Τσιόδρας: «Στο πρώτο κύμα ακούγαμε τους ειδικούς και όχι αντιεπιστημονικές απόψεις»

Newsroom
Τσιόδρας: «Στο πρώτο κύμα ακούγαμε τους ειδικούς και όχι αντιεπιστημονικές απόψεις»
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις του ακούγονται για την πανδημία.

Οξεία επίθεση κατά εκείνων που «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες ενώ δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων» εξαπέλυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προς τιμήν του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, γιατί στο «πρώτο κύμα» ο κόσμος άκουγε τους ειδικούς και πρόσεχε, συμβάδιζε με τους κανόνες προστασίας και δεν άκουγε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις. Ο κ. Χρηστάκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι «θα ήταν τραγική εξέλιξη να ξεφύγει ο ιός από τα εμβόλια ή να καταστεί ακόμη πιο θανατηφόρος».

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Θεοκλής Ζαούτης, είπε από την πλευρά του: «Προχωράμε προς το τείχος ανοσίας, τα άτομα που έχουν νοσήσει και οι εμβολιασμένοι. Όταν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 80%-90% τότε θα είμαστε σε αυτή την φάση που η πανδημία θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό που θα είναι μαζί μας και αυτό θεωρώ πως θα γίνει εντός του επόμενου χρόνου αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού και λοιμώξεων. Αν μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον ιό να μοιάζει με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, πρόσθεσε, δεν θα χρειαζόμαστε άλλα περιοριστικά μέτρα».

Όσον αφορά στα νέα μέτρα, με τις «ελευθερίες» που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι, σημείωσε πως «η πιθανότητα να κολλήσει την λοίμωξη κάποιος εμβολιασμένος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι είναι στον ανεμβολίαστο. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, γιατί πρέπει να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα, καθώς δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν έναν χρόνο, έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό εμβολιασμένων ατόμων». «Ο κύριος σκοπός», συμπλήρωσε, «είναι να μην νοσούμε σοβαρά, να μην μπαίνουμε στα νοσοκομεία, να μην χάνουν την ζωή τους οι συνάνθρωποί μας».

 

Πρόσθεσε δε: «Δεν θα μηδενίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας. Θα παρουσιάζουμε λοιμώξεις ήπιες όπως τα κρυολογήματα. Όταν καταφέρουμε να μην έχουμε υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα τότε ο κορονοϊός θα γίνει όπως και οι άλλοι ιοί. Έχουμε μάθει όμως κάποιες βασικές αρχές από την πανδημία και μέτρα υγιεινής που θα μας βοηθήσουν με όλους τους ιούς στο μέλλον, όπως έγινε και με την γρίπη πέρσι.
Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άτομα, δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο και από εμβόλια που κυκλοφορούν χρόνια».