Σαν σήμερα: Το τροχαίο των Κεντέρη - Θάνου που τους άφησε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων (pics & vid)
Η Αθήνα μετρούσε αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όλα ήταν έτοιμα. Ο Κώστας Κεντέρης, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, θα ήταν αυτός που είχε επιλεχθεί να είναι ο άνθρωπος που θα παραλάμβανε την την φλόγα στο ΟΑΚΑ και θα άναβε τον βωμό. Η μεγαλύτερη τιμή για τον άνθρωπο που τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε αφήσει όλο τον κόσμο με ανοικτό το στόμα στο Σίδνεϊ στα 200μ.
Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2004 Κεντέρης και Θάνου καλούνται από την Υγειονομική Επιτροπή της ΔΟΕ να παρουσιαστούν για να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Οι δύο αθλητές δεν βρίσκονταν στο Ολυμπιακό Χωριό, στο οποίο είχαν πάει νωρίτερα για να παραλάβουν τις διαπιστεύσεις των αγώνων, και βρίσκονταν στα σπίτια τους για να προμηθευτούν τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Οι δύο πρωταθλητές ειδοποιούνται από την είσοδο στο χωριό ότι τους ψάχνουν για έλεγχο, αλλά αποχωρούν για τις οικίες τους αφού δεν ήταν υποχρεωτικό να μένουν από την πρώτη ημέρα στο Ολυμπιακό Χωριό. Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι δύο Έλληνες πρωταθλητές δεν υποβάλλονται σε έλεγχο ντόπινγκ. Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Γιάννης Παπαδογιαννάκης υπογράφει την κλήτευση για έλεγχο των δύο αθλητών στις 18.15. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητεί να οριστεί νέο ραντεβού για τον Κεντέρη και την Θάνου, οι οποίοι κινδυνεύουν πια να αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κεντέρης και Θάνου έχουν διορία μιας ώρας για να παρουσιαστούν και να μην χρεωθούν τρίτο non show και να χάσουν την διοργάνωση.
Ο Χρήστος Τζέκος προσπαθεί να τους βρει στο τηλέφωνο, αλλά τα κινητά τους ήταν κλειστά με τους δύο αθλητές να δηλώνουν αργότερα πως βρίσκονταν στον Άγιο Κοσμά για ασκήσεις και είχαν κλείσει τα κινητά. Στις 21:00 ο Τζέκος καταφέρνει να μιλήσει με τον Κεντέρη, ο οποίος είναι στο σπίτι του στη Γλυφάδα με την Θάνου και τους ενημερώνει για το τι συμβαίνει.
Αμέσως ξεκινάνε με την μοτοσυκλέτα του Κεντέρη για την πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Η μηχανή που οδηγεί ο Κεντέρης βγαίνει από την πορεία της, και όπως αναφέρει και ο ίδιος γλιστράει στα λάδια στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να πέσουν και να χτυπήσουν. Αμέσως μεταφέρονται στο ΚΑΤ. Και κάπου εκεί οι Αγώνες τελειώνουν για τους δύο αθλητές. Και αυτό γιατί πλέον μετά τις πρώτες βοήθειες των γιατρών στο αίμα τους υπήρχαν τόσα φάρμακα που στον έλεγχο που θα γινόταν θα ανιχνεύονταν.
Αμέσως η είδηση γίνεται γνωστή και η υπόθεση είναι το Νο1 στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέιβις δείχνει τις διαπιστεύσεις των Κεντέρη, Θάνου και Τζέκου, που τους έχουν αφαιρεθεί μετά τον αποκλεισμό τους από τους αγώνες. Στον τελικό των 200 μέτρων, οι θεατές φωνάζουν το όνομα του Έλληνα πρωταθλητή ενώ αποδοκιμάζουν τους υπόλοιπους αθλητές με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο τελικός.
Επίσημη έρευνα των ελληνικών Αρχών σχετικά με το υποτιθέμενο ατύχημά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα να αμφισβητήσει το ατύχημα. Η IAAF τους επέβαλε προσωρινή ποινή αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα που άρχισε να ισχύει από τις 22 Δεκεμβρίου 2004. Μετά από μακρύ νομικό αγώνα, στις 26 Ιουνίου 2006, πριν την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004.
Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Ορίστηκε επίσης πως από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες. Τον Σεπτέμβριο του 2011, μαζί με την Κατερίνα Θάνου, αθωώθηκε ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
«Ο Θεός επέτρεψε να γίνει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι χαμένος βγήκα εγώ που δεν αγωνίστηκα. Βρέθηκα στην πυρά μιας μιντιακής ιεράς εξέτασης. Δεν αναφέρομαι στο πώς και το γιατί. Εγιναν λάθη από όλες τις πλευρές. Το μόνο που έχω να προσθέσω για το 2004 είναι το συμπέρασμα πως εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν σε άλλη χώρα, δεν θα είχε δημιουργηθεί καν αυτό το θέμα. Αποδείχθηκε πως έγιναν λάθος χειρισμοί από κάποιους» θα πει χρόνια μετά ο Κώστας Κεντέρης.
Την ίδια ώρα, ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος δηλώνει: «Ντοπέ είναι όποιος πιάνεται» ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο αυλαία σε μια υπόθεση που ακόμα και τώρα προκαλεί συζητήσεις για το παρασκήνιο της.