Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η απελευθέρωση από τους Γερμανούς Ναζί

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η απελευθέρωση από τους Γερμανούς Ναζί
Σαν σήμερα, το 1944 ξεκίνησε η απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα και τον πειραιά και σήμανε το τέλος της κατοχής.

Ένα ηλιόλουστο πρωινό της 12ης Οκτωβρίου το 1944, οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα στην Αθήνα, με τους πολίτες να ξεχύνονται στους δρόμους και να πανηγυρίζουν το τέλος της γερμανικής κατοχής.

Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός και Βούλγαρος στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε σημαντικά γεγονότα της 12ης Οκτωβρίου είχαμε:

1810: Διοργανώνεται η πρώτη «Οκτόμπερφεστ», για να εορταστούν οι γάμοι του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Αργότερα, η γιορτή θα γίνει θεσμός ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο.

1847: Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει στο Βερολίνο την εταιρία Siemens & Halske AG.

1862: Ο Όθωνας εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα, με το αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα».

1924: Γεννήθηκε ο Μίμης Πλέσσας, Έλληνας συνθέτης.

1944: Η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερώνονται από τους Γερμανούς.

1967: 66 άτομα, από τα οποία 59 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος, σκοτώνονται σε συντριβή αεροσκάφους της ΒΕΑ κοντά στο Καστελόριζο. Το αεροσκάφος (Κυπριακές Αερογραμμές Πτήση 284) κατευθυνόταν στην Κύπρο.

1970: Είκοσι Αθηναίοι καταθέτουν αίτηση ίδρυσης "Σωματείου ταλαιπωρημένων συζύγων" στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

1990: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια προεκλογική συγκέντρωσης στο χωριό Όπεναου της Βάδης - Βυτερμβέργης.

1996: Πέθανε ο Ζαν Ρενέ Λακόστ, Γάλλος τενίστας και ιδρυτής της φερώνυμης εταιρείας ειδών ρουχισμού με σήμα το κροκοδειλάκι (Lacoste).

1999: Αναστάτωση προκαλεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας η συνέντευξη του συμβούλου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Λούλη, στην εφημερίδα «Έθνος», ο οποίος δηλώνει ότι το κόμμα είναι ένα «φθαρμένο προϊόν». Την αντίδρασή τους εκφράζουν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιχάλης Λιάπης και άλλοι βουλευτές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δηλώνει ότι «ο κ. Λούλης δεν έχει κομματική ιδιότητα, συνεργάζεται ως επιστήμονας με το κόμμα». Στις 13 Οκτωβρίου, ο κ. Λούλης θα υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».