Τραγωδία με 70 νεκρούς που απέκρυψε η KGB: Ο πιλότος έβαλε στοίχημα ότι μπορεί να κάνει τυφλή προσγείωση (vid)

Newsroom
Τραγωδία με 70 νεκρούς που απέκρυψε η KGB: Ο πιλότος έβαλε στοίχημα ότι μπορεί να κάνει τυφλή προσγείωση (vid)
Η ανεκδιήγητη απόφαση ενός πιλότου στη Ρωσία τη δεκαετία του '80 στοίχισε 70 ανθρώπινες ζωές.

Πριν από περίπου 35 χρόνια σημειώθηκε ένα συνταρακτικό αεροπορικό δυστύχημα στην Ρωσία, με απολογισμό 70 νεκρούς επιβάτες. Το αεροπλάνο συνετρίβη έπειτα από την αδιανόητη απόφαση του πιλότου να το προσγειώσει με κλειστά μάτια, έπειτα από στοίχημα που είχε βάλει ότι ήταν ικανός να πετύχει κάτι τέτοιο.

Τα φρικτά αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της πτήσης 6502 της Aeroflot κρατήθηκαν μυστικά για αρκετά χρόνια από την KGB, μέχρι που εμφανίστηκαν ξανά κάποιες φωτογραφίες με τα συντρίμμια από τον συνταγματάρχη και αρχηγό της πυροσβεστικής που αποκάλυψαν την αληθινή φρίκη.

Τον Οκτώβριο του 1986 ο πιλότος Alexander Klyuyev απογειώθηκε από το Yekaterinburg με προορισμό προς το Grozny της Ρωσίας, με 87 επιβάτες και 7 άτομα του πληρώματος. Λίγο πριν την προσγείωση, ο πιλότος έβαλε στοίχημα ότι θα μπορούσε να το κάνει με τυφλό τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο τον εξοπλισμό του αεροπλάνου για καθοδήγηση.

Ο πιλότος έδωσε εντολή να τραβήξουν τις κουρτίνες από το παρμπρίζ του πιλοτηρίου για να κρύψουν πλήρως την όρασή του και ενώ βρισκόταν 1.300 πόδια από το έδαφος. Αγνόησε τους συναγερμούς και δεν υπάκουσε τις υποδείξεις του κέντρου ελέγχου. Το αεροπλάνο συνετρίβη όταν χτύπησε στην άσφαλτο μετά την πρόσκρουση και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες.

Συνολικά 63 επιβάτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ άλλοι επτά πέθαναν στο νοσοκομείο. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 1987, ο πιλότος τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 15 χρόνων, επειδή παραβίασε κάθε κανόνα υπακοής στις οδηγίες προσγείωσης. Ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου προσπάθησε με κάθε τρόπο να σώσει κάποιους από τους τραυματισμένους επιβάτες, προτού ο ίδιος αφήσει την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανεπάρκεια στο δρόμο για το νοσοκομείο.