Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία με τις ψήφους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Η τροπολογία πέρασε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, που θεωρεί ότι υποκρύπτει επιδίωξη της κυβέρνησης να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα και να δημιουργήσει συνθήκες μαζικών απολύσεων, τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πριν εξαντληθούν οι ενέργειες πειθούς επιστρατεύθηκαν οι εκβιασμοί και οι απειλές.
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις
Ο βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός, υποστηρίζοντας την τροπολογία, ανέφερε ότι «στο υγειονομικό προσωπικό υπάρχουν περίπου 25.000 με 30.000 ανεμβολίαστοι, όταν σε άλλες χώρες έχουν εμβολιαστεί σχεδόν στο σύνολό τους».
Υπογράμμισε ότι «ο ευάλωτος πληθυσμός είναι το θήραμα του ιού και όπου υπάρχει ανεμβολίαστος πληθυσμός, ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκει το έδαφος να επεκτείνεται μέσω των μεταλλάξεων, να αυξάνει την επικινδυνότητα και τη μεταδοτικότητά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας». Η μόνη αποτελεσματική και ασφαλής λύση, είπε, «στην παρούσα φάση είναι τα εμβόλια».
Οι ανεμβολίαστοι γιατροί και υγειονομικό προσωπικό που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ασθενείς και ευπαθείς ομάδες, έρχονται είπε «αντιμέτωποι με αυτό που έχουν ταχθεί» και αποσαφήνισε πως «η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς, ούτε φυσικά να τιμωρήσει κανέναν, αλλά να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της κοινωνίας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ, πιστεύω, το σύνολο του προσωπικού να είναι εμβολιασμένο».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, ανέφερε πως η τροπολογία αυτή «δεν προέκυψε αυθαίρετα και δεν σχεδιάστηκε σε κάποιο κλειστό γραφείο της κυβερνητικής γραφειοκρατίας» επισημαίνοντας ότι και «η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής όπου συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους επιστήμονες και ερευνητές, συστήνει μία σειρά προτάσεων που αφορούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο της Υγείας»
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, χαρακτήρισε «λάθος» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία, λέγοντας πως αυτή του την θέση θα την βρεί μπροστά του, όπως βρήκε και την στάση που είχε το 2015 με το «σκίζω μνημόνια», «καταργώ μνημόνια με έναν νόμο ή με ένα άρθρο», «φέρνω δημοψηφίσματα», μια πολιτική συμπεριφορά που «ενθάρρυναν και εμβάθυναν το αντιορθολογιστικό κίνημα στην Ελλάδα».
Σταματήστε είπε να βρίσκετε αρνητικό ό,τι κάνει η Κυβέρνηση. Δεν έχετε βάλει ούτε μια στιγμή πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μόνο να κατηγορείτε ξέρετε» είπε και πρόσθεσε: «Εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς και γεμάτες τις ΜΕΘ. Λυπάμαι πάρα πολύ για τη στάση σας. Εγώ θα περίμενα σήμερα ως μια γροθιά η Ελληνική Βουλή να υποστηρίξει την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν το εθνικά υπεύθυνο. Το κοινωνικά και το ανθρώπινα υπεύθυνο. Χωρίς τους εμβολιασμούς η χώρα, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, κινδυνεύει» και αναρωτήθηκε «Ο Μακρόν είναι φασίστας που επιβάλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς;».
Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ή είσαι μέσα στη Βουλή και τοποθετείσαι με σαφήνεια στο θέμα του εμβολιασμού, όπως κάνει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ή αλλιώς κάνεις παρέα στους ανθρώπους, οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο εκφράζουν αυτή την αντιεπιστημονική, αντιπροοδευτική και αντιδραστική αντίληψη, την οποία βλέπουμε στην Πλατεία Συντάγματος». Μεταξύ άλλων δε, είπε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «τα πράγματα είναι απλά: Ή θα προχωρήσουμε μαζί σε πράγματα που αφορούν τη διαχείριση του κράτους και τελικώς της κοινωνίας, ή θα κρατήσουμε επιφυλάξεις [..] Δεν μιλάμε για τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Μιλάμε, όμως, για το πώς θα δουλέψουμε και θα ζήσουμε μαζί. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από το να υποχρεώσουμε κάποιον σε ζητήματα συνείδησης. Του λέμε, όμως, ότι αν θες να δουλέψεις και αν θες να δουλέψουμε μαζί, αν θες να κάνουμε μαζί πράγματα όπως οι κοινωνίες κάνουν, τότε υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Και η προϋπόθεση είναι βεβαίως ο εμβολιασμός. Ο ίδιος προέβλεψε «ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν μείνει ελάχιστοι - αν έχουν μείνει - που θα είναι ανεμβολίαστοι και έχουν πρόβλημα με τις διατάξεις της τροπολογίας».
ΣΥΡΙΖΑ
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, μιλώντας για την τροπολογία ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας θα έπρεπε να είχε επιλέξει τις προηγούμενες μέρες να ζητήσει να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να γινόταν ένας ουσιαστικός, πολιτικός διάλογος και να είχαν κληθεί οι αντίστοιχοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς.
Όλοι είπε «συμφωνούμε ότι το εμβόλιο είναι το μεγάλο και δημόσιο αγαθό και όπλο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη πανδημία». Παρατήρησε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα» και θα περίμενε κανείς «κανείς από μια υπεύθυνη δημοκρατική κυβέρνηση να αναλύσει ποια είναι τα αίτια αυτών των καθυστερήσεων, ποια είναι τα προβλήματα και με βάση αυτή την αποτίμηση να κάνει έναν πολιτικό και κοινωνικό διάλογο και να τα αντιμετωπίσει».
Αντίθετα εσείς, με αυτή την τροπολογία, έρχεστε κατά την προσφιλή σας μέθοδο να μεταθέτει τις ευθύνες στην κοινωνία, την αντιπολίτευση και στους εργαζόμενους. Έρχεστε να πολώσετε, να διχάσετε, να δημιουργήσετε αντίδραση μέσα από τα μέτρα που φέρνετε με αυταρχισμό. Η τροπολογία, είπε, «έχει σαφώς αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά και έρχεται με τιμωρητική διάθεση, η οποία θα αποδειχθεί ατελέσφορη και στον ίδιο τον στόχο της ενίσχυσης των εμβολιασμών».
Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καταστρατηγεί το Εργατικό Δίκαιο, σημειώνοντας ότι «δεν νοείται το δημόσιο ως εργοδότης να θέτει σε αναγκαστική άδεια τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να τους αποστερεί τον μισθό. Είναι αντισυνταγματικό. Δεν μπορεί να καταδικάζει το Δημόσιο τους δημοσίους υπαλλήλους σε βιοποριστικό πρόβλημα.
Δεν μπορεί για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, που μπορεί να είναι και μήνες, να καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους και οικογένειες σε πρόβλημα επιβίωσης». Θα μπορούσατε, πρότεινε η βουλευτής, «να πείτε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που δεν είναι εμβολιασμένοι για τον οποιονδήποτε λόγο, μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες και λειτουργίες του Δημοσίου» ενώ για τον ιδιωτικό τομέα, αυτό που κάνετε είναι «καθαρές απολύσεις».
«Η αυταρχική διαχείριση της κυβέρνησης ενισχύει αντιεμβολιαστικές απόψεις και θέτει σε κίνδυνο εργασιακά δικαιώματα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τονίζοντας πως «τα μείζονα θέματα απαιτούν μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση, γιατί είναι θέματα πειθούς και έχουν σχέση με την δημόσια υγεία και την αυτοδιάθεση του πολίτη».
