Οι χαμένοι των νέων μέτρων: Οι τρεις κατηγορίες αδικημένων με το χαράτσι των τεστ (pics & vid)
Η ανακοίνωση των μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά από την Δευτέρα 5 Ιουλίου, δημιούργησε αρκετές απορίες στους πολίτες.
Συγκεκριμένα, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις και έχει παρέλθει διάστημα 15 ημερών από την δεύτερη δόση, μπορούν να ταξιδέψουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ οι υπόλοιποι με rapid ή μοριακό τεστ.
Έτσι υπάρχουν οι κατηγορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν με επιπρόσθετα έξοδα.
Ποιες είναι οι κατηγορίες των «αδικημένων»
Αρχικά οι νέοι από 18 έως 25 ετών για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε αργά και δεν έχουν προλάβει να κάνουν την δεύτερη δόση, οπότε δύσκολα κάποιοι από αυτούς θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι άμεσα, και δεν θα έχει παρέλθει το δεκαπενθήμερο πριν τις διακοπές τους.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει όσους πολίτες έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, η το οποίο ως γνωστόν έχει μεγάλη χρονική απόσταση από την δεύτερη δόση και έτσι αρκετοί από αυτούς θα είναι μερικώς εμβολιασμένοι.
Τελευταία κατηγορία είναι οι νοσήσαντες με κορονοϊό που έκαναν με απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών μια δόση και ακόμα δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου μπορέσουν να εκδώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Τι θα πληρώσουν
Τα έξοδα για τις κατηγορίες των «αδικημένων» χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν έναν προορισμό θα πρέπει να πληρώσουν για rapid test δυο φορές, δηλαδή μια πηγαίνοντας και μια γυρνώντας.
Όμως όσοι έχουν επιλέξει περισσότερους προορισμούς για τις διακοπές τους, τότε θα πρέπει να πληρώσουν για rapid test τρεις φορές.
Μια πηγαίνοντας, μια στην ενδιάμεση διαδρομή και μια στην επιστροφή.
Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα για τις οικογένειες, αφού τα έξοδα πολλαπλασιάζονται ανάλογα με το σε ποια κατηγορία ανήκουν.
Το κόστος των rapid test
Για το θέμα του κόστους των rapid test οι τιμές κυμαίνονται από 10 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση έως και 30 ευρώ σε κάποιες άλλες.
Ωστόσο, μπορεί κάποιος πολίτης να κάνει rapid test σε κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όμως δεν υπάρχουν παντού, όπως π.χ. σε μικρά νησιά. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικευτούν περισσότερο τα μέτρα, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε όλες τις απορίες.