Όταν το ελληνικό τάγμα στην Κορέα κατέλαβε το ύψωμα Σκοτς: Μάχη βαμμένη με αίμα (vids)

Newsroom
Όταν το ελληνικό τάγμα στην Κορέα κατέλαβε το ύψωμα Σκοτς: Μάχη βαμμένη με αίμα (vids)
Σαν σήμερα το 1951, το τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει το ύψωμα 313 Σκοτς, στην πιο αιματηρή επιχείρηση, στον πόλεμο της Κορέας.

Μπορεί να απέχει 8.516 χιλιόμετρα, ωστόσο η Ελλάδα είχε εμπλοκή στον «Πόλεμο της Κορέας» και μάλιστα με βαρύ τίμημα αίματος. Το καλοκαίρι του 1950, η Β. Κορέα την οποία ήλεγχαν κομμουνιστές πέρασε στη Ν. Κορέα, προσκείμενη στη Δύση, σε ένα χρονικό σημείο που ο «Ψυχρός Πόλεμος» (ΗΠΑ-Σοβιετική Ένωση) βρισκόταν στην κορύφωσή του.

Οι ΗΠΑ, όπως ήταν φυσικό έσπευσαν στο πλευρό της Ν.Κορέας και είχαν εγκαταστήσει μάλιστα τα στρατεύματά τους στην Ιαπωνία, η οποία διεκδικούσε από την Κίνα την Κορέα ενώ στο πλευρό της Ν. Κορέας τάχθηκαν 15 χώρες του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι άλλες ήταν οι Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Κολομβία, Αιθιοπία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότιος Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, ενώ πέντε χώρες απέστειλαν ιατρικό και υγειονομικό (Δανία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ινδία).

Εφτά μέρες σφοδρής μάχης

Η Ελλάδα είχε αποστείλει δύναμη ένα Τάγμα Πεζικού κι ένα «σμήνος» αεροπορίας και στις 5 Οκτωβρίου το 1951, μετά από τρεις μέρες σφοδρών συγκρούσεων οι Έλληνες στρατιώτες κατέλαβαν το ύψωμα Σκοτς κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Εκεί που απέτυχαν οι Αμερικανοί, οι Έλληνες κατάφεραν να επιτύχουν, αλλά το τίμημα ήταν βαρύ, καθώς 85 στρατιώτες τραυματίστηκαν και 28 έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά η μάχη στο Σκοτς κράτησε 7 μέρες.

 

Βαρύ το φορτίο αίματος

Το ελληνικό τάγμα σε όλες τις μάχες που συμμετείχε, δεν υποχώρησε σε καμιά, πλην μιας, όταν εσφαλμένα δέχθηκαν επίθεση από τους Αμερικανούς που ήταν σύμμαχοι, στη μάχη στο Ύψωμα «Μεγάλο Νόρι».
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα έχασαν τη ζωή τους 187 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες ενώ συνολικά τραυματίστηκαν 614 άντρες.

Η Β. Κορέα αναγνώρισε ως «Μακεδονία» τα Σκόπια

Οι συνολικές απώλειες και των δύο στρατοπέδων έφθασαν τα 2 εκατομμύρια νεκρούς, ενώ κάποιοι αναλυτές κάνουν αναφορά για 4 εκατομμύρια. Στο πεδίο της μάχης έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνδρες των Νοτιοκορεατών και των Συμμάχων τους και 280.000 τραυματίστηκαν, ενώ για τους Βορειοκορεάτες και τους Συμμάχους τους οι νεκροί ξεπέρασαν τους 400.000 και οι τραυματίες τους 486.000.

Η Βόρεια Κορέα ήταν από τις χώρες που αναγνώρισαν το κράτος των Σκοπίων ως Μακεδονία, ενώ η Νότια Κορέα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια.