Ο «τρομονόμος» Μητσοτάκη και η φυλάκιση 7 εκδοτών: Συνέλαβαν τον Φυντανίδη την ώρα που μιλούσε στον Sky 100,4
Ο λεγόμενος «τρομονόμος» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ψηφίστηκε σαν σήμερα το 1990, ωστόσο οδήγησε στην σύλληψη και κράτηση για 13 μέρες, εφτά εκδοτών εφημερίδων που δεν «υπάκουσαν» και δημοσίευσαν προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη»!
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη στις (26 Σεπτεμβρίου 1989) από την «17Ν», η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον νόμο περί «τρομοκρατίας» 1916/1990, με τον οποίο η εγκληματική οργάνωση θα μπορούσε να είναι είτε «πολιτικά τρομοκρατική», είτε μια οργάνωση του κοινού ποινικού δικαίου, (π.χ. μαφία).
Για πρώτη φορά, με την ψήφιση του «τρομονόμου», επιχειρήθηκε μεταξύ άλλων «η απαγόρευση δημοσίευσης προκηρύξεων τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων». Έξι όμως εφημερίδες δεν υπάκουσαν και δημοσίευσαν προκήρυξη της «17 Νοέμβρη» με την οποίαν αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στα γραφεία της ΕΟΚ, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον «τρομονόμο» ασκήθηκε ποινική δίωξη (στις 7 Ιουνίου 1991), κατά επτά εκδοτών και διευθυντών εφημερίδων, που δημοσίευσαν την εν λόγω προκήρυξη.
Αυτοί ήταν οι: Σεραφείμ Φυντανίδης (Ελευθεροτυπία), Χρήστος Θεοχαράτος (Έθνος), Δημήτρης Μαρούδας (Νίκη), Κώστας Κοντοπάνος (Αυριανή), Κώστας Γερονικολός (Δημοκρατικός Λόγος), Σπύρος Καρατζαφέρης (48 Ώρες) και Κώστας Παπαϊωάννου (Ποντίκι).
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης μάλιστα συνελήφθη στο σπίτι του, την ώρα που μιλούσε στο ραδιόφωνο του τότε SKY 100,4.
Τους δημοσιογράφους τούς πήγαν με κλούβα στο κτήριο της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών όπου και πέρασαν τη νύχτα, ενώ την ίδια στιγμή η περιοχή άρχισε να γεμίζει με κόσμο που ήθελε να συμπαρασταθεί στους καταδικασθέντες. Έκλεισαν μάλιστα και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.
Στους 7 εκδότες και διευθυντές επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης από 5 έως και 10 μήνες, ωστόσο δεν άσκησαν έφεση, αλλά κατήγγειλαν παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη δικαιοσύνη!
Μετά από 13 ημέρες οι 7 εκδότες- δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς θεωρήθηκε ότι είχε σταλεί το «μήνυμα». Είχε χρειαστεί μάλισιτα να εξαγοράσουν τις ποινές τους οι διοικήσεις των Ενώσεων Ιδιοκτητών και Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούσε πως με τον «τρομονόμο» θα κρατούσε σε απόσταση την επικοινωνία των εγκληματικών οργανώσεων με την κοινωνία, θεωρώντας πως θα έβαζε «μπλοκ» στη διάδοση των ιδεών των ένοπλων οργανώσεων.
Ο τρομονόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταργήθηκε το 1993., αλλά την επαναφορά του ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος πια της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 9 Ιουνίου 2000 μετά την δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στήβεν Σόντερς από την 17Ν.