Ενηλικιώνεται σε έναν μήνα και είναι ήδη talk of the town. Στα 17 του χρόνια, ο Ανσού Φατί διαλύει κοντέρ και ρεκόρ. Είναι, όμως, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έχουμε δει ποτέ στην ηλικία του; Ο Αλέξανδρος Λοθάνο παραθέτει τα (συγκριτικά) στοιχεία και αφήνει την τελική κρίση σε εσάς.
Στις 31 Οκτωβρίου ο Ανσουμανέ «Ανσού» Φατί θα σβήσει 18 κεράκια στην γενέθλια τούρτα του. Θα ενηλικιωθεί, θα μπορεί να οδηγεί, να ψηφίζει (σε κάποιες χώρες θα μπορούσε να το κάνει ήδη) ή να αγοράζει αλκοόλ (όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες), αν και το τελευταίο δεν τον απασχολεί καθόλου.
Ο θαυματουργός πιτσιρικάς της Μπαρτσελόνα, άλλωστε, προτιμάει να... μεθάει με την ηδονή που του χαρίζει το να πετυχαίνει ένα γκολ, όπως τα δύο που σημείωσε στην εμφατική νίκη της Μπάρτσα επί της Βιγιαρεάλ, στην επίσημη πρεμιέρα του Ρόναλντ Κούμαν στον πάγκο των Μπλαουγκράνα.
Αν, μάλιστα, είχε εκτελέσει (και ευστοχήσει) αυτός το πέναλτι που κέρδισε (και όχι ο Λιονέλ Μέσι), ο πιτσιρικάς από την Γουινέα Μπισό θα γινόταν, σε ηλικία 17 ετών και 332 ημερών, ο νεότερος που σημειώνει χατ – τρικ στην la Liga. Όπως είναι, δηλαδή, ο νεότερος σκόρερ στο «Καμπ Νόου», στο Champions League και στην Εθνική Ισπανίας.
Ο μάνατζερ Ζόρζε Μέντες τρίβει τα χέρια του για διαμάντι που πρόσθεσε πρόσφατα στο πελατολόγιο του, αφού πολλοί μιλούν για ένα φαινόμενο που θα γράψει ιστορία. Τι είχαν κάνει, όμως, στην ηλικία του οκτώ από τους θρύλους (πραγματικούς και επίδοξους) του παγκοσμίου ποδοσφαίρου; Για πάμε να τους δούμε με τυχαία (αλλά και ενδεικτική) σειρά.
Νεϊμάρ
Κιλιάν Μπαπέ
Ραούλ Γονθάλεθ
Ρονάλντο
Κριστιάνο Ρονάλντο
Λιονέλ Μέσι
Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Πελέ
Άργησε (σχετικά) να κάνει το άλμα στην Ευρώπη, αφού το 2013 ήταν 21 όταν ήρθε στα μέρη μας για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Ο Βραζιλιάνος, όμως, ήταν 17 ετών όταν έκανε ντεμπούτο με την Σάντος και, στην πρώτη του σεζόν, σημείωσε 14 γκολ.
Στα 19 του κατέκτησε το Champions League της Νοτίου Αμερικής, το Copa Libertadores, το οποίο η Σάντος κυνηγούσε από το... 1962 και την εποχή του Πελέ! Φαινόμενο από μικρός ο Νέι, εντός και εκτός γηπέδων.
Όπως και ο Ανσού Φατί, έκανε το πρώτο «μπαμ» σε ηλικία 16 ετών με την φανέλα της Μονακό. Όταν η Παρί Σεν Ζερμέν τον έκανε την δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών (180 εκατομμύρια ευρώ) πίσω από τον Νεϊμάρ (222), ο Γάλλος ήταν ήδη ενήλικος και «καθιερωμένος».
Τρία χρόνια αργότερα, έχει ανταποκριθεί απόλυτα στις τεράστιες προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε και, παρ' ότι του... ξέφυγε το Champions League, έχει κατακτήσει ήδη Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι μόλις 21 ετών και η Βασίλισσα Ρεάλ (τον) περιμένει.
Στις 29 Οκτωβρίου του 1994, στο γήπεδο «Ρομαρέδα» της Σαραγόσα, ο Χόρχε Βαλδάνο ξεκινούσε βασικό με την Ρεάλ Μαδρίτης έναν 17χρονο που είχε διαλύσει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα, στα τμήματα υποδομής της Βασίλισσας.
Ο Ραούλ Γονθάλεθ, περί ου ο λόγος, πέτυχε το πρώτο του γκολ μόλις μια εβδομάδα αργότερα και, μάλιστα, εις βάρος της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία τον είχε «διώξει» από το φυτώριο της, όταν αυτό έκλεισε. Αν δεν προέκυπτε... Κριστιάνο, ο κύριος με τη φανέλα με το «7» θα ήταν ακόμα ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του κορυφαίου ποδοσφαιρικού συλλόγου.
