Pingdemic: Η... πανδημειδοποίηση που προκαλεί χάος στην Μεγάλη Βρετανία (pics)
Τις τελευταίες ημέρες η εικόνα από τα άδεια ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ στην Μεγάλη Βρετανία γίνονται όλο και πιο συχνές, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όποιου τις βλέπει είναι πως αποτελούν αποτέλεσμα των μεγάλων και πολλές φορές υπερβολικών προμηθειών που αγοράζουν οι πολίτες, προκειμένου να κλειστούν στο σπίτι τους λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που σαρώνει τον πλανήτη.
Η εκτίμηση αυτή δεν είναι λάθος, όμως ούτε σωστή μπορεί να την πει και κανείς, καθώς πρόκειται για την μισή αλήθεια. Οτι δηλαδή είναι αποτέλεσμα του τέταρτου κύματος του κορονοϊού που έχει χτυπήσει όλες τις χώρες της γης... Η άλλη μισή κρύβεται στην λέξη «Pingdemic». Έτσι έχει ονομαστεί η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Η εξήγηση της Pingdemic
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Πρώτα, ας εξηγήσουμε από που βγαίνει η λέξη Pindemic. Πρόκειται λοιπόν για την ένωση των λέξεων ping και της pandemic (πανδημία).
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην χώρα έχει φτιάξει μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, την οποία έχουν οι πολίτες και αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα, τους έρχεται ειδοποίηση οτι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Από αυτή την ειδοποίηση λοιπόν λοιπόν προέρχεται το ping.
'Pingdemic' grips Britain as fears of food shortages grow https://t.co/HP0krd0bkm pic.twitter.com/JRj8PLJBGX
— Reuters (@Reuters) July 22, 2021
Πως λειτουργεί
Η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιεί το Bluetooth και συνδέεται αυτόματα με τις συσκευές που έχει τριγύρω. Για να θεωρηθεί οτι είσαι ύποπτο κρούσμα και να λάβεις ειδοποίηση θα πρέπει να είσαι με κάποιον που έχει βγει θετικός σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και για περισσότερα από 15 λεπτά.
Τα προβλήματα που δημιουργεί
Οι περισσότεροι που λαμβάνουν αυτή την ειδοποίηση, χρειάζεται να απομονωθούν για 10 ημέρες, όμως αν στο διάστημα αυτό παρουσιάσουν κάποιο από τα συμπτώματα του κορονοϊού, η καραντίνα μεγαλώνει.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι έχουν ακούσει την εφαρμογή να χτυπάει, με αποτέλεσμα να μένουν σπίτι και να μην μπορούν να δουλέψουν.
Έτσι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το να βγάλουν την καθημερινή δουλειά. Οι εικόνες λοιπόν με τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης αγαθών, αλλά εργατικών χεριών για να τα γεμίσουν με προϊόντα από τις αποθήκες και τα κεντρικά ψυγεία.
Popped out for some juice and crisps … #panicbuying #pingdemic #staylocal pic.twitter.com/mRrEJzmY67
— Robin's Runs (@runnerGWR) July 22, 2021
Πολλές αντιδράσεις
Η κατάσταση αυτή, η οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολη μέρα με την μέρα, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που ζητούν να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής και να μην είναι τόσο αυστηρή στα κριτήρια της.
Ο CEO των Marks & Spencer, Steve Rowe μιλώντας στους Times είπε: «Τα κρούσματα κορονοϊού διπλασιάζονται εβδομάδα με την εβδομάδα και για κάθε ένα από αυτά υπάρχουν τρεις ειδοποιήσεις από την εφαρμογή», ενώ η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Iceland ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων της λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Η αλυσίδα διανομής τροφίμων στη Βρετανία «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης» καθώς οι απουσίες λόγω covid-19 επιδείνωσαν την ήδη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, επεσήμανε ένωση της βιομηχανίας κρέατος.
Ανάλογη ανησυχία ακόμα και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς το προσωπικό που μπαίνει σε καραντίνα αυξάνεται σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άνθρωποι να εκτελέσουν τα δρομολογία.
Δύσκολα όμως θα αλλάξει κάτι στον τρόπο και στα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία λειτουργεί η εφαρμογή του NHS, πριν από τα μέσα Αυγούστου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Καταρρέει η χούντα του Ιωαννίδη και καλείται ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής
- Γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ
- Χαρδαλιάς: «Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό θα κάνουν υποχρεωτικά ένα self και ένα rapid test κάθε εβδομάδα»