9 τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης που μπορούν να κρατήσουν (σχεδόν) για πάντα
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι κάτοικοι φροντίζουν να γεμίσουν ένα ντουλάπι του σπιτιού τους με τρόφιμα μακράς διαρκείας, ούτως ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι πως το έκαναν λιγότεροι, ωστόσο μετά και την πρώτη καραντίνα, ο αριθμός των ατόμων που αποθηκεύει τρόφιμα για μια ώρα ανάγκης ολοένα και αυξάνεται.
Ήξερες, όμως, ότι εκτός από τα τρόφιμα μακράς διαρκείας, υπάρχουν κι εκείνα που δεν έχουν καν ημερομηνία λήξης; Τροφές, που αν της διατηρήσεις στο σωστό μέρος, μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και μερικές δεκαετίες μετά; Πάρε χαρτί και μολύβι και κράτα μερικές χρήσιμες σημειώσεις.
Μέλι
Η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί το μέλι εδώ και περίπου 5.500 χρόνια. Καταλαβαίνει εύκολα, λοιπόν, κανείς ότι πρόκειται για μια ανθεκτική τροφή, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης και μπορεί να αποθηκευτεί οπουδήποτε. Τόσο οι ευεργετικές του ιδιότητες, όσο και η νόστιμη γεύση του μένουν αναλλοίωτα όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Αλάτι
Το αλάτι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως μέσο συντήρησης άλλων τροφίμων. Υπήρχε πιθανότητα να χαλάσει αυτό; Βέβαια, αξίζει εδώ να πούμε ότι το αλάτι του εμπορίου επειδή περιέχει και ιώδιο, έχει μειωμένη διάρκεια ζωής. Γύρω στα πέντε χρόνια.
Άσπρο ρύζι
Έρευνες έχουν δείξει ότι το λευκό ρύζι μπορεί να διατηρήσει τη γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά μέχρι και 30 χρόνια, αν αποθηκευτεί σε αεροστεγή δοχεία και παραμείνει σε θερμοκρασίες κάτω των 4 βαθμών Κελσίου. Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο με το καστανό ρύζι.
Σάλτσα σόγιας
Όταν μείνει κλειστή μέσα στο δοχείο της η σάλτσα σόγιας, μπορεί να «ξεχάσει» να λήξει και να παραμείνει αναλλοίωτη. Ακόμα, όμως, και να την ανοίξεις μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια μέσα στο ψυγείο σου.
Zάχαρη
Όπως είδαμε και σε άλλα τρόφιμα αυτής της λίστας, η μέθοδος αποθήκευσης θα χρησιμοποιήσεις για τη ζάχαρη, μπορεί να καθορίσει το αν θα λήξει και πότε. Η άχνη και η κρυσταλλική ζάχαρη διατηρούνται καλύτερα σε αεροστεγή δοχεία για να κρατήσουν μακριά την υγρασία. Η ζάχαρη που αγοράζουμε στο εμπόριο, βέβαια, έχει μειωμένη διάρκεια ζωής.
Σιρόπι σφενδάμου
Η Ένωση Παραγωγών Σφενδάμου της Μασαχουσέτης τονίζει ότι το σιρόπι σφενδάμου που δεν έχει ανοιχτεί θα διαρκέσει για πάντα. Έχει άπειρη διάρκεια ζωής λόγω της αντοχής του στη μικροβιακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της μούχλας.
Γάλα σε σκόνη
Η γεύση του μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο του φρέσκου, αλλά ένας από τους κύριους λόγους που υπάρχει το γάλα σε σκόνη είναι επειδή διαρκεί πολύ περισσότερο. Είναι επίσης πιο εύκολο στη μεταφορά και αποθήκευση. Αν και συνήθως συστήνεται η κατανάλωσή του μέχρι και 18 με 24 μήνες μετά την παρασκευή του, η αλήθεια είναι πως το γάλα σε σκόνη από κάποιες εταιρείες μπορεί να «ζήσει» μέχρι και 20 χρόνια.
Αποξηραμένο κρέας
To συγκεκριμένο «σνακ» ονομάζεται Pemmican και πρωτοχρησιμοποιήθηκε από ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας και του κυνηγιού. Αποτελείται από βουβαλίσιο κρέας, μούρα και λαρδί (ζωϊκό λίπος). Το pemmican μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βρασμένο ή τηγανητό και φυσικά αντέχει καμιά πενταετία και βάλε. Αν κλειστεί αεροστεγώς μπορεί και να μη λήξει και ποτέ.
Αλκοολούχα ποτά
Αν βγάλουμε από την εξίσωση τα κρεμώδη λικέρ, τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, μπορούν να ζήσουν για πολλά πολλά χρόνια. Σε κάποια η γεύση τους θα βελτιωθεί με τα χρόνια, ενώ σε κάποια άλλα θα αλλάξει προς το χειρότερο. Ειδικά αν το μπουκάλι ανοιχτεί και παραμείνει για καιρό στο σαλόνι μας.