Τελικά η απόδραση από το Αλκατράζ ήταν επιτυχημένη; Έζησαν οι δραπέτες; (vid)

Newsroom
Τελικά η απόδραση από το Αλκατράζ ήταν επιτυχημένη; Έζησαν οι δραπέτες; (vid)
Η απόδραση από τις φυλακές του Αλκατράζ έγινε τον Ιούνιο του 1962 και το ερώτημα που πλανάται ακόμα είναι «τι απέγιναν οι δραπέτες;».

Η απόδραση από τις φυλακές του Αλκατράζ, μια εγκατάσταση υψίστης ασφάλειας που βρίσκεται στο νησί του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, πραγματοποιήθηκε από τους κρατούμενους Φρανκ Μόρις και τους αδελφούς Τζον και Κλάρενς Άγκλιν, τον Ιούνιο του 1962. Οι τρεις άντρες κατάφεραν να βγουν από τα κελιά τους και να φύγουν από το νησί με αυτοσχέδια σχεδία. Μετά από την απόδραση τους από τη φυλακή η ζωή τους και η τοποθεσία τους παραμένει άγνωστη.

Ένας τέταρτος φυλακισμένος ο Άλεν Γουέστ, δεν κατάφερε να ξεφύγει από το κελί του εγκαίρως για να αποδράσει και αποφάσισε να ματαιώσει την απόπειρα διαφυγής του. Η απόδραση χαρακτηρίστηκε από περίπλοκο σχεδιασμό και εκτέλεση. Χρησιμοποίησαν ακονισμένα κουτάλια για να ξύσουν τους τοίχους, έφτιαξαν ψεύτικα ανθρώπινα κεφάλια για να ξεγελάσουν τους φρουρούς και κατασκεύασαν σχεδία από 50 αδιάβροχα για να φύγουν από το νησί.

Το 1979, το FBI έκλεισε επίσημα την έρευνά του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι άντρες πνίγηκαν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην ακτή. Θεώρησαν απίθανο να κατάφεραν να κολυμπήσουν πάνω από ένα μίλι σε τόσο παγωμένα νερά και με τέτοια ρεύματα. Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία στρατού συνέχισε να διατηρεί τους δραπέτες στη λίστα των καταζητούμενων. Νέα περιστασιακά και ουσιαστικά στοιχεία συνεχίζουν να εμφανίζονται, προκαλώντας περαιτέρω έρευνα και συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον οι δραπέτες κατάφεραν να επιβιώσουν.

Όπως γράφει το history.com, τον Ιανουάριο του 2018 το CBS San Francisco δημοσίευσε ένα απόσπασμα επιστολής που απευθυνόταν στο FBI και έλεγε μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Σύμφωνα με αυτή, οι δραπέτες ήταν ελεύθεροι από τη δεκαετία του 1960. «Το όνομά μου είναι Τζον Άνγκλιν», έγραφε. «Δραπέτευσα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 με τον αδερφό μου Κλάρενς και τον Φρανκ Μόρις. Είμαι 83 ετών και σε κακή κατάσταση. Έχω καρκίνο. Ναι, όλοι τα καταφέραμε εκείνο το βράδυ, έστω και δύσκολα».

 

Η επιστολή που στάλθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο το 2013 και είχε κρατηθεί κρυφή προκειμένου να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ανέφερε επίσης, ότι ο Μόρις πέθανε το 2008 και ο Κλάρενς το 2011.

«Αν ανακοινώσετε στην τηλεόραση ότι μου υπόσχεστε να μπω φυλακή, για όχι περισσότερο από ένα χρόνο, και να λάβω ιατρική βοήθεια, θα σας γράψω ξανά για να σας ενημερώσω ακριβώς πού βρίσκομαι. Δεν αστειεύομαι», συμπλήρωνε στην επιστολή του ο Τζον.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας Marshals των ΗΠΑ δήλωσε στη Washington Post ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι η επιστολή δεν έχει αξία. Σύμφωνα με αυτούς, η επιστολή δόθηκε σε εργαστήριο του FBI για ανάλυση χειρογράφου, και συγκρίνοντάς το με δείγματα και από τους τρεις δραπέτες, τα αποτελέσματα κρίθηκαν ασαφή.

Αξιωματικός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο, έκανε λόγο μια λευκή βάρκα που είχαν δει στον κόλπο εκείνο το βράδυ της απόδρασης, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον ιδιοκτήτη της. Σε ένα αφιέρωμα του HISTORY το 2015, υπήρχε μια φωτογραφία στην οποία υποτίθεται ότι απεικονίζονταν τα δύο αδέλφια στη Βραζιλία, 13 χρόνια μετά την απόδραση. Επίσης, τα μέλη της οικογένειάς του είχαν διηγηθεί διάφορες ιστορίες όλα αυτά τα χρόνια που υποδήλωναν ότι βρίσκονταν στη ζωή.

Παρόλα αυτά οι ομοσπονδιακές αρχές επιθυμούσαν να εξαφανίσουν κάθε φήμη που έκανε λόγο για επιτυχημένη απόδραση. Θεωρούσαν ότι όλες αυτές οι φήμες ήταν φάρσες και πως οι τρεις δραπέτες πνίγηκαν στον κόλπο του Αλκατράζ, με τα πτώματά τους να παρασύρονται στον Ειρηνικό Ωκεανό...