Κι όμως στη Σικελία απαγόρευσαν τους νονούς στις βαφτίσεις
Χωρίς νονούς διεξάγονται πλέον οι βαφτίσεις στη Σικελία, όπως αναφέρουν οι New York Times, ύστερα από απόφαση της ρωμαιοκαθολικής επισκοπής της Κατάνιας, η οποία απαγόρευσε με τριετή αναστολή την αρχαία παράδοση της ονοματοδοσίας από νονούς στις βαφτίσεις.
Μια αν μη τι άλλο περίεργη απόφαση, με τους αξιωματούχους της καθολικής εκκλησίας να υποστηρίζουν πως «η παρουσία ενός νονού στην καθολική εκπαίδευση ενός παιδιού έχει πλέον χάσει κάθε πνευματική σημασία».
Προσθέτουν δε πως η «παράδοση έχει μετατραπεί σε μια ευκαιρία δικτύωσης για οικογένειες που θέλουν να αυξήσουν την περιουσία τους, να εξασφαλίσουν δώρα, όπως χρυσά περιδέραια, και να κάνουν συμφέρουσες διασυνδέσεις». Όπως τονίζουν δε, πολλές φορές «με τοπικούς φορείς ή χρηματιστές που έχουν αποκτήσει δεκάδες βαφτιστήρια».
Το παρηκμασμένο έθιμο του νονού, όπως αναφέρει η Εκκλησία, «έχει παρακμάσει πλήρως», έχοντας εξελιχθεί σε ένα «κοσμικό έθιμο μεταξύ συγγενών, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι καν πιστοί», καθώς επίσης και σε μια «μέθοδο ενίσχυσης δεσμών, ακόμα και με τη μαφία του ιταλικού Νότου».
Η συγκεκριμένη παράδοση έχει ισχύ εδώ και 2.000 χρόνια και ο καθολικός αρχιερέας της Κατάνιας, Σαλβατόρε Γκέντσι, ανέφερε πως «πρόκειται για ένα πείραμα», λέγοντας δε ότι «το τριετές διάλειμμα θα μπορούσε να επιτρέψει στην Εκκλησία να οδηγήσει την Κατάνια πίσω στον καθολικό δρόμο». Ο ίδιος όμως δεν είναι αισιόδοξος.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγιναν οι πρώτες βαφτίσεις στην Κατάνια χωρίς νονούς και οι γονείς ήταν θλιμμένοι με την απαγόρευση μιας παράδοσης 2.000 ετών, ωστόσο ο ιερέας Αντζελο Άλφιο Μαντζάνο, στη συνοικία Ονίνα, βλέπει να καλό μάτι την απαγόρευση, δεν θα πιέζουν πιοτον ίδιο και άλλους ιερείς για να γίνουν νονοί, διάφοροι με αμφισβητούμενη ηθική.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ντόναλντ Τραμπ: Αναβάλλεται επ' αόριστον η ανακοίνωση της ποινής για την υπόθεση Ντάνιελς
- Νέα φρικιαστική υπόθεση στη Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την έφηβη κόρη του σε αγνώστους
- Αποστολή στο Τορίνο: «Εδώ χτυπά η καρδιά του κόσμου» έλεγε ο Νίτσε - Η πόλη του Γανυμήδη, του Θουκυδίδη και της Ιεράς Σινδόνης