Η έφοδος των ΜΑΤ στους πομπούς της ΕΡΤ για να κλείσει το «σκάνδαλο με τις ιερές αγελάδες» (vids)

Η έφοδος των ΜΑΤ στους πομπούς της ΕΡΤ για να κλείσει το «σκάνδαλο με τις ιερές αγελάδες» (vids)
Οκτώ χρόνια από το κλείσιμο και έξι από το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ επένδυσε σε ελληνικά σίριαλ (Χαιρέτα μου τον Πλάτανο, Ζακέτα να πάρεις, Τα Καλύτερά μας Χρόνια, η Τούρτα της Μαμάς), μπαίνει ακόμα πιο δυναμικά με υπερ-παραγωγές όπως το «Καρτ Ποστά»με την υπογραφή της Βικτόρια Χίσλοπ και ξέφυγε από το 0.4 παρουσιάζοντας τρελή άνοδο στην τηλεθέαση. Σίγουρα μία εικόνα που δεν είχαμε συνηθίσει από τη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ακριβώς 8 χρόνια πριν πρόβαλε… μαύρο!

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, πως στις 11 Ιουνίου του 2013, η ΕΡΤ έκλεισε με κυβερνητική απόφαση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με τους τελευταίους να αποχωρούν λίγες μέρες από το κυβερνητικό σχήμα.

«Καθεστώς αδιαφάνειας»

Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης Σίμος Κεδίκογλου, είχε ανακοινώσει με σκληρή γλώσσα «...σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ. Στη θέση της θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης» (NETFLIX) που θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο».

Σκοπός ήταν οι εργαζόμενοι από τους 2.656 να έπεφταν τους 1.000, καθώς όπως είχε αναφέρει: «Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο» είχε τονίσει ο Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας ότι είχε τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση.

 

«Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της. Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια. Καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών. Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο που το βλέπουν όλοι. Ιερές αγελάδες που δεν αγγίζει κανείς...»!

Τα ΜΑΤ στον Υμηττό

Η αντίδραση ήταν άμεση και σφόδρα καθώς στο προαύλιο της ΕΡΤ μαζεύτηκε αμέσως κόσμος αλλά και πολιτικά κόμματα ζητώντας τη συνέχεια της λειτουργίας της ΕΡΤ και φυσικά την παραμονή των 2.656 των εργαζομένων στη δουλειά τους. Η απόφαση εκτελέστηκε όμως… με δυνάμεις καταστολής.

Τα ΜΑΤ πήγαν στον Υμηττό στους πομπούς της ΕΡΤ και έβγαλαν τον κόσμο από εκεί προκειμένου να πέσει «μαύρο»

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΡΤ όμως αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού και διαδικτυακού προγράμματος μέσα από αναλογικά σήματα.

Το οριστικό τέλος μπήκε στις 7 Νοεμβρίου όταν τα ΜΑΤ, με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το εκκένωσαν και προσήγαγαν τέσσερις εργαζόμενους. Ακολούθησαν συμπλοκές και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτήριο όπου συγκεντρώθηκε κόσμος.

Η επαναλειτουργία

Δύο χρόνια μετά, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επαναλειτουργεί η ΕΡΤ, υπό την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με το μέγιστο προβλεπόμενο προσωπικό της ήταν 2.500 εργαζόμενοι.

Η μετάνοια του Κεδίκογλου

Αργότερα, ο Σίμος Κεδίκογλου ερωτηθείς για εκείνη την απόφαση και αν ήταν σωστή είχε πει: «Προφανώς όχι, προφανώς όχι και δεν έγινε και σωστή διαχείριση επικοινωνιακά. Δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις» ενώ η τότε συγκυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει το μέγεθος των αντιδράσεων.

Κατά τον κ. Κεδίκογλου «δεν υπήρχε κανένας στόχος να κλείσει η δημόσια τηλεόραση. Δημόσια τηλεόραση πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα, όπως πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημοκρατική κοινωνία».