Ο αντιπρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ηρακλείου στο Gazzetta για τον σεισμό: «Είναι μεγάλος ο πόνος, μνημειώδες το κουράγιο των Κρητικών»
- «Υπάρχουν χωριά που θα κατεδαφιστούν σε ποσοστό 80%, πρέπει να στηθούν λυόμενες αίθουσες και να λυθεί το θέμα των σχολείων»
- «Τρομερό το κουράγιο που συναντάς ακόμα και στους μεγάλους ανθρώπους, οι Κρητικοί έχουν μεγάλη δύναμη»
Ήταν από τους ανθρώπους που έσπευσαν από το Ηράκλειο να βοηθήσουν το Αρκαλοχώρι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Στους σεισμούς που χτύπησαν την περιοχή και προκάλεσαν τόσες ζημιές. Ο Νίκος Γιαλιτάκης, αντιπρόεδρος ρου Ερυθρού Σταυρού του Ηρακλείου, μίλησε στο Gazzetta για τις δύσκολες στιγμές που ζει η Κρήτη αλλά και το κουράγιο και τις αντοχές των Κρητικών που χαμογελούν ακόμα και μες στα χαλάσματα. Η Κρήτη που είχε έναν νεκρό και πολλές και μεγάλες ζημιές.
«Να σου πω την αλήθεια εμένα ο σεισμός με βρήκε στο Ηράκλειο. Επιστημονικά εάν το δούμε ενώ είναι μία περιοχή με σεισμική δραστηριότητα ούτε οι επιστήμονες περίμεναν τέτοιον σεισμό. Το παράδοξο ήταν πως είναι μία τέτοια καταχώρηση δόνησης που είναι η πιο μεγάλη που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και για αυτό είχε και τόσες ζημιές. Οι ζημιές αγγίζουν τα όρια του Δήμου Αρκαλοχωρίου και τα πιο παλιά χωριά έχουν πάθει μεγάλες ζημιές», τονίζει αρχικά ο Γιαλιτάκης που δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί συναισθηματικά από αυτούς τους σεισμούς.
«Υπάρχει και το ανθρώπινο επίπεδο. Υπήρχε ένα μεγάλο μούδιασμα στην αρχή διότι οι Αρχές δεν περίμεναν κάτι τέτοιο και έπρεπε να εφαρμοστούν και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Για μένα είναι άξια αναφοράς η εξής εξέλιξη: αυτό το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και από τον Ερυθρό Σταυρό και από άλλες ομάδες που έστησαν τις σκηνές για τους πληγέντες. Δεν ήταν μόνο Εθελοντές από την Κρήτη αλλά ήταν απ' όλη την Ελλάδα», είπε στη συνέχεια.
«Υπάρχουν χωριά που θα κατεδαφιστούν σε ποσοστό 80%, πρέπει να στηθούν λυόμενες αίθουσες και να λυθεί το θέμα των σχολείων»
Έχει μεγάλη σημασία για την πληγείσα περιοχή η επόμενη μέρα και το τι πρέπει να γίνει. Ο Νίκος Γιαλιτάκης διευκρινίζει σχετικά ότι «το στοίχημα το μεγάλο είναι να στηθούν λυόμενες αίθουσες για τον κόσμο για το κρύο και τη βροχή και φυσικά να δοθούν τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα στήριξης. Είναι μεγάλος ο πόνος διότι θα αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής. Υπάρχουν χωριά που θα κατεδαφιστούν σε ποσοστό 80%. Μιλάμε για τέτοιες ζημιές.
Και τα σχολεία έχουν πάθει ζημιές. Τα περισσότερα έχουν κριθεί ακατάλληλα και πρέπει να βρεθεί λύση. Άρα τι θέλουμε; Θέλουμε οικίσκους για τον κόσμο ως προσωρινές κατοικίες και να βρεθεί λύση για τα σχολεία. Με το νερό και το ρεύμα δεν υπάρχει πρόβλημα». Στο Αρκαλοχώρι βέβαια χρειάζονται σχεδόν τα... πάντα. Μέχρι και είδη υγιεινής.
«Τρομερό το κουράγιο που συναντάς ακόμα και στους μεγάλους ανθρώπους, οι Κρητικοί έχουν μεγάλη δύναμη»
Παρά τις δύσκολες στιγμές οι Κρητικοί και στη συγκεκριμένοι περίπτωση οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου δεν χάνουν το κουράγιο τους και το χαμόγελό τους. Μπορεί να μην έχουν που να μείνουν αλλά βγαίνουν ακόμα και να κεράσουν τους φωτορεπόρτερ! Ο αντιπρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ηρακλείου υπογραμμίζει πως «είναι μνημειώδες το κουράγιο των ανθρώπων. Το κουράγιο που δίνουν οι ίδιοι σε εκείνους αλλά και στους υπόλοιπους. Είναι συγκινητικό να το συναντάς και σε μεγάλους ανθρώπους. Είναι αισιόδοξοι και δεν χάνουν το χαμόγελό τους.
Εμένα μου έχουν δώσει κουράγιο οι άνθρωποι που είναι εκεί. Δίνουν κουράγιο σε όλους. Οι Κρητικοί έχουν μεγάλη δύναμη, αντοχές και κουράγιο και ευχαριστούν όλον τον κόσμο που τους έχει βοηθήσει. Είναι μία πολύ δύσκολη. Προφανώς και σε πιάνει η ψυχή σου. Όταν το βλέπεις πρώτη φορά όλο αυτό αλλά και γενικότερα. Είναι δύσκολα. Με τους τραυματισμούς δεν είχαμε ευτυχώς κάτι σοβαρό. Δεν χρειάστηκαν καν νοσηλεία».
Κλείνοντας έκανε μνεία και στον Ερυθρό Σταυρό με την επισήμανση πως «είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός. Όπου υπάρχει ανάγκη πηγαίνει. Όπου χρειάζεται. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το καθήκον μας ως Εθελοντές, όπως το κάνουν και πολλοί άλλοι Εθελοντές. Ο εθελοντισμός είναι να βρισκόμαστε όπου υπάρχει ανάγκη για να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που υποφέρουν.
Πήγαμε εκεί που μας καλεί το καθήκον. Πάντοτε ο Ερυθρός Σταυρός δίνει το παρών σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις με τις κατευθύνσεις των αρμόδιων φορέων φυσικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί και τις επόμενες ημέρες με ψυχολογική και κάθε άλλου είδους βοήθεια».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- «Η αναπηρία θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή, για δέκα χρόνια δεν επιτρέπεται να με δει ο ήλιος», συγκλόνισε η Ιωάννα στην κατάθεσή της (vids)
- Τα γαυγίσματα του Πίνατ διέκοψαν την συνέντευξη Μητσοτάκη: «Είναι λίγο φασαριόζος, συνήθως είναι πιο ευγενής» (vid)
- Το «πέθανα από τον φόβο μου» μπορεί να συμβεί: Τι παθαίνει το σώμα μας