Σε «απομόνωση» η Τουρκία για τα Βαρώσια: Ανησυχία στον ΟΗΕ

Σε «απομόνωση» η Τουρκία για τα Βαρώσια: Ανησυχία στον ΟΗΕ
Σε βαρύ κλίμα για την Τουρκία η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διεθνής είναι η κατακραυγή για την Τουρκία, μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα με το άνοιγμά τους. Το θέμα συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ΟΗΕ ανησυχεί για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, όπως ανέφερε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

ΗΠΑ και ΕΕ κατά των κινήσεων της Τουρκίας

Ωστόσο τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία, η Ρωσία, η Γαλλία αλλά και η Κίνα έχουν αντιδράσει στις εξελίξεις στην Κύπρο και δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Το Βερολίνο εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για τις τουρκικές ανακοινώσεις»

Τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων εξέφρασε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι «μονόπλευρα βήματα» από την Τουρκία «κάθε άλλο παρά βοηθούν», ενώ «θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε τους προηγούμενους μήνες «εντατικά» τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πάντα τονίζαμε ότι κατά τη δική μας άποψη τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο», σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, για να συνεχίσει: «Για αυτό και λάβαμε γνώση με μεγάλη ανησυχία των ανακοινωθέντων μέτρων σχετικά με τα Βαρώσια. Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

«Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλα τα ψηφίσματα και να διαβιβάσει τον έλεγχο της περιοχής στην UNFICYP. Κατά τη δική μας άποψη, μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους τόσο στο άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων όσο και στην δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο που ζητά η τουρκική πλευρά.

Και όσο υπάρχει το θέμα των ρωσικών s-400 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία τόσο η στάση των ΗΠΑ θα παραμένει σκληρή απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δένδιας: «Απόλυτος συντονισμός και στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου»

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά τη συνάντηση, ο κoς Δένδιας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου και των δύο ομάδων μας. Είχαμε μια εκτενή συζήτηση για τα επόμενα βήματα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας.
Από κει και πέρα, σε απόλυτο συντονισμό θα κινηθούμε και στον ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε, νομίζουμε, ο ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ανεχθούν την τουρκική παραβατικότητα, την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους
».

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Συναντιέσαι με τους εχθρούς μας»

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε και νέα επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά την διεθνή κατακραυγή.

«Η τουρκική πλευρά είναι η μόνη που αγωνίζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Ο Νότος δεν έχει μια τέτοια έγνοια. Δυστυχώς, ούτε η Ελλάδα, ως χώρα εγγυήτρια, έχει τέτοιες έγνοιες», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τα Κατεχόμενα.

Και συνεχίζει: «Όταν κοιτάζουμε κι άλλες χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ, επίσης δεν έχουν τέτοια έγνοια. Σήμερα, ορίστε άκουσαν την ομιλία μας, και συγκάλεσαν αμέσως σύσκεψη -υπό την ηγεσία του Μητσοτάκη- με όλους τους εχθρούς της Τουρκίας. Ανεξάρτητα του τι θα κάνουν, εμείς θα σταθούμε όρθιοι απέναντί τους».

Για την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

«Ξέρετε, είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, του είπα: "Από τώρα και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάζουμε τρίτες και τέταρτες χώρες ανάμεσά μας. Υπάρχει η Ελλάδα και η Τουρκία. Έχεις έναν σύμβουλο, έχω έναν σύμβουλο. Ας ενεργοποιήσουμε τους συμβούλους μας, ας τους αφήσουμε να μιλήσουν μεταξύ τους, να μας φέρουν κάποιο αποτέλεσμα και στη συνέχεια ας συναντηθούμε (οι δύο ηγέτες) και να το κλείσουμε το θέμα. Συμφωνούμε;" "Συμφωνούμε" "Σύμφωνοι;" "Σύμφωνοι". Δεν έχει περάσει ακόμη ένας μήνας από τη συνάντησή μας και μετά σηκώθηκες αμέσως και συγκέντρωσες όλους τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική μαζί σου! Υποτίθεται πήγε μαζί τους για να μας προκαλέσει! Κι από την άλλη δίνει μηνύματα ότι «φέτος θα είναι ήρεμα τα πράγματα». Είναι ο εγγυητής του νότου. Είμαστε ο εγγυητής του βορρά. Δεν είναι σαφές ποιανού εγγυητής είναι η Αγγλία. Δεδομένης της κατάστασης, πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Εδώ βλέπετε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν θετική απάντηση στην προσφορά μας να καθίσουμε μαζί και οργανώσουμε μία διάσκεψη. Όλο ξεφεύγουν. Αυτό είναι το ταμπλό που έχει διαμορφωθεί».