Μυστήριο με την εξαφάνιση καθηγητή στον Όλυμπο: «Μπορεί να είδε κάτι που δεν έπρεπε» (vid)
Η εξαφάνιση του καθηγητή γερμανικών, Κώστα Ιωαννίδη στον Όλυμπο, ήταν μεταξύ των θεμάτων που ασχολήθηκε η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη, την Παρασκευή το βράδυ.
Τα ίχνη του 36χρονου χάθηκαν το Σάββατο 3 Ιουλίου όταν και ο πατέρας του τον μετέφερε έξω από το Λιτόχωρο, στη θέση Άγιος Ιωάννης του Ολύμπου για να ξεκινήσει την πεζοπορία. Εκεί μάλιστα θα τον παραλάμβανε την Δευτέρα όπως είχαν συμφωνήσει.
Μάλιστα, εκείνη την ημέρα γινόταν στην περιοχή το Olympus Mythical Trail με την συμμετοχή 128 αθλητών, η διαδρομή του οποίου συνέπιπτε με την περιοχή όπου κινήθηκε ο αγνοούμενος.
Δύο ημέρες μετά, που σήμανε ο συναγερμός για την εξαφάνισή του, η ΕΜΑΚ εντόπισε τα πράγματά του διασκορπισμένα. Το αντίσκηνό του, που δεν είχε στήσει, το σακίδιο του, μέσα στο οποίο ήταν το κινητό του απενεργοποιημένο και το τάμπλετ του. Σε απόσταση εκατό μέτρων από τη σκηνή βρέθηκαν το καπέλο του που δεν έβγαζε ποτέ, η μπλούζα του και κάποιες φιάλες νερού.
Τον είδαν οι αθλητές
Μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής, ο διοργανωτής του αγώνα, Λάζαρος Ρήγος είπε: «Όλα τα χιλιόμετρα που συνήθιζε να διανύει, αποτελούσαν μέρος της διαδρομής του αγώνα μας», είπε ο κ. Ρήγος και συμπλήρωσε: «Υπήρχε ένας σταθμός υποστήριξης και τροφοδοσίας στην τοποθεσία Τσουκνίδα, οπότε είχαμε εθελοντές στο σημείο που τον συνάντησαν».
Σύκοσταμφωνα με τους εθελοντές, ο Κωνσταντίνος στάθηκε για λίγο, έβγαλε ένα ρούχο για τη βροχή και συνέχισε τη διαδρομή του. Ένας ακόμη ορειβάτης ισχυρίζεται πως πιθανόν να τον είδε το σούρουπο. «Δε γίνεται να παρατάς το σακίδιο και το αντίσκηνο και μάλιστα πίσω από θάμνους, τακτοποιημένα και διπλωμένα τα ρούχα σου», λέει με έμφαση ο κύριος Ρήγος.
Ο διοργανωτής του αγώνα μαζί με τη δημοσιογράφο του «Τούνελ» ακολούθησαν τη διαδρομή που έκανε την ημέρα της εξαφάνισής του ο καθηγητής. Ξεκίνησαν την ανάβαση από τον Αη-Γιάννη, όπου βρίσκεται σχεδόν στα 600 μέτρα υψόμετρο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν σηματοδότηση και κατευθυντήριες πινακίδες που βοηθούν τους ορειβάτες να μη χάσουν το δρόμο τους. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Ρήγος αυτή η διαδρομή έχει και νυχτερινή σήμανση.
Ο ίδιος αναφέρει ότι ο Κώστας Ιωαννίδης ήταν γνώστης της διαδρομής ενώ έχει απορρίψει το σενάριο να έχει χαθεί. Σε κάθε του εξόρμηση στο βουνό είχε όργανα καταγραφής GPS, με τα οποία κατέγραφε διαδρομές μονοπατιών. «Μπορεί να παρατήσεις το αντίσκηνο. Τα σακίδιο δεν το παρατάς. Έχει μέσα όλα σου τα πράγματα. Νερό, τροφή, το τηλέφωνο, ένα μικρό φαρμακείο.»
Οι πρώτοι εθελοντές έφυγαν γύρω στις εννέα το βράδυ και οι τελευταίοι κάπου δέκα με έντεκα. Κανείς δεν τον ξαναείδε. Οι έρευνες με Drone και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ήταν άκαρπες. Πυροσβέστες δεμένοι με σχοινιά κατέβηκαν σε γκρεμούς, αλλά δεν βρήκαν ούτε ένα στοιχείο που να μαρτυρά ότι ο Κωνσταντίνος μπορεί να είχε κάποιο ατύχημα. «Επί μέρες ελέγχθηκαν εξονυχιστικά όλα τα επικίνδυνα σημεία της επίμαχης διαδρομής σε ακτίνα περίπου τριών χιλιομέτρων», εξήγησε ο διοργανωτής του αγώνα.
«Κάτι περίεργο συνέβη»
Ένας γείτονας του αγνοούμενου, μιλώντας στην κάμερα άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να είδε κάποια παράνομη δραστηριότητα που δεν έπρεπε: «Πολύ περίεργη κατάσταση. Δεν μπορεί να άφησε τα πράγματά του. Σ’ εκείνη την περιοχή δεν έχει γκρεμούς, ο Κώστας ήταν πολύ προσεκτικός, δεν πιστεύω πως είχε κάποιο ατύχημα. Είναι μέρη που τα γνώριζε πολύ καλά. Εκείνη την ημέρα είχε αρκετό κόσμο το βουνό γιατί είχε μία διοργάνωση. Κάτι άλλο συνέβη. Ακούγονται πολλά για τον Όλυμπο. Μπορεί να είδε κάτι που δεν έπρεπε να δει», ανέφερε στην εκπομπή ένας γείτονας του αγνοούμενου οικογενειάρχη, ορειβάτης και ο ίδιος.
Μία άλλη γειτόνισσα μιλάει στενοχωρημένη για τον καθηγητή. «Αναρωτιέμαι μήπως έγινε κάτι και κάποιος τον χτύπησε. Αγαπούσε πολύ τη φύση και το βουνό. Πήγαινε εκεί με τη γυναίκα του και πολλές φορές μόνος του. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάτι έπαθε ο Κώστας. Στενοχωρήθηκα πολύ όταν πληροφορήθηκα για την εξαφάνιση. Το μόνο που θέλουμε είναι να βρεθεί», είπε στο «Τούνελ».