Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Η αιματηρή επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Η αιματηρή επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο (vid)
Την 1η Νοεμβρίου 2013 δυο άτομα άγνωστης ταυτότητας επιτέθηκαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο ανοίγοντας πυρ εναντίον τεσσάρων ατόμων που τα φρουρούσαν, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό δύο και το σοβαρό τραυματισμό ενός από τους τέσσερεις.

Το Νοέμβριο του 2013 η Χρυσή Αυγή εγκαινίασε τα γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο. Επρόκειτο για το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της οργάνωσης στην Αττική και κέντρο της δράσης της στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή τύπου Honda, φορώντας άσπρο και μαύρο κράνος, προσέγγισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο και στάθμευσαν έξω από ένα γειτονικό κατάστημα. Ο συνεπιβάτης της μηχανής φέρεται να κατέβηκε από το δίκυκλο και αφού πλησίασε τα θύματα, άνοιξε πυρ εναντίον τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από τα γραφεία.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περισυνέλεξαν 12 κάλυκες διαμέτρου 9 χιλιοστών από το σημείο. Απεδείχθη ότι το φονικό όπλο ήταν πιστόλι μάρκας Zastava. Ο δράστης επέστρεψε στη μηχανή και με τον συνεπιβάτη του εξαφανίστηκαν, αναπτύσσοντας ταχύτητα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι σε απόσταση 25 μέτρων από το σημείο της επίθεσης ήταν σταθμευμένο ένα ακόμη αυτοκίνητο, το οποίο φέρεται ως ένα σημείο να συνόδευσε τη μηχανή, ακολουθώντας την ίδια πορεία.

 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Μανώλης Καπελώνης και Γιώργος Φουντούλης να μην ήταν θύματα τυφλής επίθεσης αλλά συγκεκριμένοι στόχοι καθώς κυκλοφορούσαν οι φωτογραφίες τους με τα πρόσωπά τους στην πρώτη γραμμή λόγω της θέσης που κατείχαν στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο Φουντούλης άφησε την τελευταία του πνοή επιτόπου, ο Καπελώνης εξέπνευσε λίγο αργότερα κατά την μεταφορά του στο ασθενοφόρο, ενώ το τρίτο θύμα, ο Αλέξανδρος Γέροντας που τραυματίστηκε στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τους δράστες, υποβλήθηκε σε πολλαπλό χειρουργείο (κάκωση σπλήνας, αποκατάσταση τραυματισμού στο στομάχι, ρήξη διαφράγματος και αιμορραγία στον πνεύμονα) στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις». Η ηλεκτρονική προκήρυξη βρισκόταν σε USB στικάκι εντός φακέλου ο οποίος βρέθηκε στο μνημείο πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 16 Νοεμβρίου. Η 18σέλιδη προκήρυξη έκανε λόγο για ένοπλη απάντηση στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η Χρυσή Αυγή ανταπάντησε στην ανακοίνωση με βαριές εκφράσεις κατηγορώντας τους δολοφόνους ως ιδεολογικά εγκληματικά μέλη της ακροαριστεράς και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση.

Σε έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρεται ότι ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός μιλώντας σε συγγενικό του πρόσωπο δήλωσε ότι, αν και ο ίδιος δεν είχε ανάμιξη στη δολοφονία, γνώριζε τους δράστες και πως τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν του ανήκαν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βἠματος, ένας αθλητικός παράγοντας, που βρέθηκε νεκρός στο Μενίδι το Σεπτέμβριο του 2015, είχε πληροφορήσει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία σχετικά με την εμπλοκή στην επίθεση ενός 31χρονου, που είχε συλληφθεί παλιότερα για βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα και δολοφονήθηκε το Μάιο του 2014 στον Κορυδαλλό

Τα σημαντικότερα «Σαν Σήμερα» της 1ης Νοεμβρίου...

1755: Καταστροφικός σεισμός πλήττει την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 90.000 άνθρωποι ή το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Οι σεισμολόγοι υπολογίζουν σήμερα ότι η συγκεκριμένη δόνηση θα πρέπει να είχε μέγεθος 9 Ρίχτερ.

1903: Η «Ορέστεια» του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη Δημοτική. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα.

1920: Σημειώνεται βαριά εκλογική ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου, που φεύγει απογοητευμένος από την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό και το κόμμα των Φιλελευθέρων σαρώνεται. Ο Βενιζέλος δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής και ακούγοντας τα αποτελέσματα αναφωνεί: «Θεέ μου… ώστε τόσο μεγάλο κακό έκανα στον ελληνικό λαό και δεν το είχα αντιληφθεί…;». Τρεις ημέρες αργότερα παραιτείται από την πολιτική και εγκαταλείπει τη χώρα. Ο Κωνσταντίνος, ο μεγάλος αντίπαλός του, επιστρέφει.

1940: Ο Κωστής Παλαμάς γράφει το ποίημα «Στη Νεολαία μας», τρεις ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου.

1955: Αεροσκάφος DC6B συντρίβεται στις ΗΠΑ, έπειτα από έκρηξη ωρολογιακής βόμβας κοντά στο Λόνγκμοντ του Κολοράντο, με 44 νεκρούς.

1968: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας».

1974: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, του Νικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.

1978: Ο συνταγματάρχης Αλμπέρτο Μπους σχηματίζει τη 200ή χούντα στη Βολιβία, καταλαμβάνοντας την εξουσία με πραξικόπημα.

1993: Αρχίζει να ισχύει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη-μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα δώδεκα.

2013: Δολοφονική επίθεση λαμβάνει χώρα στα γραφεία του Βορείου Τομέα του «Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή», στο Νέο Ηράκλειο. Δυο άγνωστοι ανοίγουν πυρ, τραυματίζοντας θανάσιμα τους Γιώργο Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη και σοβαρά τον Αλέξανδρο Γέροντα. Την ευθύνη της επίθεσης θα αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις».