50-30-20: Ο απλός κανόνας που θα βάλει σε τάξη τα οικονομικά σου

50-30-20: Ο απλός κανόνας που θα βάλει σε τάξη τα οικονομικά σου
Για να μπορέσεις να εξοικονομήσεις περισσότερα χρήματα, δεν χρειάζονται μεγάλες θυσίες. Ένας απλός κανόνας θα σε βοηθήσει να το πετύχεις.

Αποταμίευση. Μια λέξη, που σίγουρα αρέσει σε πολλούς, αλλά λίγοι είναι εκείνοι, που θέλουν ή/και μπορούν να την εντάξουν καθημερινά στη ζωή τους. Η αλήθεια είναι ότι με την τρέχουσα κατάσταση, η αποταμίευση αποτελεί πολυτέλεια για τους περισσότερους εκεί έξω.

Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως συνδέουμε τη συγκεκριμένη λέξη με έναν λιτό τρόπο ζωής, χωρίς πολλές απολαύσεις και σπατάλες, έτσι ώστε να μπορέσουν να μπουν κάποια χρήματα «στην άκρη». Βέβαια, δεν χρειάζεται τόση περιπλοκότητα. Υπάρχει ένα κόλπο, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις αυτή τη «μαγική» αποταμίευση, με ένα συγκεκριμένο πλάνο και χωρίς να στερείσαι οτιδήποτε σου αρέσει.

Πόσα χρήματα πρέπει να εξοικονομείς κάθε μήνα; Πραγματικά, δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, καθώς ο καθένας έχει διαφορετική δυνατότητα. Σύμφωνα, όμως, με τo Wealth Planning Partners υπάρχει ένας «χρυσός» κανόνας, ο οποίος μπορεί να βάλει σε τάξη τα οικονομικά σου, αλλά και να σε βοηθήσει παράλληλα να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα.

Αποταμίευση

 

Ο κανόνας 50-30-20, στον οποίο αναφερόμαστε, είναι τόσο απλός, όσο ακούγεται. Μια μέθοδος, που αν την ακολουθήσεις, ίσως σε κάνει να νιώσεις λίγο πιο ήρεμος με τα οικονομικά σου. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, πρέπει να ξοδεύεις το 50% του μισθού σου για τα βασικά σου έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, φαγητό), το 30% για τα προσωπικά σου έξοδα (ψώνια, διασκέδαση) και το 20% των χρημάτων σου να αποταμιευτεί.

Το καλό με τον συγκεκριμένο κανόνα είναι πως δεν είναι πολύ αυστηρός. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα ποσοστά μπορούν να αλλάξουν, αναλόγως και με τη δυσκολία κάθε μήνα. Έτσι, ίσως μπορεί να σε βολέψει ένα 60-30-10 ή ένα 60-20-20, ωστόσο την κεντρική ιδέα την καταλαβαίνεις.

Έχοντας έναν βασικό μπούσουλα του τι ξοδεύεις κάθε μήνα, μπορείς να κάνεις μια καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου κι έτσι να καταφέρεις να εξοικονομήσεις ένα ποσό για κάποια μελλοντική αγορά, ένα ταξίδι ή μια ώρα ανάγκης.