Πέντε πράγματα που θα σε βοηθήσουν να «βγάλεις» εύκολα τον μήνα αν είσαι φοιτητής
- 1. Κάνε μηνιαίο προϋπολογισμό
- 2. Να είσαι... SMART
- 3. Εκμεταλλεύσου τα πλεονεκτήματά σου
- 4. Γέμισε το ψυγείο
- 5. Βρες μια δουλειά
Όταν έρχεται - επιτέλους - η στιγμή της ενηλικίωσης, συνεπώς και της φοιτητικής ζωής, οι σκέψεις είναι πολλές. Ανεξαρτησία, νέες παρέες, καινούριες παραστάσεις κι εμπειρίες. Μία από αυτές, όμως, αφορά και τα έξοδα. Είτε μιλάμε για τα πάγια, είτε για... όλα τα υπόλοιπα, όπως και να έχει, ένα άγχος, αν θα βγει ο μήνας, πάντα υπάρχει.
Με το σωστό σχεδιασμό, όμως, όλα γίνονται, ώστε στο τέλος να χαμογελάς και να μην... κλαις! Εδώ σου έχουμε πέντε έξυπνες συμβουλές, για να μην ξεφεύγει η κατάσταση και να μένει η τσέπη λίγο... γεμάτη.
1. Κάνε μηνιαίο προϋπολογισμό
Εν αρχή ην... το μπάτζετ! Όλα τα «μυστικά» είναι κρυμμένα στον μηνιαίο προϋπολογισμό. Πάρε χαρτί και μολύβι και κάνε τη λίστα που σώζει κάθε φοιτητή. Ποια είναι αυτή; Αυτή των συνολικών εσόδων - εξόδων σου. Από τα πάγια και λοιπά έξοδα/δαπάνες που ξέρεις ότι δεν θα αποφύγεις, μέχρι το εισόδημα της δουλειάς που μπορεί να έχεις και την «ενίσχυση» των γονιών. Έτσι, θα έχεις μια καλύτερη εικόνα του τι μπαίνει και βγαίνει στο ταμείο σου, για να μπορείς να σχεδιάσεις πιο άνετα τον μήνα και να δεις τι σου μένει στην άκρη.
2. Να είσαι... SMART
Το παν, όπως είπαμε, είναι να κινείσαι έξυπνα. Κι εφόσον πάντα ξεκινάμε ένα πλάνο, βάζοντας κάτω τα πάγια έξοδα, όπως αναφέραμε πιο πάνω, ένα από αυτά αφορά, φυσικά, και το ρεύμα.
Με τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις που γίνονται, είναι λογικό να σκέφτεσαι καθετί που κάνεις. Πόσο άναψες το aircondition; Να προτιμήσεις το καλοριφέρ; Πόσα πλυντήρια έβαλες; Να σβήσεις την κουζίνα από το γενικό, μετά το μαγείρεμα.
Πλέον, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι από όλες αυτές τις σκέψεις, καθώς υπάρχει η Volton με τα SMART προγράμματά της. Συγκεκριμένα, το SMART 150 είναι το ιδανικό πρόγραμμα για φοιτητές, καθώς ξέρεις το ακριβές και σταθερό ποσό που θα πληρώνεις κάθε μήνα! Πώς γίνεται με το πακέτο συμβολαίου κινητής ή του γυμναστηρίου σου; Έτσι ακριβώς!
Σήμερα το χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ, γι' αυτό η Volton αλλάζει τον τρόπο που πληρώνεις το ρεύμα σου. Το ποσό φτάνει τα 27,9 ευρώ έως 150kWh/m και τα πλεονεκτήματά του πολλά:
- Δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και ρήτρα αναπροσαρμογής
- Ξέρεις ακριβώς πόσα δίνεις το μήνα βρέξει - χιονίσει
- Το πάγιο του πρώτου μήνα είναι δωρεάν
- Έχεις 10% έκπτωση συνέπειας
- Η διάρκεια του συμβολαίου είναι 24 μήνες
- Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν αλλαγής προγράμματος
- Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς KWh που δεν έχουν καταναλωθεί από μήνα σε μήνα (ως την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού)
- Μηδενική εγγύηση, με πληρωμή μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής
- Δεν υπάρχει ανάγκη για καταχώριση της ένδειξης του μετρητή για τον υπολογισμό του λογαριασμού
Όλα αυτά, καθαρά κι έξυπνα!
3. Εκμεταλλεύσου τα πλεονεκτήματά σου
Και τι εννοούμε με αυτό; Να εκμεταλλευτείς την κατάσταση, όσο είσαι φοιτητής. Ήδη, έχεις στα χέρια σου ένα «πανίσχυρο» όπλο που ονομάζεται πάσο, με το οποίο απολαμβάνεις διάφορα προνόμια. Από εκπτώσεις σε ΜΜΕ, ΚΤΕΛ, ακτοπλοϊκά, μέχρι μειωμένες τιμές σε εισιτήρια θεάματος ή ακόμα και δωρεάν εισόδους σε μουσεία και άλλα κτίρια. Εκπτώσεις σε φαγητό, καφέ και διασκέδαση, αλλά και δωρεάν σίτιση στη λέσχη (άλλη μια εναλλακτική για να μην παραγγείλεις απ' έξω, αν δεν ξέρεις ή βαριέσαι να μαγειρεύεις).
Ακόμη, σε περίπτωση που ένα ενοίκιο σε «βαραίνει» αρκετά, υπάρχει κι η εναλλακτική της διαμονής στη φοιτητική εστία (εφόσον αυτή υπάρχει), μετά την σχετική αίτηση και διαδικασία. Επιπλέον, μπορείς να έχεις εκπτώσεις σε οικιακό εξοπλισμό, να κάνεις αιτήσεις για φοιτητικά επιδόματα και πολλά ακόμη.
4. Γέμισε το ψυγείο
Ένα από τα «κλειδιά» της εξοικονόμησης κρύβεται στο φαγητό. Αντί, λοιπόν, να παραγγέλνεις συνέχεια απ' έξω και να χαλάς μια περιουσία, καλύτερα να μάθεις να μαγειρεύεις, αν δεν ξέρεις ήδη. Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ, για να... σαρώσεις ό,τι υπάρχει, είναι από αυτά που θα σε σώσουν. Ειδικά, αν κυνηγήσεις και τις προσφορές. Μάλιστα, σε κάποια σούπερ μάρκετ, αν κάνεις ένα «γερό» ταμείο, παίρνεις πίσω και επιταγές εξαργύρωσης για την επόμενη αγορά σου.
Πριν φύγεις, όμως, από το σπίτι σου, κάνε ακόμα μία λίστα, αυτή τη φορά με όσα χρειάζεσαι από το σούπερ μάρκετ μέσα στο μήνα. Σημείωσε τα απαραίτητα και βασικά προϊόντα, αγόρασέ τα ακόμα και διπλά, αν μπορείς, για να μην τρέχεις κάθε τρεις και λίγο για ψώνια, και καθάρισες! Θα δεις πως στην πραγματικότητα θα χαλάς λιγότερα, από όσα περίμενες.
5. Βρες μια δουλειά
Μπορεί στο μυαλό σου η φοιτητική ζωή να συνδέεται με... ζωάρα, αλλά θα έρθει κι η στιγμή που θα χρειαστεί να πιάσεις δουλειά, για να μάθεις πως είναι να τα βγάζεις πέρα μόνος. Έτσι, όταν θα έχεις τη δική σου δουλειά, θα έρχονται και κάποια έσοδα, για να περνάς λίγο πιο άνετα το μήνα. Μάλιστα, ενδέχεται να μειώσεις κι άλλο τα έξοδά σου, καθώς, ανάλογα την εργασία που θα επιλέξεις, μπορεί να έχεις και κάποια προνόμια, π.χ. έκπτωση ή δωρεάν φαγητό/ποτό.
Ελπίζουμε ο επόμενος μήνας σου να είναι ο πιο άνετος της φοιτητικής σου ζωής!