Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους Έλληνες της Γερμανίας για τις φονικές πλημμύρες: Στους 141 οι νεκροί (vid)
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων της Γερμανίας με τα όσα εξιστορούν από τις εφιαλτικές και φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, αλλά και τις γείτονες, όπως το Βέλγιο και την Ολλανδία.
«Ακόμα και εδώ στο Ντίσελντορφ, που ανήκουμε στις κάτω χώρες, στα σύνορα της Ολλανδίας, που δεν έχουμε βουνά κτλ, πλημμυρίσανε κελάρια, σπίτια, τα πάντα», περιέγραψε ο Πέτρας Σιαμήτρας, επιχειρηματίας στο Ντίσελντορφ, στον ΣΚΑΙ.
Μέσα σε μόλις 4 ημέρες η στάθμη του νερού ανέβηκε από τα 3,60 μέτρα στα 8,10: «Γνωρίζουμε βροχές στη Γερμανία αλλά τόσο γρήγορα ποτέ.. Μέσα σε 4 μέρες να ανέβει η στάθμη τόσο πολύ... Γι' αυτό και τους έπιασε απροετοίμαστους τους πιο πολλούς, γι' αυτό υπάρχει κ η κριτική ότι δεν δούλεψαν οι συναγερμοί κ οι πόλεις δεν ενημέρωσαν τον κόσμο» αναφέρει ο κ. Σιαμήτρας σχετικά και συμπλήρωσε: «Αν η φύση ξαφνικά βρέξει τόσο πολύ, δεν προλαβαίνει όπου και να είσαι, δεν προλαβαίνει ούτε η γη να απορροφήσει τόσο μεγάλες μάζες νερού και δεν βοηθάει τίποτα»!
Από την πλευρά του ο Δρ.Μιχάλης Διακάκης, Γεωλόγος - Συνεργάτης ΕΚΠΑ, ανέφερε: «Ο όγκος της βροχής σε σχέση με την ταχύτητα στην οποία πέφτει είναι πάντα ο παράγοντας κλειδί για το αν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα ή όχι.. στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε έναν μεγάλο όγκο βροχής, 150 – 180 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο – μια μεγάλη ποσότητα.. είχε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση και νομίζω αυτό είχε ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την καταστροφή».
Το καιρικό φαινόμενο που σάρωσε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, είναι η λεγόμενη «Ψυχρή Λίμνη» και την είχαμε ζήσει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον Ιούλιο του 2019 στη Χαλκιδική, όταν συνδυάστηκαν ένα ακραίο μπουρίνι, άνεμοι 12 μποφόρ και δεκάδες κεραυνοί. Τότε, 7 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους…
«Το καλοκαίρι για να έχουμε εκδήλωση καταιγίδων, δηλαδή να δημιουργούνται νέφη καταιγιδοφόρα πολύ ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, απαιτούνται κάποιες συνθήκες. Μια από αυτές είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, ψηλά εννοώ στα 5,6,7 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Αυτή είναι η ψυχρή λίμνη, στην περιοχή αυτή δημιουργούνται λοιπόν οι συνθήκες και όταν υπάρχει και αρκετή υγρασία όπως υπήρχε, να έχουμε αυτά τα νέφη τα οποία δημιουργούνται και κάνουν πολύ μεγάλες αναπτύξεις», σημείωσε ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος στο πρώτο πρόγραμμα.
«Τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, είναι φαινόμενα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε όλο και πιο συχνά από εδώ και πέρα, είμαστε σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο, με μια ταχύτητα που μεγαλώνει συνεχώς και με εκθετικό ρυθμό» αναφέρει ο Καθ. Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός: Στους 141 οι νεκροί
Στους 141 έφθασε ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές καταιγίδες στη δυτική Γερμανία, ενώ 1.000 άτομα έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι και χωρίς στέγη έχουν μείνει πάνω από 700. Περισσότεροι από 25.000 άνδρες και γυναίκες σωστικών και τεχνικών συνεργείων επιχειρούν για τέταρτη μέρα στην ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας επιζώντες, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.
