Σάλος στην Αργεντινή: 20 χρόνια σε πρώην στρατιωτικούς για βιασμούς πολιτικών κρατουμένων

 Σάλος στην Αργεντινή: 20 χρόνια σε πρώην στρατιωτικούς για βιασμούς πολιτικών κρατουμένων
Δύο πρώην στρατιωτικοί στην Αργεντινή καταδικάστηκαν για βιασμούς με επιβαρυντικές περιστάσεις με θύματα πολιτικές κρατούμενες τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας.

Η δικαιοσύνη της Αργεντινής καταδίκασε να εκτίσουν πάνω από 20 χρόνια κάθειρξη δυο πρώην στρατιωτικούς, που κρίθηκαν ένοχοι για «βιασμούς με επιβαρυντικές περιστάσεις» με θύματα τρεις πολιτικές κρατούμενες σε κέντρο βασανιστηρίων στο Μπουένος Άιρες επί των ημερών της δικτατορίας (1976-1983).

Ο πρώην κυβερνήτης φρεγάτας Χόρχε «Τίγρε» Ακόστα, διοικητής του μυστικού κέντρου κράτησης, καταδικάστηκε να εκτίσει 24 χρόνια κάθειρξη και ο πρώην πράκτορας της ασφάλειας Αλμπέρτο «Γάτο» Γκονσάλες καταδικάστηκε να εκτίσει 20 χρόνια κάθειρξη στο πέρας της δίκης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος των θυμάτων.

Οι ποινές αυτές προστέθηκαν στην ποινή ισόβιας κάθειρξης που είχε ήδη απαγγελθεί σε βάρος των δύο βασανιστών, για σωρεία άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για «βιασμούς με επιβαρυντικές περιστάσεις» – ομαδικούς, που επαναλήφθηκαν τουλάχιστον δέκα φορές –, πράξεις που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επομένως απαράγραπτα, και δικάζονται χωριστά από άλλα εγκλήματα, όπως οι βασανισμοί ή οι απαγωγές.

 

Η δίκη αφορούσε εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των τριών γυναικών μεταξύ του 1977 και του 1978, στη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού (ESMA), όπου βρισκόταν επίσης κρυφό μαιευτήριο στο οποίο οργανώνονταν κλοπές νεογέννητων.

«Υπάρχουν πολλές συναγωνίστριες οι οποίες, ακόμη και σήμερα, δεν μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό που έγινε, γι’ αυτό που τους συνέβη», δήλωσε η Μίριαμ Λέουιν, ένα από τα θύματα. Καθώς «εάν δεν το υπέμεναν, θα μπορούσαν να καταλήξουν να γίνουν επιβάτισσες σε κάποια από τις ‘πτήσεις του θανάτου’», πρόσθεσε.

Διεύθυνση της εισαγγελίας αρμόδια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ασκεί από το 2012 διώξεις για σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί χούντας.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30.000 άνθρωποι έπεσαν θύματα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή.