Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Οι φονικές πλημμύρες του 2017 στην Δυτική Αττική (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Οι φονικές πλημμύρες του 2017 στην Δυτική Αττική (vid)
Η μέρα που η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος από τις φονικές πλημμύρες.

Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση που οφειλόταν στο βαρομετρικό χαμηλό «Ευρυδίκη», εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Αττική και κυρίως στη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα.

Από τις πλημμύρες 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και προκλήθηκαν μεγάλες υλικές καταστροφές. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και κατέληξαν στη θάλασσα ή σε ρέματα, και σε μερικά από αυτά οι επιβάτες πνίγηκαν. Η παλαιά εθνική οδός μετατράπηκε σε ποτάμι, το ίδιο και οι δρόμοι της Αθήνας.

Υπήρξαν περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια και μαγαζιά που είχαν πάθει ζημιές από τις πλημμύρες. Πολλές περιοχές έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα. Πληγέντες φιλοξενήθηκαν σε ένα κρουαζιερόπλοιο. Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

 

Τα σημαντικότερα «Σαν Σήμερα» της 10ης Νοεμβρίου

1920: Γεννήθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Νέου Θεάτρου. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1966.

1922: Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).

1950: Αναχωρεί για την Κορέα το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, για να ενταχθεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ που πολεμούν τους κομουνιστές της Βόρειας Κορέας. (Πόλεμος της Κορέας)

1951: Ο Νίκος Μπελογιάννης και άλλοι 11 αριστεροί κρατούμενοι καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι για προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΚΚΕ. Η ποινή, λόγω διεθνούς κατακραυγής, δεν θα εκτελεστεί και θα υπάρξει νέα δίκη το 1952, που θα οδηγήσει στην οριστική καταδίκη σε θάνατο του Μπελογιάννη και άλλων τριών κρατουμένων

1964: Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων. Στις εναντίον του επιθέσεις πρωτοστατεί η εφημερίδα «Ημέρα» του Τζώρτζη Αθανασιάδη και «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα, που διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

1972: Το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Ήρως», ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Μέρλιν» μέσα στον Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Σκοτώνονται 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού.

1973: Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.

1990: Ο παραγωγός των «Μίλι Βανίλι» αποκαλύπτει ότι δεν ήταν αυτοί που τραγουδούσαν στο άλμπουμ τους και ότι η φωνή ήταν δανεική.

2003: Στόχος βομβιστικών επιθέσεων γίνεται η Κωνσταντινούπολη. Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα. Οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ ασκούνται διώξεις εναντίον εννέα ατόμων.

2017: 26 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και προκαλούνται τεράστιες ζημιές από ξαφνική νεροποντή που πλήττει τη Δυτική Αττική και ιδίως τη Μάνδρα.