Ενδεικτικό της δυσκολίας του έργου των σωστικών συνεργείων είναι το γεγονός ότι από την περασμένη Τετάρτη έως σήμερα τέσσερις πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιχειρήσεις στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. «Η πίεση στα τμήματα της Πυροσβεστικής είναι τεράστια. Θα έχουμε όλοι πολλά να επεξεργαστούμε όταν ολοκληρωθεί η αποστολή μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών του κρατιδίου, Μπερντ Σνάιντερ. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τις επιχειρήσεις συνδράμουν ακόμη 850 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Αστυνομία της περιοχής απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις να αποφεύγεται η προσέγγιση των πληγεισών περιοχών, αλλά και η χρήση drones από ιδιώτες. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Αστυνομία του Μάιντς τόνισε μάλιστα ότι «ένας τόπος καταστροφής δεν προσφέρεται για εκδρομή», με το βλέμμα σε εκατοντάδες άτομα που συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των διασωστών.
Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού. Επιπλέον, το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί με συνεχείς διακοπές και πολλές σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ Κολωνίας και Κόμπλεντς έχουν καταστραφεί. Τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία εναλλακτικές διαδρομές, ανακοίνωσαν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB), ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι δεκάδες γέφυρες που έχουν καταρρεύσει και θα χρειαστούν, σύμφωνα με τις αρχές, ενδεχομένως και χρόνια προκειμένου να επισκευαστούν.
Εξαιρετικά δυσμενής είναι η κατάσταση και στο Βάσενμπεργκ, όπου 700 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή όταν υποχώρησε φράγμα στον ποταμό Ρουρ. Οι αρχές δεν αποκλείουν να καταστεί αναγκαία η εκκένωση και άλλων χωριών της περιοχής.
Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται σήμερα στην τεράστια χαράδρα που έχει σχηματιστεί από τις πλημμύρες στο Έρφστατ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας δήλωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί εκεί πτώματα και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για αγνοούμενους, ωστόσο «υποθέτουμε ότι πολλοί θα έχουν πεθάνει εκεί, αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερα». Στην ίδια περιοχή κατέρρευσαν τουλάχιστον τρία κτίρια και τμήμα του κάστρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Muenchner Merkur, σε πολλά σημεία των πληγεισών περιοχών δεν λειτούργησε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ ο αριθμός 112 βρισκόταν σχεδόν καθολικά εκτός λειτουργίας. Πολλές από τις ειδικές σειρήνες δεν λειτουργούσαν, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς το πρόγραμμα εγκατάστασής τους είχε σχεδιαστεί αλλά δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.
«Από την περασμένη άνοιξη υπήρχε συντονισμός με τα κρατίδια για την χρηματοδότηση της κατασκευής και αναβάθμισης των σειρήνων με 88 εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ 'Αλτερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι το κόστος της συντήρησης βαρύνει τα ομόσπονδα κρατίδια. Επιπλέον, δεν υπάρχει ομοσπονδιακός έλεγχος για το ποιες σειρήνες λειτουργούν και ποιες όχι. «Δεν μπορεί κανείς να λάβει τόσα μέτρα πρόληψης όσο το νερό πέφτει από τον ουρανό. Η στάθμη των ποταμών φούσκωσε τόσο γρήγορα που δεν μπορούσαμε πλέον να εκκενώσουμε τις περιοχές.
Επιπλέον, πολλούς δεν μπορούσαμε να τους βρούμε λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και της λειτουργίας του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας», εξηγεί ο Τόμας Λίνερτς, πρόεδρος της Διεύθυνσης Εποπτείας και Υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τουρκία: «Πέθαναν μπροστά στα μάτια μας» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη φωτιά με τους 66 νεκρούς
- Ασύλληπτη τραγωδία στην Τουρκία: Πάνω από 60 οι νεκροί από φωτιά σε χιονοδρομικό, πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν (vid)
- Τραγωδία στη Κεφαλονιά: Νεκρή μητέρα τριών ανήλικων παιδιών που δεν κατάφερε να βγει από το φλεγόμενο σπίτι της