Στην εισβολή νεαρών στη Βουλή ήταν ο αδελφός του Μιχαλολιάκου και οι συλληφθέντες δικάστηκαν για τεντιμποϊσμό
- Η πορεία μετά τη συγκέντρωση Πλυτά
- Η εισβολή στου Βουλή
- Συλλήψεις και τραυματίες
- Απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στη Βουλή
- Στους συλληφθέντες ο αδερφός του Μιχαλολιάκου
- Η εκδοχή του Αποστολίδη
Βράδυ της 3ης Ιουλίου, το σωτήριο έτος 1964. Δύο μέρες μόλις πριν τις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα της Κυβερνήσεως του Γεώργιου Παπανδρέου, ο οποίος πιέζεται αφόρητα από τις ΗΠΑ για λύση στο Κυπριακό. Τη δημαρχία της Αθήνας διεκδικούν ο απόστρατος στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας του κυβερνώντος κόμματος «Ένωση Κέντρου», ο ασφαλιστής Γεώργιος Πλυτάς από τη δεξιά «ΕΡΕ» και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Κιτσίκης από την αριστερή «ΕΔΑ».
Η πορεία μετά τη συγκέντρωση Πλυτά
Το παρ΄ολίγον μοιραίο εκείνο βράδυ της 3ης Ιουλίου, η Βουλή συνεδρίαζε για το Κυπριακό, ωστόσο την ίδια ώρα, ο υποψήφιος δήμαρχος της Δεξιάς, Γεώργιος Πλυτάς, πραγματοποιούσε την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά το τέλος αυτής όμως εκατοντάδες υποστηρικτές του, κυρίως νεαρής ηλικίας, ξεχύνονται προς την οδό Πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι.
Η εισβολή στου Βουλή
Στην πορεία τους, οι δεξιοί παρ΄ολίγον να έκαναν «λίμπα» το εκλογικό του υποψηφίου της Αριστεράς, Νίκου Κιτσίκη, αν δεν τους απωθούσε τελευταία στιγμή η αστυνομία, ανατρέπουν ένα αυτοκίνητο στη Βουκουρεστίου και φτάνουν στη διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας. ανασυγκροτήθηκαν και εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής και κατόπιν στο κτίριο, φωνάζοντας «Προδότη Παπανδρέου», «Παπανδρέου, παπατζή» και επευφημώντας τον Καραμανλή. Η παρότρυνση για την εισβολή στη Βουλή φέρεται να έδωσε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του ψηφοδελτίου Πλυτά, συγγραφέας Ρένος Αποστολίδης.
Συλλήψεις και τραυματίες
Υπάλληλοι της Βουλής αλλά και Βουλευτές, αποτρέπουν την εισβολή στην αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία έχει διακόψει από τις φωνές. Τελικά συνελήφθησαν 32 από τους εισβολείς ενώ είχαν τραυματιστεί αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές όπως οι Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Γεώργιος Μπακατσέλος, Ιωάννης Τσιριμώκος, Χρήστος Αποστολάκος, Ιάκωβος Διαμαντόπουλος, ωστόσο πιο σοβαρά ήταν ο Μιχάλης Λεφάκης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στη Βουλή
Όταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση, μετά τις 11 το βράδυ, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου έκανε λόγο για «βέβηλους και βάρβαρους» καθώς και για «ηθικούς αυτουργούς». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς οι εισβολείς ανήκαν στο κόμμα του, αυτό της ΕΡΕ, αλλά… επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, που «ενέπνευσε πνεύμα αναρχίας», κάτι που εξόργισε τους βουλευτές της ΕΚ και απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια.
Στους συλληφθέντες ο αδερφός του Μιχαλολιάκου
Οι 32 συλληφθέντες παραπέμφθηκαν με τον νόμο 4000 «περί τεντιμποϊσμού» και στη δίκη της 7ης Ιουλίου, αξιωματικός της Γενικής Ασφάλειας κατέθεσε ότι η επίθεση οργανώθηκε από παρακρατικές οργανώσεις, όπως ο φιλοναζιστικός «Όμιλος Εθνικής Αναγεννήσεως» και η φοιτητική ΕΚΟΦ. Το δικαστήριο εξέδωσε ετυμηγορία στις 15 Ιουλίου και δύο από τους κατηγορουμένους, ο Ρένος Αποστολίδης και ο νομαρχιακός υπάλληλος Αχιλλέας Βήττας, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών ενώ οι άλλοι 22 σε μικρότερες ποινές. Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν και ο 18χρονος τότε Παναγιώτης Μιχαλόλιας ή Μιχαλολιάκος. Ο γνωστός ποινικολόγος σήμερα Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.
Η εκδοχή του Αποστολίδη
Το 1965 ο καταδικασθείς ως υποκινητής Ρένος Αποστολίδης εξέδωσε το βιβλίο «Κατηγορώ», στο οποίο, μεταξύ άλλων, έλεγε: «Η εισβολή έγινε για να υπογραμμίσει στον κόσμο πως δεν ανέβασε στην εξουσία παρά τον «χασάπη Παπατζή του '44, τον άνθρωπο των Αγγλοαμερικάνων, που εγκατέστησε τη Δεξιά στην Ελλάδα».