Η μεγαλύτερη «επιχείρηση εφοδιασμού» της «17 Νοέμβρη με 113 ρουκέτες«θάφτηκε» από τη στρατιωτική ηγεσία
- «Οι φύλακες δεν αντιλήφθηκαν τίποτα»
- «Ήταν πράξεις ένοπλης προπαγάνδας»
- Ευθύνες είχε ένας συγκεκριμένος αξιωματικός
Παραμονή Χριστουγέννων το 1989 και η «17 Νοέμβρη» αποφασίζει να «κτυπήσει», εκμεταλλευόμενη τις γιορτινές μέρες και την χαλαρότητα που προσδίδουν αυτές, με σκοπό να κλέψει πολεμοφόδια και να εφοδιαστεί. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως μία από τις μεγαλύτερες «επιχειρήσεις εφοδιασμού» της «17 Νοέμβρη».
Συγκεκριμένα, πολυμελής ομάδα της «17 Νοέμβρη»- «κομάντος» όπως τους είχε χαρακτηρίσει η οργάνωση στην προκήρυξή της- αποτελούμενη από τους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Κωνσταντίνο Τέλιο, Θωμά Σερίφη, Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση και σχεδιασμό, τρύπωσαν σε δύο αποθήκες πυρομαχικών, στο στρατόπεδο στο Συκούριο Λάρισας και απέσπασαν: 113 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες.
«Οι φύλακες δεν αντιλήφθηκαν τίποτα»
«Κομάντος της 17Ν επιτέθηκε σε αποθήκες στρατοπέδου στην περιοχή της Λάρισας δίπλα στο χωριό Συκούριο τη νύχτα της 24 προς 25 Δεκεμβρίου 1989. Οι αποθήκες φυλάγονταν από στρατιώτες και άνδρες της εθνοφυλακής, αλλά δεν αντιλήφθηκαν τίποτε. Συνολικά αφαιρέθηκε μεγάλη ποσότητα από ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, σφαίρες διαμετρήματος 0,45, 0,38, 0,30, 7,62, χειροβομβίδες, ηλεκτρικούς και μηχανικούς πυροκροτητές και άλλο χρήσιμο υλικό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην προκήρυξή της η «17Ν» στις 5/2/1990, ενώ η κλοπή του πολεμικού υλικού είχε γνωστοποιηθεί 15 μέρες μετά (στις 8 Ιανουαρίου το 1990) από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γενικότερα, η στρατιωτική ηγεσία είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα, ενώ έκανε λόγο για… 59 κλεμμένες ρουκέτες και όχι για 113 όπως ανέφερε η «17Ν» στην προκήρυξή της.
«Ήταν πράξεις ένοπλης προπαγάνδας»
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε πει για την «επιχείρηση» στην απολογία του: «Η 17Ν όταν μπήκε στο τμήμα του Βύρωνα για να πάρει όπλα, στο Πολεμικό Μουσείο για να πάρει μπαζούκας, στο στρατόπεδο του Συκουρίου για να πάρει πολεμοφόδια και όλα αυτά χωρίς να ανοίξει μύτη, έκανε πράξεις ένοπλης προπαγάνδας. Έδειχνε επιπλέον ότι δεν ήταν ετεροκίνητη, ότι βασιζόταν στις δικές της δυνάμεις, για να βρει τα απαραίτητα υλικά για τον αγώνα».
Ευθύνες είχε ένας συγκεκριμένος αξιωματικός
Ύστερα από την ΕΔΕ που είχε διατάξει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποκαλύφθηκε η κλοπή από το Συκούριο, ότι σημαντικές ευθύνες είχε ένας συγκεκριμένος αξιωματικός. Το πόρισμα δεν αξιοποιήθηκε ποτέ σύμφωνα με άρθρο των «Νέων» του 2003 και οι στρατιωτικές αρχές δεν εξέδωσαν ποτέ, ούτε μία ανακοίνωση σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση των ευθυνών που καταλόγιζε το πόρισμα.
Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τρομακτική προσομοίωση αποκαλύπτει τι συνέβη στο παιδάκι που είχε πέσει σε σωλήνα και είχε εγκλωβιστεί για 56 ώρες (vid)
- Οι ανατριχιαστικές ιστορίες με «το πιο στοιχειωμένο δάσος του κόσμου»: Το συγκρίνουν με το Τρίγωνο των Βερμούδων (vid)
- H λάθος απόφαση που γκρέμισε την αυτοκρατορία της Kodak: Είχαν στα χέρια τους χρυσάφι και το πέταξαν