Η προφυλάκιση και κατάρρευση του Κουτσόγιωργα: Ο Κοσκωτάς έδινε λεφτά σε κουτιά pampers (vids)

Newsroom
Η προφυλάκιση και κατάρρευση του Κουτσόγιωργα: Ο Κοσκωτάς έδινε λεφτά σε κουτιά pampers (vids)
Σαν σήμερα το 1990 ο Μένιος Κουτσόγιωργας προφυλακίζεται για υπόθαλψη εγκληματία και παθητική δωροδοκία στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

Είναι από τις στιγμές που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη του τηλεοπτικού κοινού, καθώς τη θεωρείς (και είναι) σοκαριστική. Δεν είναι δα λίγο να σωριάζεται ένας άνθρωπος live με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και να λέει «κ. Πρόεδρε δεν δύναμαι να συνεχίσω», πολλώ δε μάλλον, να μαθαίνεις πως δύο εβδομάδες αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ο οποίος σαν σήμερα το 1990 προφυλακίστηκε για τρεις μήνες, ευτυχώς ή δυστυχώς, έχει μείνει στη μνήμη του τηλεοπτικού κοινού για τη στιγμή που σωριάστηκε στο δικαστήριο, όντας βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Η κατάθεση στην Ελβετία και τα κουτιά pampers

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε διατάξει τον έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης, με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (συν ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου) Μένιο Κουτσόγιωργα, με τροπολογία, να δίνει προνομιακά περιθώρια στον ανερχόμενο σε επίπεδο κολοσσού επιχειρηματία Γιώργο Κοσκωτά.
Δεν άργησε όμως να δει το φως της δημοσιότητας το «αντάλλαγμα» με τη μορφή κατάθεσης 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε ελβετική τράπεζα. Ο «μύθος» της εποχής βέβαια λέει πως τα χρήματα του Κοσκωτά έρχονταν σε κουτιά pampers (πάνες μωρών).

 

«Επιδιώκετε τον φυσικό μου θάνατο»

Το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας για τον Κοσκωτά και την Τράπεζα Κρήτης ήταν κόλαφος. Είχε υπεξαιρέσει συνολικά 33.5 δισεκατομμύρια από τότε που ήταν υπάλληλος ακόμα. Με το υπέρογκο ποσό είχε αγοράσει τις επιχειρήσεις του και είχε δωροδοκήσει δημόσια πρόσωπα.
Το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε ρημάξει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και η νέα Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού παρέπεμψε στο ειδικό δικαστήριο τους Ανδρέα Παπανδρέου (τέως πρωθυπουργό), Γιώργο Πέτσο (τέως υφυπουργό Βιομηχανίας), Δημήτρη Ρουμελιώτη (τέως υπουργό Εθνικής Οικονομίας), Δημήτρη Τσοβόλα (τέως υπουργό Οικονομικών) και Μένιο Κουτσόγιωργα (τέως υπουργό Δικαιοσύνης) ως συνένοχους του σκανδάλου.
Για τον Μένιο Κουτσόγιωργα ειδικότερα, οι κατηγορίες αφορούσαν παραβίαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71 επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, υπόθαλψη εγκληματία, παθητική δωροδοκία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια.
Ο ίδιος δήλωνε στη Βουλή: «Επιδιώκετε τον φυσικό μου θάνατο».

Η στιγμή της κατάρρευσης

Παρά την κατάθεση ιατρικού φακέλου που αποδείκνυε τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του, πάρθηκε η απόφαση για την προφυλάκισή του. Τον ιανουάριο του 1991, μετά από τρεις μήνες αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 70 εκατομμυρίων δραχμών και επέστρεψε σπίτι του. Δύο μήνες μετά, (11 Μαρτίου 1991) άρχισε η συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου. Κατά τη διάρκεια εξέτασης μάρτυρα, ο Μένιος Κουτσόγιωργας ψελλίζει «κύριε πρόεδρε, δεν δύναμαι να συνεχίσω» και σωριάζεται στην καρέκλα του, με το περιστατικό να καλύπτεται από την τηλεόραση. Εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που έχει υποστεί και μια εβδομάδα αργότερα πεθαίνει.

Η παρομοίωση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Πριν τη δικαστική διαμάχη, ο Μένιος Κουτσόγιωργας είχε δώσει συνέντευξη στο Κανάλι 29 του Γιώργου Κουρή και τους Νίκο Κακαουνάκη, Ανδρέα Ζούλα και Σπύρο Φαναριώτη. Ο πρώην αστυνομικός και πολιτικός αγόρευσε ακατάπαυστα για 45 λεπτά, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και παραθέτωντας έγγραφα που κατά τον ίδιο αποδείκνυαν πώς η υφαρπαγή χρημάτων έχει συμβεί πριν εκείνος αναμειχθεί με την υπόθεση.