Το «χάρτινο εργοστάσιο» της Ρικομέξ των 39 νεκρών που δεν είχε κανέναν… ένοχο (pics)
Ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 ήταν ο πλέον καταστροφικός των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα, καθώς η ένταση των 5.9 ρίχτερ από το ρήγμα της Πάρνηθας, σκόρπισε τον θάνατο σε 145 ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 2.000 άνθρωποι, 50.000 έμειναν άστεγοι ενώ ζημιές υπέστησαν 70.000 κτίρια.
Εκατοντάδες άνθρωποι, σε 11 σημεία της Αττικής, βρέθηκαν κάτω από τα χαλάσματα, χάρτινων κτιρίων, γεμάτων κακοτεχνίες, προχειρότητες και παραλείψεις, αλλά κανείς δεν βρέθηκε ένοχος, κανείς δεν πλήρωσε. Ούτε στη Ρικομέξ, ούτε στα άλλα πέντε κτίρια.
Ειδικά, το εργοστάσιο της Ρικομέξ, το οποίο στέρησε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, αποτέλεσε «σήμα κατατεθέν» της κακοτεχνίας και της ατιμωρησίας, καθώς είχε παραβιαστεί κάθε κατασκευαστικός κανόνας. Μόνο που δεν καταδικάστηκε κανείς. Μόνο που δεν μπήκε κανείς φυλακή. Κι αυτό γιατί, στο τέλος μετατράπηκαν οι ποινές σε… πλημμελήματα. Σα να μην έφτανε αυτό, οι μηχανικοί συνέχισαν να χτίζουν κτίρια καθώς ποτέ δεν ανεστάλει η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.
Τελικά, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μονάχα τέσσερις μηχανικοί και αρχιτέκτονες, ενώ οι ιδιοκτήτες και τα μέλη του ΔΣ της βιομηχανίας Ρικομέξ δεν οδηγήθηκαν ποτέ στα δικαστήρια για τον αναίτιο χαμό των 39 νεκρών. Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ενόχους τον πολιτικό μηχανικό Αλ. Δόβα και τον αρχιτέκτονα Ν. Χολίδη, επιβάλλοντας τους ποινή πέντε ετών φυλάκιση με αναστολή και αθώωσε τους άλλους δύο μηχανικούς ως μη έχοντες σχέση με τις κακοτεχνίες. Στο εφετείο όμως αθωώθηκαν.
Ο θανάσιμος σεισμός του 1999, δεν είχε μόνο νεκρούς στη Ρικομέξ; Είχε και 8 στη «Φαράν», 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη στη Μεταμόρφωση, 7 στην οδό Πίνδου της Νέας Φιλαδέλφειας, 3 στο εργοστάσιο «Φιλοπλάστ ΕΠΕ» και 6 στο εργοστάσιο ΒΙΟΚΥΤ. Συνολικά, 79 νεκροί στα έξι αυτά κτίρια. Απαγγέλθηκαν για όλα κατηγορίες, αλλά είτε αθωώθηκαν είτε παραγράφηκαν οι κατηγορίες. Μόνο ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Φιλοπλάστ» καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά άσκησε έφεση.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Προκηρύξεις και εκτυπώσεις παλιών τρομοκρατικών χτυπημάτων στο σπίτι του 49χρονου φιλολόγου: Η γιάφκα ήταν «καβάτζα» για τη διάδοχη γενιά
- ΕΔΕ μετά την καταγγελία του αστυνομικού που πάσχει από καρκίνο και τον ενημέρωσαν ένα χρόνο μετά
- Οδηγός ταξί στο Μοσχάτο πήρε το τηλέφωνο 46χρονης, την χτύπησε με το αυτοκίνητο κι εξαφανίστηκε πεζός