«Ναι στον στόχο, όχι στο τρόπο» συνέχισε ο κ. Ξανθόπουλος. «Σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός. Η Επιτροπή Βιοηθικής λέει όμως, ότι η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει με κλιμακούμενες πρωτοβουλίες» Οι αστυνομικές λογικές και η αυταρχική διαχείριση είπε, «τροφοδοτούν και ενισχύουν τις αντιεμβολιαστικές απόψεις και την άρνηση. Μια Πολιτεία που νομοθετεί με το 'πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι' δεν είναι πειστική. Εάν ανοίξετε μια χαραμάδα ενάντια στην εργασία, αυτή θα γίνει χάσμα από τις δυνάμεις που επιθυμούν να την εκμεταλλευτούν».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την τροπολογία «πολιτικά επικίνδυνη, αναποτελεσματική, διχαστική και συνταγματικά προβληματική», καθώς όπως υποστήριξε, «είναι σαφές ότι το δικαίωμα στην υγεία δεν σημαίνει υποχρέωση να είναι κανείς υγιής. Επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει, κατ' αρχήν μόνο εφόσον το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του και μάλιστα κατόπιν προηγούμενης έγκυρης ενημέρωσής του. Επειδή όμως η προστασία της υγείας αποτελεί παράλληλα σκοπό δημοσίου συμφέροντος, μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στο δικαίωμα. Παρόμοιος συνταγματικά ανεκτός περιορισμός είναι η υποχρέωση εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.
Όμως ακόμα και εκεί που ο εμβολιασμός μπορεί να είναι κατ' εξαίρεση υποχρεωτικός, για να είναι συνταγματική η σχετική πρόβλεψη, πρέπει τα μέτρα συμμόρφωσης προς αυτή να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας και να μην εισάγουν αδικαιολόγητες ή τιμωρητικές διακρίσεις». Αυτά, είπε, «απορρέουν από την διεθνή και συνταγματική έννομη τάξη και επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από το Ψήφισμα 2361 (2021) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπερψηφίσθηκε και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και αναφέρει ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και κανείς δεν πρέπει να πιέζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλο τρόπο να εμβολιαστεί αν δεν το επιθυμεί» (παράγραφος 7.3.2). (…) Κανείς δεν πρέπει υφίσταται διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή επειδή δεν θέλει να εμβολιαστεί» (7.3.3). Ανάλογες, άλλωστε είναι και οι θέσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν η Μάλτα επιχείρησε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
ΚΙΝΑΛ
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ανέφερε πως «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικότητας η οποία δεν επιτρέπει να εκπέμπουμε αντιφατικά μηνύματα στο θέμα της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το μοναδικό μέσο ανάσχεσης, αυτήν τη στιγμή, της πανδημίας, είναι οι εμβολιασμοί. Λοιπόν εδώ δεν χωρούν, ούτε μισόλογα, ούτε αντιφατικά μηνύματα. Πρέπει να μιλάμε απερίφραστα. Μπορεί να έχουμε τις ενστάσεις μας για το πώς η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί γενικότερα το θέμα της πανδημίας, για τις παλινωδίες της, τις αντιφάσεις της, την πολυγλωσσία της, την τάση της να ικανοποιεί τους πάντες, αλλά στο θέμα αυτό της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών δεν πρέπει να κάνουμε πίσω» είπε και πρόσθεσε: «Είδαμε ποιοι διαδήλωσαν χτες. Είναι άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά υποστηρίζουν ένα δικαίωμα το οποίο συνταγματικά είναι ανύπαρκτο. Δεν υπάρχει στην έννομη τάξη μας, δικαίωμα το οποίο να μην περιορίζεται από τα δικαιώματα των άλλων και ειδικά δε όταν η άσκησή του βλάπτει το δικαίωμα της ζωής των άλλων».
«Στο άρθρο 5 του Συντάγματος, η ζωή έχει απόλυτη προστασία. Σε οποιεσδήποτε σταθμίσεις προβούμε, αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Δικαίωμα λοιπόν το οποίο θέτει σε άμεσο - το τονίζω, άμεσο - κίνδυνο τις ζωές των άλλων δεν είναι νοητό στην έννομη τάξη μας» είπε ο κ. Καμίνης, και κατέληξε: «Όπου λοιπόν υπάρχουν δομές στις οποίες συνυπάρχουν άνθρωποι των οποίων διακυβεύεται η ζωή, ιδίως σε χώρους πρόνοιας, σε υγειονομικές δομές, σε παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, δεν είναι νοητό να αντιτάξει κάποιος ότι έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί. Όποιος επικαλείται τέτοιο δικαίωμα είναι υποχρεωμένος να υποστεί τις συνέπειες».
