάρτα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Κεντρικό πρόσωπο στον τελικό του Μουντιάλ της Γερμανίας ήταν εξαρχής ο Ζινεντίν Ζιντάν, καθώς αυτό το παιχνίδι ήταν το τελευταίο της μεγαλειώδους καριέρας του. Ωστόσο, ο ίδιος έγινε απόλυτος πρωταγωνιστής, επισκιάζοντας ακόμη και το αποτέλεσμα του τελικού, για έναν ακόμη λόγο. Ιταλία και Γαλλία ήταν στην παράταση, με τον «Ζιζού» να ρίχνει κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι και να τον ξαπλώνει στο έδαφος. Τα «γαλλικά» του Ιταλού αμυντικού έκαναν τον Ζιντάν να χάσει την ψυχραιμία του και να πει «αντίο» στους αγωνιστικούς χώρους με αυτόν τον τρόπο. Ο διαιτητής του έδειξε αμέσως την κόκκινη κάρτα, με τον Γάλλο άσο να έχει ένα άδοξο φινάλε, αφού και αυτός αποβλήθηκε, αλλά και οι «τρικολόρ» δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Λουίς Σουάρες (2010)
Οι περισσότεροι θυμούνται τη δαγκωνιά του στον Κιελίνι, στο Μουντιάλ του 2014, ωστόσο ο Ουρουγουανός δεν είχε αποβληθεί, αφού ο διαιτητής δεν το είχε δει. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όμως, ο Σουάρες είχε πάρει μία κόκκινη κάρτα, που τελικά βγήκε σε καλό στην εθνική ομάδα της χώρας του. Στα προημιτελικά της διοργάνωσης, Ουρουγουάη και Γκάνα ήταν στην παράταση (1-1 κανονικός αγώνας) και στο τελευταίο λεπτό ο Σουάρες ενήργησε σαν τερματοφύλακας, απομακρύνοντας με τα χέρια την μπάλα, πριν αυτή καταλήξει στα δίχτυα της ομάδας του. Ο διαιτητής του δείχνει την κόκκινη κάρτα και πέναλτι υπέρ της Γκάνας. Ο Ασαμόα Γκιαν, όμως, δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από τα έντεκα βήματα, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα πέναλτι. Εκεί, η Ουρουγουάη επικράτησε και ο Σουάρες να μετατράπηκε σε ήρωα για τη χώρα του, αφού ήταν αυτός που της είχε δώσει ανάσα ζωής, με τη «θυσία» του, που δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στον ημιτελικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα