Οι οικονομικοί λόγοι και περιορισμοί που οδήγησαν στο διαζύγιο FIFA-EA Sports

Παύλος Παπαπαύλου
Οι οικονομικοί λόγοι και περιορισμοί που οδήγησαν στο διαζύγιο FIFA-EA Sports
Οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να τα βρίσκουν, καθώς η FIFA διπλασίασε τις οικονομικές τις απαιτήσεις.

Το τέλος στη συνεργασία EA-FIFA για τα ομώνυμα παιχνίδια ποδοσφαίρου της EA Sports φαίνεται πως ξεκίνησε να προδιαγράφεται από τις προηγούμενες μέρες και πλέον υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που καταλήξαμε εδώ.

Με τοποθέτησή του στο επίσημο blog της ΕΑ, ο γενικός διευθυντής της EA Sports, Καμ Γουέμπερ, δήλωσε πως «κοιτώντας προς το μέλλον θα εξετάσουμε εκ νέου το θέμα των δικαιωμάτων με τη FIFA, όπως κάνουμε και με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μας». Όπως ήταν λογικό, η δήλωση αυτή έβαλε φωτιές στους fans των FIFA videogames και στη συνέχεια είχαμε την διαρροή της καταχώρησης του ονόματος EA Sports FC από πλευράς του γνωστού publisher.

Τα δεδομένα λένε πως τα παιχνίδια από εδώ και στο εξής δεν θα κυκλοφορούν με την ονομασία FIFA και ένα νέο άρθρο των New York Times ρίχνει περισσότερο φως στην υπόθεση. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Ταρίκ Πάντζα, η FIFA απαίτησε από την EA διπλασιασμό του αντιτίμου της συμφωνίας για κάθε τετραετία χρήσης του ονόματος “FIFA” στα παιχνίδια. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση το κόστος ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια και η 10ετής συμφωνία που υπάρχει σε ισχύ, λήγει μετά το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που θα γίνει στο Κατάρ.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι το χρηματικό ποσό, αλλά και το γεγονός ότι η FIFA θέλει να αποκλείσει την ΕΑ από τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης των FIFA videogames πέραν του ίδιου του λογισμικού. Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, η FIFA δεν θέλει να αφήσει στην ΕΑ τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί άλλες πηγές εσόδων για το οικοσύστημα των βιντεοπαιχνιδιών, όπως πχ. σε ψηφιακά προϊόντα όπως τα NFTs ή προσφέροντας στιγμιότυπα από κανονικούς αγώνες μέσα στο περιβάλλον του παιχνιδιού.

 

Η τελική απόφαση για το αν οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την κοινή τους πορεία θα παρθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αν και η EA φαίνεται πως στο εσωτερικό της ΕΑ προκρίνεται περισσότερο η ιδέα της… ανεξαρτησίας.

Το θέμα σχολίασε και ο Πίτερ Μουρ, επικεφαλής της EA μέχρι και το 2017 και chief executive της Λίβερπουλ μέχρι και πέρσι. «Δεν μου κάνει εντύπωση η απόφαση της ΕΑ και το ότι μπήκε σε διαπραγματεύσεις. Νομίζω πως οι κινήσεις που κάνει και δημοσιοποιούνται ίσως είναι και ένα ξεκάθαρο μήνυμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι που παρακολουθούν τα της FIFA αναφέρουν πως η απώλεια μιας τέτοιας συνεργασίας και τέτοιων οικονομικών ανταλλαγμάτων θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στον νυν πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος έχει υποσχεθεί 2 δισεκατομμύρια για μια πιο εκτεταμένη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις ομάδες, τη στιγμή δε που ζητά την στήριξη των μελών για μια πιθανή διοργάνωση ανά δύο χρόνια.