Aστυνομικός αποκαλύπτει τους νόμους για τα ηλεκτρικά σκούτερ
Τα ηλεκτρικά σκούτερ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και στους… δρόμους μας. Τα βλέπεις παντού, είναι εξυπηρετικά και βολεύουν πολλούς που θέλουν να μετακινηθούν μέσα στην πόλη. Αν και φαίνονται διασκεδαστικά βέβαια γρήγορα προέκυψε ένα ερώτημα: Ποιοι νόμοι ισχύουν για τα ηλεκτρικά σκούτερ; Ένας αστυνομικός από τη Βρετανία δίνει κάποιες απαντήσεις…
Τους περιέγραψε εν πρώτοις «πραγματικά περίπλοκους» εξηγώντας πως «οι νόμοι γράφτηκαν πριν εμφανιστούν τα ηλεκτρονικά σκούτερ» και συμπληρώνοντας: «Τώρα, ένα ηλεκτρονικό σκούτερ εμπίπτει στον ορισμό του μηχανοκίνητου οχήματος, που σημαίνει ότι για να το έχεις στο δρόμο, πρέπει να έχεις ασφάλεια, άδεια ενώ ισχύει ότι στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Για να το έχεις στο δρόμο, πρέπει να έχεις όλα αυτά όπως θα είχες σε ένα αυτοκίνητο».
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Όλα αυτά ισχύουν στη Βρετανία, γιατί εδώ στην Ελλάδα, τα πράγματα- τουλάχιστον ακόμα- είναι διαφορετικά. Δεν απαιτείται να έχει κανείς δίπλωμα, άδεια κτλ. για να οδηγήσει ένα ηλεκτρικό σκούτερ (ή πατίνι) ωστόσο θα πρέπει να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις και προδιαγραφές:
Όπως τονίζει το Υπουργείο Μεταφορών:
- Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).
- Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων) κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).
- Κατά τη νύχτα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.
- Πρόστιμα ωστόσο επιβάλλονται στους παραβάτες οδηγούς των ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα. ´Οποιος οδηγός υπερβαίνει την ταχύτητα εώς 25 χλμ/ωρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ και σε όποιον το θέτει σε κυκλοφορία επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ ενώ ο οδηγός Ε.Π.Η.Ο. που υπερβαίνει την ταχύτητα 35 χλμ/ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100) και διακοσίων (200) ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, όποιος οδηγεί Ε.Π.Η.Ο. κυκλοφορεί σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ /ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα 80,00) ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιεί έναν πρωτόγνωρο τρόπο για να λύσει μια δύσκολη υπόθεση δολοφονίας (vid)
- Πήγε τον σύζυγό της στα δικαστήρια για τον πιο απίστευτο λόγο: «Τέτοιες επιπόλαιες υποθέσεις έχουν φράξει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης»
- Τραγωδία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από συντριβή αεροπλάνου σε τουριστική πόλη