Όπως και ο Πελέ (λεπτομέρειες παρακάτω), έτσι και ο Ρονάλντο αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής σε ηλικία 17 ετών. Ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα συμπεριέλαβε στην αποστολή της Βραζιλίας τον επιθετικό – φαινόμενο της Κρουζέιρο, στην οποία είχε κάνει ντεμπούτο μόλις στα 16 του.
Αν και δεν έπαιξε ούτε λεπτό στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών (1994), είχε ήδη κάνει το «μπαμ» και γρήγορα τράβηξε το ζωηρό ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών ομάδων, σημειώνοντας 44 γκολ σε 47 ματς (!) με την ομάδα του Μπέλο Οριζόντε, προτού μεταπηδήσει στην Αϊντχόφεν στα 18. Μέχρι σήμερα, παραμένει ο νεότερος νικητής της «Χρυσής Μπάλας», αφού το 1997 ήταν... 21!
Το αντίπαλο δέος του Λιονέλ Μέσι και το έτερο σημείο αναφοράς της τελευταίας 20ετίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο «CR7» έκανε ντεμπούτο στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στα 17 του και, μάλιστα, έγινε ο μοναδικός στην ιστορία του συλλόγου που, την ίδια σεζόν, έπαιξε στην ομάδα Νέων, την δεύτερη και την πρώτη ομάδα!
Ο Κριστιάνο είχε πια ενηλικιωθεί όταν έκλεψε την καρδιά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο περίφημο φιλικό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία αγόρασε τον Πορτογάλο αντί 19 εκατομμύρια ευρώ. Όσα ακολούθησαν, βεβαίως, είναι γνωστά και άκρως εντυπωσιακά.
Συμπαίκτης και αρχηγός του Φατί στην Μπαρτσελόνα, είναι λογικό να γίνεται η σύγκριση. Ο Λέο ήταν 17 ετών, τριών μηνών και 22 ημερών όταν έκανε επίσημο ντεμπούτο ως Μπλαουγκράνα. Ο Ανσού, όμως, ήταν 16 ετών, εννέα μηνών και 25 ημερών.
Παρ' ότι με το «καλημέρα» προκαλούσε τον θαυμασμό με τις ενέργειές του, ο Αργεντινός έκανε το «μπαμ» όταν ήταν πλέον 18 ετών. Κατέκτησε το Μουντιάλ Κ20 με την Αργεντινή ως ηγέτης της Αλμπισελέστε και, τον Μάιο του 2006, ένα μήνα προτού κλείσει τα 19, κατακτούσε το πρώτο Champions League, έστω και αν δεν έπαιξε στον τελικό κόντρα στην Άρσεναλ, επειδή προέρχονταν από τραυματισμό. Το τι ακολούθησε, το απολαμβάνουμε όλοι μας...
Δέκα ημέρες προτού κλείσει τα 16 του χρόνια, έκανε ντεμπούτο με την φανέλα της Αρχεντίνος Τζούνιορς. Το 1978, μόλις στα 17, ήταν ήδη πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Αργεντινής. Επειδή, όμως, ήταν πολύ νεαρός (άλλες εποχές τότε...), ο ομοσπονδιακός προπονητής Σέζαρ Λουίς Μενότι δεν τον πήρε στην αποστολή της οικοδέσποινας Αλμπισελέστε που κατέκτησε εντέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Ντιεγκίτο έκλαψε πολύ για εκείνο τον αποκλεισμό, αλλά πήρε το... αίμα του πίσω ένα χρόνο αργότερα, οδηγώντας την Αργεντινή Κ20 στην κατάκτηση του αντίστοιχου Μουντιάλ της κατηγορίας. Το μοναδικό ποδοσφαιρικό παραμύθι με πρωταγωνιστή τον «Πίμπε ντε όρο» είχε μόλις ξεκινήσει.
Δεν είχε βγει καλά καλά από το... αυγό του όταν, το 1958 στη Σουηδία και σε ηλικία 17 ετών, κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Βραζιλία, σημειώνοντας μάλιστα δύο γκολ στον τελικό με αντίπαλο την οικοδέσποινα.
Από αυτή την άποψη (και ενδεχομένως όχι μόνο αυτή), ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, κατά κόσμον Πελέ, είναι απλησίαστος. Με τη Σάντος έκανε ντεμπούτο στα 15 του και ένα χρόνο αργότερο ήταν ήδη πρώτος σκόρερ στο τοπικό πρωτάθλημα Παουλίστα. Η συνέχεια, γνωστή και θρυλική, με πάνω από χίλια γκολ (επίσημα και μη) στην απίστευτη συλλογή του.