Θεσπίζεται Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Υπεραιωνόβιων Δέντρων

Θεσπίζεται Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Υπεραιωνόβιων Δέντρων
Mε αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Δύο ειδικές συνεδριάσεις αφιέρωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην καταγραφή, την ανάδειξη και την προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων από την εποχή της Ελληνικής Επαναστάσεως, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής ήταν αφιερωμένες στην προστασία των υπεραιωνόβιων αυτών φυτών, καθώς και των ιστορικών τοποθεσιών εντός των οποίων βρίσκονται ακόμα και σήμερα, και τα οποία αποτελούν πολύτιμα μνημεία της φύσης και της ιστορίας μας που αξίζει να προστατευτούν προς όφελος και των μελλοντικών γενεών.

Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ.:

Γεώργιος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

 

Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»,

Ιωάννης Μητσόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ),

Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος,

Δημοσθένης Κορδός, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Διονύσιος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών,

Δρ. Γεώργιος Μπαλώτης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών,

Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,

Μίλτος Γκλέτσος, Συντονιστής δράσεων Φύσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),

Μιλτιάδης Λάζογλου, Δρ. Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,

Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και

Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, επισήμανε την ανάγκη καταγραφής και αυξημένης νομικής προστασίας των υπεραιωνόβιων δέντρων και ιστορικών δασών της χώρας μας, επιπροσθέτως όσων ήδη εντάσσονται στην λίστα των «Μνημείων της Φύσης» υπό την UNESCO, έτσι ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά η ιστορία, την οποία συμβολίζουν και συνδέονται άρρηκτα, καθώς και οι πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή που μεταφέρουν, ανά τους αιώνες, τα δέντρα αυτά ως «ζωντανά μνημεία φυσικής ιστορίας». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η φύση και ο πολιτισμός ήταν και παραμένουν οι θησαυροί του Έθνους μας και οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε για τις μέλλουσες γενεές».

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής έτυχε της θετικής ανταπόκρισης του Υπουργείου, καθώς το ΥΠΕΝ θα υιοθετήσει Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Υπεραιωνόβιων Δέντρων σχετιζόμενων με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η βελανιδιά στην Πύλο και η υπεραιωνόβια ελιά στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στο Βαρθολομίο. Για τα δέντρα αυτά θα ακολουθήσει βιολογική και ιστορική τεκμηρίωση και καταγραφή, δημιουργία σχετικού ιστότοπου, ειδική σήμανση και σύστημα προστασίας. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Επιθυμούμε ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, ως κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής και βεβαίως υπό την καθοδήγηση και τη συνεργασία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, να αναδείξουμε τα φυσικά μνημεία, να μάθουμε την ιστορία τους, να τη μοιραστούμε με όλο τον κόσμο ως ένα προϊόν φυσικής και ιστορικής αξίας μέσα από διάφορους τρόπους. Nα υπάρχει, δηλαδή, μια κοινή βάση αναφοράς για την ουσιαστική προστασία αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης της χλωρίδας, του πολιτισμού και της ιστορίας μας».

Τα Μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος ομόφωνα υποστήριξαν την ανάγκη προστασίας των υπεραιωνόβιων δέντρων που υπήρχαν στην χώρα μας κατά το 1821 και αναγνώρισαν ότι αποτελούν «ζωντανά μνημεία φυσικής ιστορίας» και αξίζει να προστατευθούν. Ακολούθησε πλούσιος διάλογος, όπου οι Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής πρότειναν δέντρα, δάση και τοπία για να προστεθούν στη λίστα των διατηρητέων μνημείων της φύσης από την Επανάσταση του 2021. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε πολίτη και φορέα να προτείνει προς ένταξη στη λίστα αιωνόβια δέντρα, ώστε να εξεταστεί η βιολογική και ιστορική τους αξία.