Το ρωσικό «θηρίο» Ιλιούσιν εν δράσει: Γιατί θεωρείται «επικίνδυνο» για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή (vids)
- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του
- Γιατί θεωρείται «επικίνδυνο» για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή
Χτες (17/8) έγινε γνωστό, πως παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία στην πυρκαγιά στα Βίλια, με το ρωσικό «θηρίο» Ιλιούσιν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.
Το συγκεκριμένο αεροπλάνο βρίσκεται στην χώρα μας και βοηθάει στην κατάσβεση της φωτιάς.
✈️ Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Ilyushin Il-76, που αποστέλνονται ως έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα, είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. #RussiaHelps #RussiaGreece pic.twitter.com/mTqV2r18OY
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) August 10, 2021
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του
Το Ιλιούσιν έχει δυνατότητα να πάρει 42 τόνους νερού και γεμίζει μέσα σε 12-15 λεπτά.
Το νερό ρίχνεται από το ύψος έως 50 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μεγάλη επιφάνεια 600×100 μέτρα.
Μάλιστα για να γεμίσει δεν μπορεί να προσθαλασσωθεί αλλά ανεφοδιάζεται με νερό μόνο στα αεροδρόμια.
Ωστόσο, λόγω της υψηλής του ταχύτητας φτάνει γρήγορα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές και με μια ρίψη μπορεί να ανακόψει ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς.
Γιατί θεωρείται «επικίνδυνο» για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος προϋποθέτει, για τα άλλα ελικόπτερα που επιχειρούν να σβήσουν την φωτιά την ίδια στιγμή, να απομακρυνθούν για να αποφευχθεί το αεροπορικό ατύχημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του όταν για παράδειγμα το Beriev μεταφέρει μόλις 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair.
Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή στο σημείο της φωτιάς.
Να υπενθυμίσουμε πως στο χθεσινό ρεπορτάζ του Mega, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το 1998-99 είχε έρθει το Ιλιούσιν στην χώρα μας προκειμένου να σβήσει τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πεντέλη. Τότε υπήρχαν ενστάσεις για τις πτήσεις του Ιλιούσιν. Γιατί αφενός έριχνε από μεγάλο ύψος και εξατμιζόταν το νερό αλλά κυρίως για τον κίνδυνο αεροπορικού ατυχήματος λόγω του μεγάλου όγκου του. Υπήρχαν αναφορές ότι το 1999 παραλίγο να υπάρχει και τότε μια αεροπορική τραγωδία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με το ίδιο αεροσκάφος στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Σε μίνι lockdown το Ρέθυμνο, παρατείνονται τα μέτρα σε Ηράκλειο και Χανιά: Για ποιες άλλες περιοχές εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης μέτρων
- Φωτιά στα Βίλια: Τρίτη ημέρα αγωνίας καθώς συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις, «κινδύνευσαν πυροσβέστες» (vids)
- Απίστευτο περιστατικό σε βενζινάδικο στην Μαγνησία: 22χρονος έσερνε με το αυτοκίνητό του την ιδιοκτήτρια για να μην πληρώσει