Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Την τελευταία του πνοή, άφησε την Παρασκευή ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εδώ και καιρό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών από ανακοπή καρδιάς.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα.
Οι γιατροί που ήταν δίπλα του, προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
Η ζωή του
Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940.
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε καλαθοσφαιριστής, αγωνιζόμενος για δύο χρόνια (1953 και 1954) στον ΠΑΟΚ στη θέση «3» (Σμολ φόργουορντ). Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου Πολιτικός Μηχανικός (1964) και Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης (1967). Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία.
Η καριέρα του στην πολιτική
Το 1968 γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ), ενώ ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές του 1981 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης.
Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά τον Ιανουάριο του 1996, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.
Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του, ενώ στις εκλογές του 2009 δεν κατέβηκε υποψήφιος. Στις 11 Απριλίου 2011, ο πρώην υπουργός διαγράφηκε οριστικά από το ΠΑΣΟΚ.
Τα σκάνδαλα
Από το 2004 άρχισε να εμπλέκεται σε αρκετές υποθέσεις σκανδάλων: Από το θέμα με το πόθεν έσχες του, μέχρι την υπόθεση με τα υποβρύχια, ενώ το 2012 οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.
Στις 4 Μαΐου 2017, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τράμπ 2.0 στις ΗΠΑ: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει τώρα» (vid)
- Όλα τα βλέμματα στη Μελάνια: Η επιτομή του στιλ με αυστηρό σκούρο μπλε παλτό, η αλλαγή σε σχέση με το 2017, δείτε φωτογραφίες
- Η επική απάντηση του Χρηστίδη στη σπόντα του Κούτρα για την πρωτιά του Ολυμπιακού στη Euroleague: «Έχουμε Φουρνιέ, δεν φοβόμαστε τίποτα» (vid)