Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» και πότε αναμένεται στην Ελλάδα (pics)

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» και πότε αναμένεται στην Ελλάδα (pics)
Η «ψυχρή λίμνη» που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη έχει αρχίσει να κινείται αργά προς τη Μεσόγειο.

Η «ψυχρή λίμνη», το φαινόμενο που προκάλεσε τις εκτεταμένες πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και κινείται αργά νοτιοανατολικά προς τη νότια Ιταλία όπου και θα βρίσκεται την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επηρεαστεί και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, που επικαλείται νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η «ψυχρή λίμνη» απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και κινείται, αργά, νοτιοανατολικά, προς τη νότια Ιταλία, όπου και θα βρίσκεται το μεσημέρι της Κυριακής (18/7).

Κατά την κίνησή της αυτή, η ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές Άλπεις (Αυστρία), στα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου (Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σερβία) και την Ιταλία, όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες δεν αναμένονται στην Ελλάδα μέχρι την Κυριακή. Ωστόσο, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται αστάθεια και εκδήλωση καταιγίδων και στη χώρα μας. Γι' αυτήν την εξέλιξη του καιρού θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

 

Χάρτης

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» πότε είδαμε το φαινόμενο στην Ελλάδα

Στο φαινόμενο αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας.

«Η “ψυχρή λίμνη” κατεβαίνει νοτιότερα και θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως Κροατία, Σλοβενία, και κομμάτια της Ιταλίας. Ένα τμήμα, από ότι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας με αστάθεια από την Κυριακή και μετά, και κυρίως τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Θα περάσουμε σε ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές απογευματινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια που προκαλεί αυτή η κίνηση της “ψυχρής λίμνης”», επισήμανε ο κ. Λαγουβάρδος».

Όπως είπε ο ίδιος, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι μετεωρολόγοι θα έχουν περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού. Σημείωσε ότι τα φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως τα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ενώ τα νησιά – κατά πάσα πιθανότητα – δεν θα έχουν προβλήματα. «Θα έχουμε όμως αρκετά φαινόμενα σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Θα ξεκινήσουν κάποιες καταιγίδες την Κυριακή από τα βορειοδυτικά και πιθανότατα θα επεκταθούν σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από τη Δευτέρα και μετά. Θέλει προσοχή θα το παρακολουθήσουμε», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε, δε, ότι η Παρασκευή 16 Ιουλίου ήταν η τελευταία ημέρα του καύσωνα – ο οποίος είχε μικρότερη διάρκεια από αυτόν που είχαμε στα τέλη Ιουνίου – λέγοντας ότι από το Σάββατο 17 Ιουλίου θα αρχίσουν οι θερμοκρασίες να αποκλιμακώνονται και να πέφτουν στους 34 με 35 βαθμούς.

Χάρτης

Αναφορικά με τη «ψυχρή λίμνη», ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε ότι δίνει έντονα φαινόμενα το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι το έχουμε ζήσει και στη χώρα μας στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019.

Μια από τις συνθήκες για να δημιουργούνται καταιγίδες το καλοκαίρι, είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία. Ο μετεωρολόγος πρόσθεσε ότι δεν συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι ήταν μια ακραία κατάσταση, «αλλά έχουμε τέτοια φαινόμενα το καλοκαίρι στην κεντρική Ευρώπη, στα βόρεια Βαλκάνια και στα βόρεια της χώρας μας, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο». Ωστόσο, όπως είπε, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πολιτική Προστασία και σε άλλες χώρες.