Στο ίδιο μήκος και ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, σημείωσε ότι «η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, δεν είναι ενθαρρυντική. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, και βέβαια αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε στη διαδικασία του εμβολιασμού να ενημερώσει πειστικά τους πολίτες για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και γενικά έχασε πολύτιμο χρόνο». Εμείς είπε, «έχουμε ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ορισμένους κρίσιμους κλάδους, αφού εξαντληθούν τα στάδια ενημέρωσης και πειθούς. Διατυπώνουμε τις σοβαρότατες ενστάσεις μας και διαφωνίες για τον τρόπο εφαρμογής της διάταξης και το χρόνο που έρχεται. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να πούμε ότι δεν μπορεί να αναβληθεί για άλλη μια φορά».
Τέλος, ο βουλευτής στιγμάτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, όλων των υγειονομικών γιατρών του προσωπικού μονάδων υγείας και πρόνοιας, σε όλους τους τομείς.
ΜέΡΑ 25
Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου, ανέφερε πως με την τροπολογία αυτή θεσπίζεται ένα προνόμιο για τους εργοδότες και μία υποχρέωση για τους εργαζόμενους, αναφορικά με την επίδειξη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Βάζετε είπε «κυριολεκτικά ένα μπουρλότο στην κοινωνία, θεσπίζετε την καθολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με τρόπο έμμεσο, πολιτικά δειλό και κοινωνικά ολέθριο, πυροδοτώντας έναν κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, φροντίζοντας βέβαια αυτό να συμβεί μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου οι εργοδότες έχουν όλο το θεσμικό οπλοστάσιο υπέρ τους με το νομοσχέδιο και του κ. Βρούτση και του κ. Χατζηδάκη.
Οι εργοδότες δηλαδή, από μεθαύριο θα έχουν το προνόμιο να απαιτούν από τους εργαζόμενους να μοιραστούν μαζί τους ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα». Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είπε, «έχει χάσει κάθε έλεγχο. Επιλέγει έναντι της πειθούς και οδεύει στην οδό της κατάφωρης καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εισάγοντας την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο σύνολο των εργαζομένων καταναγκαστικά και με συνέπεια της μη συμμόρφωσης, την απόλυση».
Πρόκειται είπε, «για την επιτομή της νομοθετικής αυθαιρεσίας, του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία. Διχάζει συνειδητά την κοινωνία, στρέφει κοινωνικές ομάδες εναντίον η μία στην άλλη, δημιουργεί καταστάσεις πόλωσης, χρησιμοποιεί τη λογική του «διαίρει και βασίλευε», σαλαμοποίηση, κοινωνικός αυτοματισμός σε σημεία κανιβαλισμού, αντί να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ευθύνη για την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας». Για αυτό και «ρίχνετε το μπαλάκι στους εργοδότες, ώστε να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους προκειμένου να εμβολιαστούν. Πρόκειται για τη δυστοπία του μεγάλου αδερφού. Για αυτό και εμείς θα καταψηφίσουμε, βεβαίως, αυτήν την τροπολογία».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Πάτρα: Καταγγελία από 8χρονο για βιασμό από ανηλίκους, χειροπέδες σε 16χρονο
- Ο Μιχάλης Μητρούσης είναι ο ηθοποιός που ενεπλάκη στο τροχαίο στη Συγγρού: «Σηκώθηκε κανονικά, σαν να μην έγινε ποτέ τίποτα» (vid)
- Οι ανήλικοι έβαλαν «δόλωμα» συμμαθήτριά τους για να δώσουν το ποτό με ούρα στον 17χρονο σε πενθήμερη εκδρομή