Σαν σήμερα το τρομοκρατικό χτύπημα του Μπρέιβικ στη Νορβηγία με 77 νεκρούς (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Σαν σήμερα το τρομοκρατικό χτύπημα του Μπρέιβικ στη Νορβηγία με 77 νεκρούς (pics)
Η 22η Ιουλίου θα αποτελεί για τη Νορβηγία ημέρα μνήμης αφού σαν σήμερα το 2011 77 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ακροδεξιού εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη την ημέρα που η Νορβηγία γνώρισε τον απόλυτο τρόμο, όταν ο Άντερς Μπρέιβικ πραγματοποίησε διπλή τρομοκρατική επίθεση κατά της κυβέρνησης, του άμαχου πληθυσμού και μιας θερινής κατασκήνωσης της Ενωσης νεολαίας των Εργατικών (AUF), αφαιρώντας συνολικά 77 ζωές. Η επίθεση ήταν η πιο φονική στη Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πυροβολισμοί στην Ουτόγια παραμένουν μέχρι σήμερα οι φονικότεροι μαζικοί πυροβολισμοί από ένα μοναχικό δράστη στην ιστορία.

Στο μυαλό του Άντερς Μπρέιβικ το τρομοκρατικό χτύπημα βρισκόταν χρόνια πριν και μάλιστα είχε προσπαθήσει στην Πράγα να αγοράσει όπλα ενόψει της τρομοκρατικής επίθεσης που σχεδίαζε. Τελικά, ο καταφέρνει να εξοπλιστεί μέσα στη Νορβηγία και αφού εκπαιδεύτηκε στα όπλα έβαλε μπρος το σχέδιο του.

Στις 22 Ιουλίου 2011, στις 15:25 εξερράγη μια βόμβα στο Regjeringskvartalet, στο κέντρο του Όσλο. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ένα λευκό Volkswagen Crafter που στάθμευσε μπροστά από το μπλοκ H, που στέγαζε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, καθώς και πολλά άλλα κυβερνητικά κτίρια. Οι δρόμοι της περιοχής γέμισαν γυαλιά και συντρίμμια. Ένα σύννεφο λευκού καπνού αναφέρθηκε καθώς μια φωτιά συνέχισε να καίει στο Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας. Η έκρηξη ακούστηκε τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα μακριά και αφήνει πίσω οκτώ νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες.

Μπρέιβικ

 

Πριν προλάβουν οι Αρχές να ξεκινήσουν την αναζήτηση του δράστη ο Μπρέιβικ συνέχισε το δεύτερο και πιο αιματηρό μέρος του σχεδίου του.

Ντυμένος με αστυνομική στολή και παρουσιαζόμενος ως Μάρτιν Νίλσεν από το Αστυνομικό Τμήμα του Όσλο, επιβιβάστηκε στο πορθμείο MS Thorbjørn στο Ουτόκαγια της Τυριφιόρντεν, προς το νησί Ουτόγια, το χώρο της κατασκήνωσης της νεολαίας AUF του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος. Η κατασκήνωση πραγματοποιείται εκεί κάθε καλοκαίρι κι εκείνο το διάστημα βρίσκονταν περίπου 600 άτομα. Όταν ο Μπρέιβικ έφτασε στο νησί, εμφανίστηκε ως αστυνομικός που είχε έρθει για έλεγχο ρουτίνας μετά τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο. Μέσα σε δευτερόλεπτα, το νησί μετατρέπεται σε λουτρό αίματος.

Ο Μπρέιβικ βγάζει από την τσάντα του όπλα και πυρομαχικά και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς. Πρώτα πυροβόλησε ανθρώπους στο νησί και αργότερα άρχισε να πυροβολεί άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν κολυμπώντας στη λίμνη. Πολλά θύματα που τραυματίστηκαν από τον Μπρέιβικ προσποιούνταν ότι ήταν νεκροί, αλλά εκείνος επέστρεφε και τους πυροβολούσε πάλι. Οι μαζικοί πυροβολισμοί κράτησαν περίπου μιάμιση ώρα, και τελείωσαν όταν στο νησί έφτασε μια ομάδα ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και ο Μπρέιβικ παραδόθηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος χρησιμοποίησε σφαίρες διασποράς που αυξάνουν τη βλάβη των ιστών, ενώ κατά την διάρκεια των πυροβολισμών φώναζε: «Θα πεθάνετε σήμερα, μαρξιστές!».

Ημέρα μνήμης

Οι επιθέσεις ήταν οι πιο φονικές στη Νορβηγία μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και μια έρευνα διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις Νορβηγούς γνώριζε «κάποιον που επηρεάστηκε από τις επιθέσεις». Η δίκη του Μπρέβικ ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους. Στις 24 Αυγούστου βρέθηκε ψυχικά υγιής από την πενταμελή επιτροπή δικαστών. Καταδικάστηκε σε προληπτική κράτηση (forvaring), ποινή φυλάκισης 21 ετών, που μπορεί να παρατείνεται επανειλημμένα κατά 5 χρόνια, εφόσον θεωρείται απειλή για την κοινωνία. Αυτή είναι η μέγιστη ποινή που επιτρέπεται από τη νορβηγική νομοθεσία και είναι ο μόνος τρόπος για να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.