Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η 17χρονη ηρωίδα που πέθανε με 17 σφαίρες από τους Γερμανούς (pics)

Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η 17χρονη ηρωίδα που πέθανε με 17 σφαίρες από τους Γερμανούς (pics)
Σαν σήμερα γεννιέται η Ηρώ Κωνσταντοπούλου η ηρωίδα της Εθνικής Αντίσταση που εκτελέστηκε με 17 σφαίρες από τους Γερμανούς για παραδειγματικό σε ηλικία 17 ετών.

Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου του 1927, από ευκατάστατους γονείς με καταγωγή από την Σπάρτη. Μαθήτρια του Γυμνασίου έγινε μέλος της ΕΠΟΝ όπου είχε αναπτύξει έντονη απελευθερωτική δράση, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες ανάμεσα στις οποίες και τα γερμανικά.

Από την πρώτη στιγμή μπαίνει στο μάτι των Γερμανών αφού δεν σταμάτησε να μεταφέρει όπλα και προκηρύξεις κάτω από την σχολική της ποδιά, αλλά και να κολλάει αφίσες στους τοίχους.

Στις αρχές Ιουλίου του 1944, ομάδα των Ταγμάτων Ασφαλείας εισέβαλε στο σπίτι της οικογένειάς της στην οδό Βεΐκου 57 στο Κουκάκι και τη συνέβαλαν για να την μεταφέρουν για ανάκριση. Βασανιστής της ήταν ο «Αγήνορας», διαβόητος συνεργάτης των Ναζί στην Ελλάδα, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια πληροφορία. Μετά από λίγες ημέρες, ο πατέρας της που ήταν εύπορος, κατάφερε με τις γνωριμίες του να την απελευθερώσει, όχι όμως για πολύ.

Η ίδια συνέχισε την αντιστασιακή της δράση και παίρνει μέρος σε επιχείρηση που είχε στόχο το σαμποτάζ τρένου με πυρομαχικά. Τα Ες-Ες την συλλαμβάνουν για δεύτερη φορά στις 31 Ιουλίου και μεταφέρεται στα κρατητήρια της «Κομαντατούρ» στην οδό Μέρλιν. Εκείνη τη μέρα είχε τελειώσει τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου.

Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου

Για σχεδόν τρεις εβδομάδες βασανίζεται θέλοντας να αποσπάσουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους συντρόφους της, ενώ δεν αργούν και οι δελεαστικές προτάσεις εάν συνεργαστεί μαζί τους. Η Ηρώ όμως δεν είπε κουβέντα ενώ λέγεται πως όλο αυτό το διάστημα των βασανιστηρίων τους «μαστίγωνε» στην γλώσσα τους. Οι Γερμανοί βλέποντας πως η νεαρή μαθήτρια δεν πρόκειται να πει κουβέντα αποφασίζουν την μεταφορά της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Αυτή την φορά οι προσπάθειες του πατέρα της δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ξημερώματα της 5ης Σεπτέμβρη, μπήκε ο φρουρός φωνάζοντας «Ηρώ Κωνσταντοπούλου». «Εγώ είμαι» είπε περήφανα. «Έρχομαι». Μαζί με άλλους 49 κρατούμενους οδηγείται στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκεί οι χιτλερικοί έστησαν στον τοίχο την έφηβη που δεν είχε καν δικαστεί και την εκτελούν με 17 σφαίρες- όσα ήταν και τα χρόνια της -για «παραδειγματισμό», όπως είπαν. Η ίδια λίγο πριν οι εκτελεστές της ανοίξουν πυρ έσκισε το φόρεμά της και φώναξε: «Χτυπάτε! Κτήνη». Η Ηρώ πέθανε για την πατρίδα 37 μέρες προτού απελευθερωθεί η Ελλάδα.

Το άγαλμα της Κωνσταντοπούλου

Η ιστορία της μεταφέρθηκε πολλά χρόνια αργότερα το 1981 στην μεγάλη οθόνη από τον Νίκο Φώσκολο «17 σφαίρες για έναν άγγελο: Η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου»