Επιζών του αεροπορικού στις Άνδεις: «Για να ζήσεις έπρεπε να φας τον νεκρό φίλο σου» (vid)

Newsroom
Επιζών του αεροπορικού στις Άνδεις: «Για να ζήσεις έπρεπε να φας τον νεκρό φίλο σου» (vid)
Ο José Luis «Coche» Inciarte επέζησε από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του 1972 στις Άνδεις και το πολικό ψύχος, τρώγοντας τους νεκρούς συνεπιβάτες του.

Έξι άντρες, κάποιοι χαμογελαστοί, κάθονται δίπλα στην διαλυμένη άτρακτο του αεροπλάνου που τους μετέφερε, μέσα σε ένα απολύτως χιονισμένο τοπίο στις Άνδεις. Υψόμετρο και πολικό ψύχος! Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζεται σε μια φωτογραφία, η οποία μπορεί να είναι από το 1972, αλλά τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα social media και δη στο Reddit, με αποτέλεσμα να θυμίσει και πάλι την απίστευτη ιστορία κανιβαλισμού.

Το «This Morning» επικοινώνησε με έναν από τους λιγοστούς επιζώντες αυτής της τραγωδίας, τον José Luis «Coche» Inciarte, ο οποίος εξιστόρησε εκείνες τις στιγμές, που αναγκάστηκαν να φάνε τους νεκρούς συνεπιβάτες τους για να ζήσουν.

Το αεροσκάφος είχε πέσει στις Άνδεις μεταξύ Χιλής και Αργεντινής στις 13 Οκτωβρίου 1972 και 16 από τους επιβάτες επέζησαν, με τους Roberto Canessa, Nando Parrado και Antonio Vizint να πεζοπορούν για δέκα ημέρες για να βρουν βοήθεια.

Όσοι έμειναν πίσω αναγκάζονταν να φάνε τα πτώματα των φίλων και συνεπιβατών τους τους για να επιβιώσουν.

Ο José Luis «Coche» Inciarte θυμήθηκε: «Έπρεπε να κάνω μεγάλη προσπάθεια, με ενέργεια και μυαλό για να φάω κρέας ανθρώπου», ωστόσο όπως εξήγησε, δεν ζει με αυτό: «Ζω τη ζωή μου και όταν αντιμετωπίζω προβλήματα σκέφτομαι τις Άνδεις και το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ μικρό. Με βοηθάει, αλλά δεν είναι μέρος της ζωής μου».

Στο μοιραίο αεροπλάνο, υπήρχαν 45 επιβάτες, με το αεροσκάφος να μπλέκεται σε ομίχλη και στη συνέχεια να προσκρούσει στις Άλπεις. Δώδεκα άνθρωποι πέθαναν από την πρόσκρουση και άλλοι πέντε πέθαναν τις πρώτες ώρες. Ένας ακόμη επιβάτης πέθανε μια εβδομάδα αργότερα ενώ μια χιονοστιβάδα σκότωσε άλλους οκτώ επιβάτες την 17η ημέρα.

Οι επιζώντες είχαν λίγο φαγητό μέσα σε πολικές καιρικές συνθήκες, αλλά είχαν πρόσβαση σε ένα ραδιόφωνο, το οποίο τους ενημέρωσε ότι η αναζήτηση τους είχε εγκαταλειφθεί.

Έτσι αποφάσισαν να φάνε τους νεκρούς συνεπιβάτες τους που είχαν διατηρηθεί από το χιόνι.

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή αν ήθελες να μείνεις ζωντανός», είπε ο Coche στην εκπομπή «The Morning»: «Είχαμε μια συζήτηση και διαφωνήσαμε για το αν θα το κάναμε ή όχι. Το να μην το κάναμε σήμαινε ότι θα πεθαίναμε, οπότε όλοι αποφάσισαν να φάνε».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Όταν πήγες να πάρεις ένα κομμάτι σάρκας, το σώμα του φίλου σου, το παγωμένο του σώμα, το χέρι δεν υπακούει και πρέπει να κάνεις μεγάλη προσπάθεια ενέργειας και μυαλού για να κάνεις το χέρι σου να υπακούσει. Μετά υπακούει, όχι αμέσως.

Ο Roberto Canessa, Nando Parrado και Antonio Vizint κατάφεραν να βρουν έναν Χιλιανό βοσκό, τον Sergio Catalán, ο οποίος τους έδωσε φαγητό και κάλεσε τις αρχές.